December 31, 2009

Sekolah vs AF

hari ni meeting pengurusan yang pertama. rata-rata kebanyakan sekolah akan mengadakan mesyuarat pad minggu ini. untuk sekolah rendah macam aku, keje kami mmg banyak.especially pabila budak baru akan masuk, tahun 1.

saban tahun akan kedengaran pelbagai cetusan rasa pasal YURAN SEKOLAH yg x seberapa ini. adakah anda semua tahu, sekolah bukannyer tempat mengumpul duit. segelintir ibu bapa akan berasa seolah-olah sekolah hendak makan duit mereka. berapalah sangat yuran sekolah rendah yang hendak di bayar kalu dibandingkan dengan duit ASTRO n ROKOK yang perlu dikeluarkan dan sanggup mereka ini bayar.

tahun ini, jumlah minimum yuran yang telah ditetapkan ialah sebanyak RM24.50. apalah sangat yang dapat dilakukan oleh sekolah dengan duit sebanyak itu. sebagai contoh aku letak sekolah aku sebanyak RM 30.50

1. duit ko-kurikulum RM 3.00
( dengan duit ini lah nak buat camping, lawatan, aktiviti uniform, persatuan, sukan )

2. kertas ujian dalaman RM 8.00
( nk wat ujian bulanan, pertengahan dan akhir tahun, nk beli kertas n toner mesin reso )

3. sukan tahunan sekolah RM 8.00
( nk wat sukan tahunan. nk beli makanan, minuman utk budak, persediaan sukan dll )

4. kegiatan pendidikan islam / pendidikan moral
( nk wat amali n aktiviti pendidikan islam, aktiviti pendidikan moral )

5. skim perlindugnan diri RM 1.50
(macam insuran kelompok )

6. MSSM RM2.00
( aktiviti sukan MSSM )

korang kira ler, berbaloi ker dgn jumlah sebanyak tue nk wat berbagai aktiviti. x kira lagi kebanyakan bajet tahun ini kena potong.silap haribulan nanti, bil api n air sekolah pun cikgu plak yang kena bayar.

tue pun ada yang bising. banyakker ???? lepas ni rokok naik rega sekotak jadi RM 6.50 or letak jer RM 7.00. ada yang sanggup beli. kata ler seminggu dalam 5 kotak.sebulan xker 20 kotak. kalo darab dengan RM 7.... xker jadi RM 140 tue...???

ASTRO pun paling kurang RM 45.00 tue yang basic ler... rata-rata sumer dh ada astro. lebih lagi AF dh nk mula dh nie... x kira lagi dengan duit SMS nanti yg habis sebab nk undi....

so... masih berkira lagi ker nk bayar yuran sekolah anak ????

tue pun ada plak saranan supaya yuran bley wat ansuran selama 10 bulan... so 30 bahagi dengan 10, sebulan rm3. ek ele.... kalo sumer org wat camnie.... camner sekolah nk wat macam2.... ???

lama-lama kang xyah amik ujian, xyah wat sukan, xyah wat aktiviti ko-q sebab duit dh xder. nk harap ker PIBG ???? bp byk sekolah yg PIBG nyer mampu ??? kalo bandar maybe bley lar... yg duk kt luar bandar ???? camner plak ????

so, korg pk ler sendiri....

Read more...

Candid Photo Contest


sengaja mencuba nasib... first time pung masuk contest yg sahabat-sahabat blog anjur nie....

terima ler gambo yg x seberapa di bawah nie.



byk gambo yg aku nk masukkan... tp aku rasa yg nie ler yg baik. tema gambo nie, kesedihan....

adios

Read more...

Kisah Murid Zaman Sekarang

yg nie hasil hantaran member-member aku kt FB.

-----

Murid : Selamat pagi, cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. Bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid : Faham, cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)

------

bley jadi giler gamaknyer kalo betul ada budak camnie...

Read more...

December 22, 2009

ahli keluarga baru


heheh jgn tergezut lak dgn title tue...

maksud aku, skang dh ada pet baru... walaupun tumpang kejap jer... pasal dh bukak skolah nanti aku letak kt sekolah.

gambo kt atas tu ler maksud aku.... tp yg tu bukan hamster aku...

apsal aku beli hamster.. ???

sebab dia comel... budak2 suka. aku ingat lagi lecturer aku cakap dulu...

kalo korg ada peluang kt sekolah nanti, cuba buat sudut haiwan peliharaan.korg bela ikan, hamster or arnab.at least budak2 ni akan terasa nk datang sekolah sebab nk tengok binatang nie.so dh kurang ler masalah ponteng.dengan cara ni gak, boleh latih budak2 ni how to be responsible.
tu ler lebih kurg ayat dia. so tahun depan aku mmg bercadang nk buat sudut haiwan belaan kt bengkel. tadi aku dh pi sekolah.aku kemas bengkel, tolak almari, susun semula meja, almari n rak dalam bengkel tue.bengkel tu mmg kecik, so aku wat yang terdaya...

but, one thing happened tadi.aku tgh duk tengok depa nie, tetiba... berlaku sesuatu... hamster aku matting.kalo jadik, may be dalam masa 2-3 minggu, akan kuar ler anak2 hamster yg kiut... ehehehe

last year, masa kpli, lecturer suh bw balik sepasang hamster.'kawinkan' depa.... as a result... pd hari terbuka unit hortikultur, new hamster baby born.... aku yg jadi 'tok kadi' nyer... ehehehhe

so, ader sesaper nk tempah hasmter kt aku ...?????

wood chip bedding, perisa lemon... dasat tue...


nie le cage dia...


yg ni plak, sand sauna... pergh.. sauna beb... siap ada umah sauna lagi.letak sand ni dalm umah tue, dia akan masuk dan membersihkan diri.dia guling2 dlm tue pastu kuar bau wangi.yg ni bau lavender.


ni ler zaza( kelabu ) n yuyu ( hitam ) ... wife aku yang bg nama :P


yg ni makanan diet dia.import dr jepun beb....


zaza tgh membersihkan diri...


air vitamin utk kesihatan


nie le botol dia.campur dlm air minum.


npk cam besar kan....


video

yg ni tgh bersihkan diri.tup-tup, bley jatuh plak...

Read more...

December 10, 2009

selamat datang abg salleh....

wakakak...

tu ler antara dialog dlm myspy.citer agak menghiburkan... tp rasa cam x sesuai jer bw anak2 kecik.dialog byk yg berunsur agak lucah... ler... kalo nk tau... tgk ler sendiri... lawak bley tahan... xder ler lawak2 bodoh... gelagat derang yg wat x kering gusi...

dua spy.sorg dh tua polis pencen n byk reka gadget baru... sorg lagi org muda, tp buta warna.dh byk kali mintak jadik polis tp x dpt...

alkisahnyer... dpt satu esemen dr sorg datin,minta tlg spy laki dia.tp dia x tau, laki dia nie, taiko besar... derang nk carik bukti yg datuk ni main kayu tiga.so gambo la kan bukti paling senang. datuk ni dh curik satu lukisan yg mahal letak dalam satu beg.derang ni plak ingt lukisan ni gambo bukti datuk main kayu tiga.skali dia curik da.... pastu nk tukar plak lukisa yg rega puluh juta dgn gambo polaroid lukisan yg derang ni igt gambo skandal... kt sini le mula gelagat derang yg lucu....

slamat nonton....

'harap maaf.kata laluan yg anda beri salah.maka sedialah untuk menerima malapetaka'

Read more...

December 5, 2009

Cuti + Kerja Update - siri 2

huhu...

bdn masih sengal-sengal lagi. muscle pain.pasal 3 hari main dalm air kayak star 1 n star 2. insyallah aku harap lepas sumer.

ghupernyer byl term aku tau selama nie.... term yg lari dr mazhab nyer. cthnyer... dulu ader org ajor aku yg tue brake, ghupernyer teknik yg aku duk wat tue... rudder, stern rudder.

byk gakler istilah baru n anatomi kayak yg aku blajo.

nasi bek sepanjang tempoh kursus cuaca agak sedang2 sajer.... kalo kena lebih terang... harus jd gelap aku...

tempat kursus... tasik titiwangsa. actually pusat ko-q kl. pusat ko nie belakang istana budaya,kena plak tgh teatrt natrah... kalo free malam mmg rasa nk g gak tgk... bkn selalu kan.... sekali jer aku pernah tgk teater... time blajo dulu...

okes... tasik titiwangsa nie kt tebing dia, merupakan rumah kuda DBKL.so korg leh byg ler aper yg masuk dlm air tasik tue... kan... wargh.. hahahaha... tp air tasik tu kan banyak... xder ler rasa sgt....

aku rasa kitorang balik jer... mesti dh kurang air tasik nie... rata-rata mmg kami dh teguk bergelen-gelen air tasik nie... memasin sumer x masuk nose clip... so time capsize... mmg terasa la msuk mulut, hidung... pergh... menyembur-nyembur.... capsize plak... bkn le hkuar camtue jer... kepala kt bawah dlm air..., tangan kt atas kira sampai lima baru leh kluar.... mmg thn nafas ler...

tp kitorang mmg enjoy... kalo nk join kursus ni kt luar... pergh... beratus beb kena bayar... org lain sedap bercuti kt umah.. kitorg plak tgh kursus kt kl.kira keje la ni beb.tgl anak+wife... nk tbh value added diri...

okes... adios....

ni ler peserta kursus dgn jurulatih

ni plak kayak yg diguna. kayak dancer, jenis slalom

gambo dekat kayak

gambo dlm air... xder pd aku.pd jurulatih.balik mlk nt mintak.


Read more...

Cuti + Kerja Update - siri 1

biasa ler raya kurban nie... mmg sibuk ler sumer org wat sedekah. tp satu insiden yg berlaku kt kg aku nie, xtau ler... jadi ker tak tk tepat lain...

kt sini biasa la... wat kt masjid.tetiap tahun mmg byk lembu.so derang wat satu sistem.setiap rog yg datang utk tolong akan diber nombor.sampai kt turn aku dh 100+. pergh... rame giler ... so aku pun amik port ler kt bahgian lapah daging...

tgh lapah daging nie... ader sorg pakcik nie.pake kain jer... bw plastik trus angkt kaki lembu. ader plak tue yg siap cop dulu nk ekor lembu. ish... dlm hati aku.. org camni pun ada kaa... keje x siap lagi... dh nk amik bahgian... n aku tgk yg tolong rsnyer xder la sampai 100 org pun... pelik x ????

so aku pass kt adik ipar aku... amik daging yg dh dilapah.... pastu dia balik... di ckp kene tgu nombor panggil. aku pun pegiler masjid...

mak aih.... ramenyer.... rs tadi xder samapi bk ni yg wat keje... dasat tul...... sumer niat nk daging jer... pergh... aku xkisah sebenarnyer... aku nk tolong jer... bkn nk daging sgt. tp dh derang suh amik gak nombor, pegi ler amik...

aku rs derang nie kene pebetul balik niat...

Read more...

November 26, 2009

Guru SK dibebani tugas kerani

yg ni aku snap drpd surat pembaca utusan malaysia hari ini.

full url klik kt sini

sama cam last post aku aritu... klik kt sini

so kesimpulan kt sini... kalo anak terer dlm periksa dlm A1,

" ohhh... itu anak aku... yg terer... "

jrg kita dgr ucapan terima kasih kpd furu yg bertungkus lumus mengajar dan mendidik... sebaliknya kalo dpt 5E, fail, gagal....

" itula, cikgu yg bebal, xreti ajor ank aku... "

gitu ler senario skang nie. dulu cikgu cukup dihormati... sekarang cikgu dicaci, dicari kesalahannya... kalo sekolah sampai pukul 5, ibu bapa yg paling gembira... kerana mereka xpayah nk byr pusat asuhan bebanyak.... dh ada 'baby sitter' kt sekolah.xpening-pening nk jaga anak kt umah.. kalo bley hujung mgu pun nk anto anak ke sekolah...

bknnyer nk mengata... betul itu tanggungjawab guru. abis derang nie xder tanggungjawab lain ker... nk tgk anak bini, bg derang makan, rehat dsb.cikgu pun manusia. so pepaham laaa...

btul waktu keje 7 - 1 ptg, or 3 ptg. ader korg kira x cikgu yg bawa keje balik umah, wat ringkasan, tanda buku, periksa kertas, buat persediaan mengajar esoknya.... so cikgu ni xpayah rehat laaaa ek..... tu x campur lagi dgn beban keje lain.... jadik kerani, carik pelapis sukan, wat program motivasi, laporan kepada jabatan, laporan kepada guru besar/pengetua....

mmg aku sokong pendapat penulis surat tue.... korg baca n tafsir ler sendiri...


adios....

Read more...

November 16, 2009

Birokrasi : sape engkar perintah nie... ????

kalo ikut dlm wikipedia :

Birokrasi ialah sebuah konsep sosiologi dan sains politik yang merujuk kepada cara bagaimanapun pentadbiran melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan yang sah secara sosial. Pengurusan ini disifatkan dengan tatacara piawai, pembahagian tanggungjawab yang formal, hierarki, dan hubungan tidak peribadi.

Contoh birokrasi-birokrasi harian termasuk kerajaan, angkatan bersenjata, perbadanan, hospital, mahkamah, kementerian, dan sekolah.

so, ape citer ni beb ???

alkisahnyer.... wife aku masuk spital kan... so dia dpt ler MC 10 hari. mengikut kata sekolah dia, kena dapatkan pengesahan dr doktor kerajaan pasal dia dpt MC dr private hospital. aku pun memulakan 'endorsement hunt' aku.

situasi 1
kebetulan aku g spital wat medical checkup.so aku pun minta dr yg aku jumpa utk endorse. dia mengatakan bahawa dia perku tgk keadaan pesakit sebelum dpt mengesahkan MC tu.... SOOOO aku nk bw ke wife aku yg br kuar spital n lay down atas katil kt umah berjalan ke spital semata-mata nk endorse MC ???

situasi 2
aku pun pegi le ke poliklinik kerajaan... jumpa dr. dh masuk dlm, dia tgk MC tue, lepas tu dia kata... dia xleh sign sebab dia kt xder report sekali.kalo nk minta endorsement kena ada report dr dr yg rawat baru leh endorse.aku pelik jap... sebab last time aku dtg situ gak, dr yg lain,dia sign jer tanpa byk soal.... so skagn aku dpt 2 jawapan dari 2 dr yg berbeza... dia ckp kalo xcaya leh jumpa dgn bos dia... aku makin penin...

situasi 3
aku pegi ke poliklinik yg dekat sket dgn umah aku.biler sampai kt kaunter jer.. dia trus kata xpayh endorse sebab dlm pekeliling dh mention yag mengatakan MC tu x payah endorse. utk gvmt servant yg in patient treatment, kalo dpt MC kurg 90 hari... xperlu endorse. dia siap bg copy pekeliling tue... kalo korg xcaya... bley pegi kt website JPA, cek

pekeliling perkhidmatan bilangan 2 tahun 2006, Pindaan peraturan berkaitan penerimaan sijil sakit swasta untuk tujuan kemudahan cuti sakit
kt situ mmg dh mention xperlu endirse...


situasi 4
so, dengan berbekalkan copy pekeliling tue... aku pegi le skolah wife aku.pass pd kerani kt pejabat. dia ckp, mmg dia tahu pasal pekeliling tue.but still jabatan masih nak pengesahan dr dr kerajaan.dia ckp dulu pernah sorg cikgu bg pd dia gak pekeliling tue.but still jabatan reject n masih nk endorsement... dia minta aku cuba dptkan endorsement... so kt sini saper yg dah mula langgar perintah pekeliling ??? reason jabatan minta sebab, ada yg salah guna MC. ohh... come on laa... kalo dh org tue salah guna, amikla tindakan tatatertib pd dia... tu la gunanya peraturan.. ngaper lk nk hukum sumer org ???

situasi 5
aku pun patah balik ler ke poliklinik tue... sama jer.... sampai di kaunter dia inform xpayah endorse... so aku pun explain ler... jabatan nk endorse gak... aku pun dh tunjuk pekeliling tue... dia kata dia try bw p jumpa dr... dia kuar dr bilik n same answer... pastu dia kata... derang x tengok pekeliling ker ??? nk ingkar perintah ker ??? huik.... sampe ingkar perintah... aduyai... aku makin penin... sign xdpt lagi... kena ulang alik dh almost seminggu pasal MC ni jer... sana tolak sini, sini tolak sana... mana aku nk pegi nie ???

saper yg x baca pekeliling... ???? salah aku ker setakat nk minta endorse jer... sampe jadi camnie... jabatan nk endorse... dr xnak sebab ikut pekeliling... aku kt tengah... tersepit... mana nk ikut nie ????

camnie nie ke rakyat didahulukan.... ????

Read more...

November 13, 2009

cikgu, nametag terbalik....

kuang...kuang...kuang...

pagi tadi aku ke McD, nk amik happy meal utk bebudak aku. actually, ader sorg cikgu ni pesan.tp hubby dia operasi plak pagi tadi.sementelah aku lalu McD tue, so dia pun minta tlg aku amik...

actually.. pagi td aku dh agak terlambat bangun... jam 6.10 aku bgn... selalu aku bgn kul 5.45.mandi2, solat... trus g sekolah... 6.30 aku dh kuar.. palg lambat aku kuar kul 6.45.... so dlm keadaan agak hurry tue... aku pun trus mandi, solat, dress, capai kunci start keta trus jalan...

sampai di McD, agak gelap lagi... kul 6.30... mmg le gelap... McD ni bukak 24hr... aku trus g kaunter... bg kertas pesanan tue... derang dh siapkan.aku byr jer larr....

so, ader la berkotak... aku angkut trus masuk dlm bonet... derang tlg sekali ler...

zuppp.... sekali dia berkata plak...

" cikgu, bley saya tegur sket tak ?"

" naper..."aku pun jawab dgn selamber....

"erm... nametag cikgu terbalik.nanti kalo sampai sekolah, nampak dek budak... naya jer cikgu.budak skang ni bkn leh pake.cikgu jgn marah ek saya tegur" dia tersenyum-senyum ckp dgn aku...

aku plak jd segan... eheheh tp nk cover nyer pasal....

"eh, xper... pg td gelap dlm bilik... so xperasan"...

kui...kui...kui... apa daa... nasib bek, x sampai sekolah lagi...

tu ler citer di pagi jumaat...

Read more...

November 11, 2009

dah bersawang...

pergh.. lama giler x update... dh naik sawang blog aku nie...

hmmm... nk jadi citer... ahad lalau wife aku admit hosp semula.biasa ler.. sakit lama. PID, prolapse intevertebrate disc or slipped disc. n mgu ni agak kelam kabut ler sket... nasib bek kertas dah bias tanda sumer... tinggal masuk markah jer... n petang tute gak dlm wad... aku on laptop masukkan markah....

rasa nk marah pun ada... maraha pada geng skolah dia yg 'baik hati' sgt tue... ko dh tau wife aku br nka recover.. trus dump segala macam keje pada dia... byk cantek muka korg... ko dh xnak buat.. bg kt org lain plak... cube ko yg kene... apa rasa sendiri tanggung....

skolah ada baki lagi 2 minggu... wife ak lak dpt mc ngam-ngam 2 mgu... trus sambung sampai tahun depan... pk ler.. tahun ni jer 2 kali masuk spital.... apa kes... geram tul aku....

bebudak kt skool lak mc mbesa la.. dh abis xm, xtau watper... sok aku ke sek mcm biasa... apa gaknyer aku nk wat nie... bg bdk tgk wayang jer la... wakakakka dh puas satu tahun kena marah aku kan... bg ler enjoy sket... janji diam dlm kelas... cukup.... hua...hua...hua....

ker ar... xleh lelama... nk tgk apa plak wife aku wat...

adios

Read more...

November 2, 2009

Penat...

biasa la tue... sabtu aritu baru lepas setel camping skolah aku.menjadi seorang kem kom lak tue... huhu.... nk melayan karenah budak kecik... pergh... mmg penat... tido pun dpt beberapa jam jer... di dalam dewan yg x berdinding, di atas lantai beralaskan tikar, berselimutkan sleeping beg jer... huhu.... dh pasang khemah, skali tue.... gluduk dtg da.... apa lagi.. angkat khemah masuk dlm dewan... pergh... dasat... tido dlm khemah, khemah dlm dewan, bawah kipas lak tue... kui..kui...kui...

ari nie bdk dh start peksa.so tugas menanda pun dh bermula.... kertas 1 bm, br je abis tanda... kertas 2 blum lagi... sok dpt 3 kelas kh plak... jumaat kang... dpt 5 kelas pj plak.... huhu... markah sumer nk mgu depan.dlm 2 mgu ada hari penyampaian hadiah...

skang ni tgh giler layan mafia wars lak... org lain sumer dh beratus level... aku br nk berta'tih.... ahahha

td dh dload desperata housewives tuk wife aku... sekali dh abis, nk tgk xdpt... ada error plak dgn fail tue.... kecewa wife aku.... dload yg bru balik.... dlm 4 jam akan habis...

aku nk sbg wat keje.... adios

Read more...

October 24, 2009

keje setel...

alhamdulillah... kese setel.. soklan dh selesai.siap reso lagi.... huhu... segak pun dh setel... tgl nk kemas data jer.... pertandingan bola tampar n congkak pun dh setel...

so lepas nie aku leh concentrate pd bebudak aku yg mcm dh terabai.cian derang...

siang td g pusat koko lagi.tp kali ni utk pengisian LADAP.latihan dalam perkhidmatan.kitorag layan paintball... pergh... aku tgk masing2 senyum sampai ke telinga.dulu masa ckp wat kt pusat koko nie, muncung jer memasing.sekali dh mrker paintball... pergh. sengih... siap nk dtg lagik.... amik ko... huhu...

lepas derang balik, aku tgl tolong jurulatih yg ada setelkan program family day staff jabatan lak. so kira agak beruntung jadik cikgu nie... bley ikut mcm2 program free... kurus linux free, kursus outdoor free... td pun dpt offer kursus kayak.apa lagi... mcm org ngantuk disorongkan bantal ler... kalo nk amik kt luar... kalo xder beribu jgn harap... aku plan nie amik life saver plak.tue sumer kira investment beb.kalo dpt cert nie... kira value diri tue tinggi la... ahaha bley marketkan diri sendiri huhu.... ni untung nyer jadik cikgu... ehehhe

okes.. aku nk rehat.. nk stapler soklan plak.exam start 2 hb.so mgu depan dh kena anto soklan kt blik gpk.

adios...

Read more...

October 21, 2009

new update

pergh lama giler x update... almost 2 mgu kut....

mmg sibuk last week...

last week terlibat dgn program patriotisme sek men negeri melaka. actually program ni suppose bln ari tue, tp sebab time tu tgh sibuk dgn h1n1, maka ia dipostpone... ada la dlm 40 sek, kumpul kt pusat ko-kurikulum melaka.aku sendiri pegang sampai 3 slot... giler.... bkn giler kuasa ek... aku nyer part senang jer... bg sajak, pilih lagu, wat pakaian beragam n persembahan.cuma satu jer yg aku wat pelik sket... aku amik pengisian kt btn, bawa ke pusat ko-q.alhamdulillah xder masalah. cumer satu insiden jer... tiem bdk br sampai, kami bariskan dia.sorg jurulatih perasan sorg budak nie pake tali pinggang yg ada buckle agak besar.ruper buku lima.dasat gak.pastu ader 3 perkataan dlm bahasa cina.budak tu pun xtau maksud dia apa.dtg sorg lagi JU petang tue.dia tgk buckle tue trus tau maksud... " drink, fight, fuck". korg sanggup ker pake tali pinggang camtu.tanyer bdk tu fhm x ? dia kata xtau... so, ustaz tu amik n terus balik masuk dalam kolam.berkubur kt dalam tue... dasat beb...

abis program pusat ko-q, balik sekolah, iring budak p rombongan ker animal world safari.seharian ler gak... selalu nyer binatang dm kandang... tp kt sini, org plak kt dalam kandang.biler korg naik trak n lalu kawasan yg ala2 safari... x mcm kandang org namanyer... huhuhu... kt sana penuh ngan show la... mula2 show gajah, multi animal, bird n cowboy show... not bad ler... sebelah animal world nie, ada water world.aku tanyer le pakaian nk masuk dlm camner... lelaki kena buka baju all the time.pake seluar jer... pompuan dibenarkan pake t shirt... pergh... dasat beb...

ari ni ngan semalam plak, aku kena handle pertandingan bola tampar bdk thn 6.kira aktiviti derang lepas upsr ler. sok tuk congkak lak... dlm masa yg sama aku kene setelkan ujian SEGAK.mgu ni gak kena siapkan soalan periksa.tak tertonggeng aku... ??? ahahah biasa la tue... korg ingat senang ker jadik cikgu... lagi nk pelekeh keje cikgu.aku dh citer kn dulu pasal keje cikgu... kalo lupa tgk sini... tadi time meeting dpt program baru plak.. kena wat program membaca 1 malaysia.next week kena launch peringkt sekolah... kalo silap orang, mau ilang akal dibuatnya... mana nk kejor PnP lagi... fuh... tp wa biasa beb... bende2 camnie... wa xder hal nyer... insyallah... xder masalah... ini sumer cubaan n dugaan.

ni pun br setel wat soklan.br sempt nk jenguk blog nie...

adios geng...

Read more...

October 16, 2009

Car Jack Ploy

yg ni aku dpt dr mel group.. rasa mcm nk kongsi dgn anda sumer....

_______________________________________________________________

To my family and friends,

This happened to me today. Please take care.

I was visiting a specialist at Sg. Besi, located at a shophouse near South City Plaza, Sg. Besi today with my 8 year old daughter. If, like me, you are unfamiliar with this part of KL, its is adjacent to The Mines, off the Besraya Highway. This was at 1 pm, broad daylight, with lots of people about.

After the consultation, my daughter and I got into my car, a Toyota Estima. I started the engine and was about to back out of the streetside parking space when a bunch of men (in this case, of Indian ethnic background) who were fussing around another car parked two lots away turned around and started to gesture to me to stop. They flashed police IDs and indicated that I should stop. I assumed that something untoward had happened to the car, or its occupants (a white MPV) which had its bonnet up and doors opened, and around 10 guys buzzing around it. I felt uneasy right away and (whilst with the windows up & door locked) gestured to them that I would speak to them a liitle further down the road. (away from so many guys).

A white van marked with the familiar blue "Polis DiRaja Malaysia" insignia on the doors and bonnet drove up alongside and the two men disembarked and showed me their IDs once again. They said that my car road tax serial number was different from that registered to my vehicle licence plate and that I should allow them to check the chassis number of the vehicle by lifting the bonnet. I immediate countered that by asking them " Eh, what exactly are you guys doing huh?" They replied, " We are the police, cannot read ah? We are doing our jobs." whilst gesturing towards their IDs. They also showed me their mobile hand-held "checking unit" which looked all "official-website- form" on it and showed me a number and pointed out that this was different from that shown on my road tax sticker.

Since the sticker faces outwards I had no way of checking. I just contered that with " Eh, if the number is different, its your problem, not mine. Whats wrong with your computer system huh?" They got very irritated. In the meantime, while this exchange was happening, I was trying to call my husband on his moblie to verify the road tax renewal (cos, y'know, us wimmin don't like to get our hands dirty with this kinda thing).... Rang, couldn't get through immediately, so to buy a little more time, I told the plainclothes cops that I didnt't think that they were cops (altho I wasn't sure) and that I wanted the check to be done in the police station. They said, sure, to follow them to the station nearby.

They started to drive their police van and indicated for me to follow them. By this time I got through to my husband and he just said - " car jackers, don't follow them, this is bulllshit" I was already panicking because there was like quite a few of the guys by the car, and I wasn't sure if there were't any of the group tailing me...whether I was a car sandwich or no.

So I gave my husband the van's licence plate and drove around looking for the nearest access to the highway (tol plaza) The police van followed me and I just kept smiling at them and gesturing for them to follow me. (gila huh?) Then I stopped at the tol lane (The Sg. Besi Tol) realised there is no tol office just the drivethrough counter. (almost went to the smart tag lane out of habit... just see how bodoh we can be) I just stopped there and told the girl at the counter my dilemma...for about 10 minutes. The van went through the toll and drove off. I waited to be sure no other vehicle was waiting around, gave the girl the licence plate and asked her to call the cops, although I had doubts about follow-through. Even at that time, I wasn't 100% sure if they were genuine thugs or cops... because, sadly, as we alll know... even the real thing looks pretty iffy in this part of the world huh?

Anyway, my husband had called back to say that they had checked the plate with Bukit Aman and they boys in blue do not have a vehicle with that registration. I just kept drivin' and drivin' and drivin' cos really, I had no idea where I was... until I reached Sunway Pyramid. For the life of me I really don't know how I got there (Since South KL is terra incognita), and mainly because I was so busy checking my rear view mirror to see if any car was tailing me. My 8 year old daughter was getting a little nervous in the back there.

When we got out of the car as I had decided to have lunch at Sunway Pyramid (I had to calm down right?) she turned to me and said... " I think they wanted the car AND me" Oh dear god... I hadn't even thought about THAT

So please, do watch out. The van plate (which is probably fake...) was WMK 3944. Doesn't matter, who and how and when, the ploys, I'm sure, keep evolving, just be your most SCEPTICAL self at all times when "OUT THERE".

Take care y'all.

From,
Karen Lim Siebel

Read more...

October 9, 2009

Kisah raya zaman dulu n zaman skarang

dulu time aku kecik2, biler ikut parent aku g beraya umah kengkawan derang, seingat aku la kan... mesti duk menikus sebelah parent aku.kalo di bagi kuih aku makan... kalo di bagi air aku minum... mmg sonyap giler... try wat perangai... pergh... kalo x ketam naik darat.... xpun balik kena balun.... xdan balik... dlm keta gak dh kene... or dh xleh ikut lagi... duk umah jer... TAPI, aku bersyukur... sebab didikan camtu ler... aku leh jadi orang skang... tima kasih ayah, tima kasih mak....

naper tetiba aku naikkan citer pasal mende nie ??? start tahun nie, aku dh ada kt umah... so ramai gak ler kengkawan yg ada anak kecik dtg umah. kadang tue, biler anak derang duk usik barang aku... depa duk tengok jer... sesekali jer marah... tue pun macam x bersungguh... usik sana, usik sini... aku plak yg penin tgk gelagat derang... aku ada camtu ker gak dulu ek ??? ntah ler... nk tegur anak orang.. budak kecik... hai... tak tau ler teman...

so skang nk salahkan saper ??? huhuhu.....

kalo anda anak kecik, tengok2 ler depa... jgn p lepas jer... kang di kata lak x pandai jaga anak. kalo aku ada anak nanti, insyallah, akan aku buat camner parent aku didik aku time kecik dulu.... hehehe

Read more...

October 8, 2009

ucapan (sms) hari raya

sajer aku nk share antara sms yg aku dpt.actually byk kt handphone lama aku.tp henpon tu jam plak... so aku pake yg lama.still ada gak sms hari raya yg aku simpan...

1. rapat susun sepuluh jari, mohon maaf d pagi hari, sms di hantar pengganti diri, moga lebaran tambah berseri. selamar hari raya maaf zahir n batin drpd ....

2. ( yg ni bahsa jawa ) lungo baroh golek kuro, mampir gedei arek ngeteh, nyong iki arek ngapuro, jaluk ngapuro dunio akhirat sing akeh-akeh drpd ....

3. arnab kenyang lalu tertidur, tupai pitam lantas terjatuh, andai xsampai tangan menghulur, kupohon kemaafan dari jauh. salam aidil fitri maaf zahir n batin. drpd ...

yg nie jer lar sempat aku save.aku xanto byk sms tahun nie.sebab geng-geng sume aku dh anto kad raya digital ( own made ).ehehhe

selamat hari raya...



Read more...

October 4, 2009

CIter Best !!!

sebelum citer best, citer x best dulu...

smlm petang g la tesco setelah beberapa lama yang agak lama x pegi sana...

petang tu hujan, so ada ler rasa nk terkucil... masuk le tandas... sumer pintu penuh... ada satu baru bukak. seorang cina dgn anak dia kuar.aku pun masuk... tetiba terbau TAIK.tgk mangkuk tandas tandas tue bersih jer... mana plak dtg bau nih... bile aku nk flush, sekali tgk, ader satu gumpal warna putih... cis... hampehs tul... korg tau apa mende tue ??? ya betul.... PAMPERS ( walaupun aku xtau brand dia aper... tp org kita ni suke pgl pampers, walaupun huggies, diapers, drypers dll )... cis sungguh ampehs... dh tau anak ko berak, buang ler dlm tong sampah... mana sivic minded ??? cis...

aku tgh surfing ari nie, tgk torrent aku, movie bleach yg ke-3 dh abih dload... huyo.. apa lagi lyn ler... ptg sket.. aku tgk, ader satu citer yg telah mencetuskan minat aku utk mengumpul anime satu masa dahulu... INUYASHA... pergh... dasat... apa lagi.. dload.. jgn x dload.... wakaka... aku bg link kt bawah... kalo korg nk dload, make sure ada torrent dloader dulu... mcm bitcomet ,utorrent.


Read more...

September 30, 2009

Cikgu, saya x tau...

biler, ader sorg cikgu citer kt aku yg budak ni xreti wat ret wat projek, aku tergelak pasal... budak antara target utk 5A.utk exam, part mmg cantik, bley score.... tp tuk praktikal part.. sket kantol....

bukan apa... biasa ler, lepas upsr, thn 6 mmg ader projek or program yg kena jalankan... nk isi masa derang... so utk subjek kh, mmg aku dh belikan derang kit projek pengelip led.manual sumer ada, gambo pun ada.. tlg pasang iktu gambo jer... tp budak nie, aku tgk kali ni, lain plak... jadik gabra n kelam kabut sket... aku pun x fhm... tp pd aku normal la tue... kalo xtau mmg ler gabra...

aku sempat ler terangkan sket camner nk bengkok kaki komponen dgn cara yg betul supaya x patah kaki komponen tue. nk masukkkan dlm block camner... tp derang x sempat wat habis...

biler sumer dh balik, cikgu ni pun citer la kt aku, yg budak nie.. ckp xtau buat, takut n segala hal ler... aku seyum jer...

pernah seseorang cakap pd aku,
kalo blum buat, jgn ckp xbley buat... buat dulu... kalo salah bley betulkan... kalo dh buat.. xleh wat gak.. br cakap xboleh buat...
ada betul gak, kata2 nie...

so... jgn putus asa dulu... usaha dulu... lepas tu, serah pada yg Esa.

Read more...

September 29, 2009

cikgu, sensei, sifu, ustaz, mualim, guru...

ari ni dlm berita harian, ada satu artikel pasal cikgu. tugas tambahan guur sekarang membebankan cikgu....

ok, balik pada soal pokok... apa sebenarnyer tugas seorang guru ?

MENGAJAR, MENDIDIK

itu tugas hakiki seorang guru. tp tugas cikgu sekarang ???

1. guru data
2. guru ict
3. guru kutip duit yuran sekolah
4. guru kutip duit yuran pibg
5. guru kutip duit yuran sukan
6. guru penyelaras persatuan
7. guru penyelaras rumah sukan
8. guru penyelaras kelab
9. guru panitia
10.guru setiausaha kelab/persatuan/rumah sukan
11.guru tukang anto budak pegi sukan
12.guru juruletih sukan
13.guru kaunselor
14.guru merekod data dalam komputer
15.guru tukang jaga anak ( mak bapak tinggal anak kt sekolah )
16. guru kerani ( merekod segala butir utk sekolah, mesyuarat, fail dll )
17. guru tukang kebun
18.guru tukang cat
19.guru tukang repair barang rosak kt sekolah
20.guru pereka grafik
21.guru kene wat keje pentadbiran
22.guru kena jaga akaun panitia
23.guru kena beli barang projek
24....

ader lagi... aku pun dh xlarat nk tulis...

tp biler cikgu ni start buka mulut jer... org akan mengata...

Ellleehh... keje dr pukul 7 - 2 jer... tue pun nk ngeluh ker???

hello... sape cakap masa keje cikgu nie setakat time tu jer ??? korg ader kira cikgu yg wat ringkasan kt umah, tanda kerja budak kt rumah, tanda kertas periksa kt umah, yg jd pengadil time sukan.... tue sumer aper citer....

cikgu skang ni bukan macam cikgu dulu... murid sendiri pun dh kurg hormat pd cikgu.salah siapa ????

cikgu bersuara sket, masuk paper.... front page...

cikgu biat, jentik, pukul sket anak, masuk paper ... front page....

abis apa yg cikgu bley buat nk didik anak2 ini ???? hari nie gak, front page... budak sekolah umur 14 tahun dh pandai buat seks. salah siapa ????

abis apa yg parent buat ???

kalo anak hebat, pandai... mendabik dada, itulah anak aku...

kalo anak bodoh,x pandai... menuding jari pada cikgu,ni sume salah cikgu mengajar.. keturunan aku xder yg bodoh2...

korg pernah dengar, jururawat kena wat landskap hospital ? doktor kena bancuh ubat ? jurutera kena mengecat banggunan ?

tp korg mesti biasa tgk or dgr kalo cikgu ngecat bilik, cikgu kena wat landskap skolah, cikgu kena anto murid p spital ( ngalahkan parent, sebab mak bapak sendiri xnak bw p spital kalo anak sakit.paksa gak p skolah dgn harapan ckgu yg akan anto ke spital ).

aper sebenarnyer tugas cikgu skang nie ?

salahkah kalo cikgu skang meminta sesuatu yg setimpal yg dengan beban tugas mereka ???


Read more...

September 22, 2009

Raya punya Citer

salam hari raya sumer...

la ni aku kt kampung tercinta.ari ni dh raya ke tiga. huhu.. lama gak x mengupdate diri... so aku citer comprise nyer lar utk beberapa ari nie... yg penting jer

citer 1

yg ni berlaku time aku on da way pulang ke kg. mcm biasa la kan... sumer org berpusu-pusu balik ke kg.x kira yg kaya ke, miskin ker, ada ekte, xder kete, naik motor, naik bas, feri, ketapi... pndk kata suemr org nk balik kg( walaupun kg dia kt bandar ).yg ni hapen kt Kapar.mcm sumer org tau ( yg biasa balik n guna jalan nie ) kt sini ada 2 traffic light yg aku kira agak nyusahkan org. kalo xder x ramai xder masalah, tp kalo time cuti mmg masalah. kalo dr pekan Meru, lalau satu traffic light n jambatan, lepas tue ada 2 lg traffic light.dh lepas jamabtan nie, ada 2 btg lagi.yg peliknyer... nk ke kanan tue jalan kecik, ada 2 lorong.kalo hijau cuma 1 side yg bley jalan.saper duk line kanan mmg stuck pasal lampu merah.dia bg 2 hala jalan dulu baru yg nk masuk ke simpang bley masuk.tp kalo dh rame org, yg termasuk lane kanan ni akan nyesak ke kiri pasal nk lepas, so kira cilok la. kalo cilok bg signal xper... ni aku dh dekat, itu jam bg signal, itu jam juga terus masuk.aku cukup pantang.apa lagi tekan hon ler... dh kene hon, dia bley wat slow plak, mcm x bersalah.sakit hati btul aku. aku overtake belah kanan potong dia.dia tgk aku. wife aku tjk ler mcm x puas hati.dia bley saing plak ngan aku, xnak bg aku lepas.lupa ckp dia naik toyota prado, aku naik bestari jer.dia besor aku kecik,tp badan aku besar, badan dia kecik.kebetulan depan dia ada keta, so xleh nk saing. aku lepas. dia follow lak dr belakang, 'cucuh' aku.pastu ader kete kt depan, aku bg signal kiri nk potong keta depan.dia dh npk aku bg signal, sanggup plak kejo himpit aku kt tengah2.korg bygkan jalan 2 lane, ader 3 biji keta.prado, bestari n saga( keta yg aku nk potong ). GILE BETUL!!!! mmg kaki buli jalan nie.aku dpt overtake dia.lg sekali dia cucuh aku.aku masuk kiri bg dia lepas.lepas tu bley plak dia saing lagi ngan aku, ader dlm 1-2 km.aku perasan dia tgk jer aku... aku xtoleh, pasal kalo aku toleh kang, aku jd panas.aku wat bodo jer.... lepas tue dia pecut trus blah... MMG MCM SIAL !!! hrp keta jer besar, otak kecik.dia wat silap dulu, cilok dpn aku xbg signal(bg pun signal last minit n trus masuk), pastu bley wat AKSI GILER plak.nasib ler bln posa, n ad ops sikap.kalo x mmg aku dh kejor dia.aku x igt plate keta, tp wife aku ingat...

citer 2

yg ni malam raya pertama.kt kampung biasa ler kalo main mercun n meriam nie.aku xkisah nk main, tp kalo dh pukul 12 malam pun main gak... aper citer ??? kali ni dia main pukul 11 malam.time org nk tido... jiran dpn umah mertua aku ni rame anak.so depa sumer balik ler time cuti. aku rs depa ni org bandar, kt bandar xleh wat perangai so kt kg ler nk main.rame gak ler cucu dia... lepas mertua n wife aku sound, derng masih main lagi... so apa lagi aku pun kluar, berdiri kt tepi jalan, cekak pinggang aku.tempat aku berdiri tue mmg straight trus ker pintu umah jiran aku nie. agak lama ler aku berdiri kt situ, bebudak yg main nie mcm x npk aku.xlama lepas tue... dtg sorg budak, dia ckp.. " dah ler main,paman( pakcik dlm bahasa jawa ) suh masuk ".xlama lepas tue, dia lak join.ampeh tul budak nie... x lama lepas tue, aku rasa mak salah sorg budak nie, panggil derang masuk.aku masih berdiri lagi... dh sumer masuk umah, br aku masuk. dlm kepala aku, derang ni xblajo konsep berjiran ker ??? kt bandar dh xder nilai murni menghormati jiran lagi ker ? xkira la kt mana kan... kg or bandar, sama jer... jiran is jiran, hormati hak mereka sebagai jiran.

citer 3

pasal mercun gak.kali ni kt umah org tua aku.citer 2 pasal umah mentua aku.aku tgh duk lepak dgn org tua aku kt luar, tetiba... "POMMM" giler kuat... aku rasa opah aku pn terkejut( opah aku x bp sihat, sepanjang bulanm posa kt umah org tua aku ).. aku dehem kuat giler.dgr ler jiran depan lak bersuara... "aiyok...." derang berperang ngan jirang belakang aku.aku kt tgh2.... yg kt depan anak cucu ustaz, blkg pun ustaz gak... aduyai.. apa nk jadik... aku intai yg kt belakang... agak npk aku duk tgk... dia senyap sket... lepas tu bunyik lagik.... ayah aku masuk dalam sambil bersuara... " udah ler main tue.. kt sini ada org tua sakit nk rehat " lepas tu aku dgr jawapan yg aku kira agk kurg ajar dr muklut seorang budak.mcm xpernah diajor dgn mak bapak dia. " kami main bunga api jer, derang yg start dulu" perggh... kalo aku la yg ckp camtu... agk2 dh kene cili aku dgn ayah aku... pergh... yg pelik tue, ada 2 org cikgu dlm famili tue.xpernah ajor ker... no wonder la budak skang mcm2 maslaah disiplin.kalo dpt cikgu yg camnie... mmg hancur... aku cikgu gak... minta simpang malaikat 44 ler... aku jadi camnier....

kesimpulan... hormati jiran, hormati org lain pendek kata nilai murni ni sumer dah xder... abis suasana raya yg penuh syahdu nie. aku xtau la nk jadik apa lepas nie...

pada aku raya ni suatu yg special.time ni kita akan jumpa dgn org yg lebih tua, kenal asal-usul kita, insaf diri, muhasabah diri.bukan nyer membuat onar. so aku berpesan pd diri sendiri dn korg yg baca post nie, jgn ler jadik cam 3 citer kt atas nie.... sama2 la kita doa ek...

maaf zahir batin...

Read more...

September 18, 2009

Tolong, Ada pembunuh bersiri......

awat... gempak jer tue.. yg sebenornyer aku br balik dr kursus penignkatan jurulatih pusat ko-q melaka. sempena bulan posa nie, derang wat amali sembelihan, tadarus, pengurusan jenazah, terawih, tazkirah n aktiviti kacau dodol..

ustaz tue yg kata dia dh jadi 'pembunuh bersiri' secara tetap selama 7 tahun... bukan apa, semeblih lembu time korban ler... apa lagi... wakakaka so pagi tu kitorg berserta dengan student form 6 dr seklah kt melaka nie, menyembelih puyuh sebanyak 200 ekor... fuh.. byk tue... sume sukses dan telah di tauliah menjadi 'pembunuh bersiri'.ader beberapa ekor jer yg x bp menjadi

setel bab puyuh, terus letak 4 kawah utk dodol... skang ni dh susah nk jumpa org yg menbuat dodol sendiri. alasan nyer.. penat n leceh.. mmg betul... sakit2 badan aku... mengacau selama 6-7 jam. nasib baik leh tukau org... kalo x, abis posa... huhu... memula mmg x susah sgt. tp biler di dh start likat nk maintain tue yg pergh.... dasat beb...

ramuannya senang jer( untuk satu kawah )... tepung pulut 12 kilo/pek, santan kelapa aku x igt bp biji, gula melaka dlm 60 ketul ( satu setengah kotak ) dipotong halus ( nanti tgk gambo dia ), gula batu 2 pek ( diketuk hancur ), gula pasir 2 kilo. kalo nk sedap, org2 lama pesan letak nenas blend satu biji...

memula, tepung pulut di campur dengan santan n air sampai jadi sebati.dh cukup br letak atas api yg slow.mula dgn step nie mmg kena careful... kalo silap kacau, bleh jadi kerak ( org lama panggil kismis ).bile dh start kerak tu yg leceh.. nk kena kuarkan.kalo x tergigit pahit.agak dh nk masak, gula pasir td dimasak atas api ( dicairkan mcm jadik karamel ).pastu tuang atas santan+pulut tadi.time ni kaler dh ader sket warna coklat. kacau lagi... agak dah sebati sket, br tuang gula melaka yg dihancur halus td.tujuan hancur halus supaya dia cepat dissolve.kalo masuk seketul bley gak, tp nk cair gula melaka tue lama ler kene tgu.lepas tue kacau jer sampai biler kita tarik keatas dh xder benang.angkat jer trus putus.time tue dh masak n bley letak atas bekas n sejukkan.

skang nie sumer dh pake mesin. jrg jumpa.kalo aku balik kg pun, biler tanya org2 tua... x ramai yg rajin kacau dodol lagi.penat... x larat dah. anak2 balik lbt.

so, esok aku start balik kampung.. hopefuly perjalanan selamat n x jem.utk yg nk balik kampung, berhati-hati n semoga selamat sampai n selamat balik...


part sembelih nie, xkira lelaki ker pompuan ,sumer kene buat... pake pisau lipat 10 sen jer


dh selesai sembelih, operasi membersihkan plak..




gula melaka di hancurkan gunakan parang jer... daasat... almost 40 ketul...


rupa gula yg dh hancur 'dikerjakan'


sediakan bahan untuk dodol


adunan yg telah siap.tgl letak atas api jer


dh standby.lepas ni tgl kacau jer


kacau peringkat pertama.masih putih suci lagi.belum masuk 3 jenis gula lagi.gula melaka, gula pasir n gula batu.


yg ni dh masuk gula pasir yg dimasak tanpa air.


br masuk gula melaka n gula batu.


peringkat terakhir mengacau dodol.kena kacau bebetul.kalo x nanti jadi keras.


stail melilit pd 'dayung' sebelum masuk dlm bekas.ini org suda ada pengalaman 10 tahun woo...


hasil akhir.wallah... fuh.... masyuk...

Read more...

September 15, 2009

Salam Lebaran

di kesempatan ini, aku mengucapkan selamat menyambut hari raya 'idulfitri kepada semua pengunjung blog/ followers & frenz aku. sudila kiranya korg menerima kad aku yg x seberapa ini.kepala tgh blank, amik mouse... tekan-tekan jer... ni ler hasilnyer....


Read more...

September 14, 2009

dh lupa ker...

aku ingay lagi, masa kau skolah dulu... time raya sumer geng aku berlumba-lumba bg kad raya pd cikgu... sper yg dpt reply dr cikgu tu plak, pergh... sonok ghasenyer mcm dpt dr artis femes lak.

tp skang, biler aku dh bergelar cikgu.... satu keping kad jer yg akud dpt... naper leh jd camnie ??? bukan aku mengharap murid aku bg kad pd aku.. tp ialah... kalo bg kad tu rasa mcm di hargai sket... pasal aku garang sgt ker ??? rsnyer xder plak... budak leh siap gelak lg kt belakang time aku ngajo.aku peratikan... hampir sumer cikgu laki kt skolah aku, diorang x takut... yg diorang takut cikgu pompuan... aku pun pelik...

tahun lepas time praktikum, ada gak dpt kada raya, tp itupun setelah dipromote oleh cikgu diorang huhu.. kesannya, kami dpt hadiah byk giler... berbeg-beg... penuh kt seat belakang keta...

tp tue ler... antara budaya baik yg aku rasa semakin ilang di skolah skang. kalo budak lalu or terserempak dgn cikgu, jarang yg bg salam.. x sumer la bagi....

kalo cikgu sampai di skolah lak, jarang aku nampak budak yg berkejor ke keta cikgu tlg angkat barang.

biler cikgu masuk kelas, x rame yg senyap n sedia dgn buku masing-masing nk blajo...

betul ada bdk yg baik... xsumer bdk mcm yg aku ckp kt atas...

tp aku rasa mcm sedikit kecewa biler tgk bdk2 sekarang.dimana agak silapnyer... sistem pelajaran kita or cikgu sendiri...

kdg aku duk berfikir gak... kt mana salah silap aku... masa skolah dulu, aku rs xder ler nakal sgt... aku antara budak yg 'skema' gak sampai aku dpt nickname skema... huhu....

so apa lagi yg korg rasa kurang tentang budak2 skarang nie...

anyway, tahun ni tahun pertama aku beraya sebagai sorang cikgu...

Read more...

September 13, 2009

Aku dpt Award ?????


hoho.. gempak jer... wife aku yg tersayang, bg award kt aku... x amik kang merajuk plak... kui..kui...

so selepas beratus posting... dpt gak awrds... hehehe

syg, mekasih ek...

so skarang turn aku plak nk memanjangkan awrad nie..


so, skang aku mengaward plak kepada kengkawan aku ni...

1. alam Maya
2. my blog my story my view
3. sasau
4.delightplussorrowequaltobliss
5. angah
6. ateh
7.sao bell
8. usu
9. tycooncyber
10. luvida
11.are you
12. pak nil ( ^_^ )
13. bicara seorang guru
14. buluh lemang
15. acikz
16. faraway
17. hazimin
18.ina asz
19. bario
20. julie
21. lepak it
22. nescagraf
23. siti shorty
24.merepek

nie je yg spt aku bg... nt aku tbh lagik...

apa kene buat ???

Apa yang anda perlu lakukan ialah:

1. Buat Posting tentang Award ini.
2. Linkkan pemberi awards ini di entri itu.
3. Bagi para sahabat yang belum jadi Follower atau Bertukar Link, harap menjadi Follow atau
bertukar link dengan saya.
4. Copy-paste Image diatas.
5. Sebelum ambil jangan lupa tinggalkan komentar di entri ini.

Bagi sahabat yang belum tahu makna Award, sedikit gunanya...
1. Menambah mempererat jalinan Blokwalking.
2. Menambah jaringan link di web mesin pencari berita.
3. Cepat menambah tingkat Page Rank, baik dari Google, yahoo, msn, alexa atau yang lain.


byee...

Read more...

Nak laju ??? laju sgt pun kemana...

aper cer nie... ??? nk laju...?? laju ke mana ???

hohoho... xder ni kisah kalo korg nk lajukan speed mozilla.ini merupakan tip kedua yg aku dpt dr site trivuz yg pertama aku dh buat dulu... tp yg ni leby byk.. and ada tip tambahan kalo nk tgk yg first nyer kt sini...

sebelum korg wat ni sumer.. berhati-hati ek... di sebabkan mozilla ni one of open source so, x menjadi masalah kalo korg main dgn codingnyer... but be carefull...

1. Open Firefox.
2. Type about:config in the address bar and press Enter.

HTTP PIPELINING
HTTP is the application-layer protocol that most web pages are transferred with. In HTTP 1.1, multiple requests can be sent before any responses are received. This is known as pipelining. Pipelining reduces page loading times, but not all servers support it.

In the filter bar type network.http.pipelining. Make sure under the value field is says true. If not double-click to set it.

Return to the filter bar and type network.http.pipelining.maxrequests. Double-click this option and set its value to 8.

HTTP PROXY Go to the filter bar and type network.http.proxy.pipelining. Once it opens double-click it to set it to true.

DNS
IPv6 was designed in part to solve the problem IPv4 will soon be facing: the exhaustion of all possible IP addresses. Mozilla implemented IPv6 support in early 2000, but that support did not receive widespread testing until recently as IPv6-capable OSs and network software/equipment became more common.

One particular bug that has appeared exists not in Mozilla, but in IPv6-capable DNS servers: an IPv4 address may be returned when an IPv6 address is requested. It is possible for Mozilla to recover from this misinformation, but a significant delay is introduced. Type network.dns.disableIPv6 in the filter bar and set this option to true by double clicking on it.

CONTENT INTERRUPT PARSINGThis preference controls whether the application will interrupt parsing a page to respond to UI events. It does not exist by default.

Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter content.interrupt.parsing in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK

CONTENT MAX TOKENIZING TIME Rather than wait until a page has completely downloaded to display it to the user, Mozilla applications will periodically render what has been received to that point. This preference controls the maximum amount of time the application will be unresponsive while rendering pages.

Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.max.tokenizing.time in the New integer value pop-up window and click OK.
You will be prompted to enter a value. Enter 2250000 and click OK.

CONTENT NOTIFY INTERVALThis preference specifies the minimum amount of time to wait between reflows. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.notify.interval in the New integer value pop-up window and click OK.
You will be prompted to enter a value. Enter 750000 and click OK.

CONTENT NOTIFY ONTIMERThis preference specifies whether to reflow pages at an interval any higher than that specified by content.notify.interval. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter content.notify.ontimer in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK.

CONTENT NOTIFY BACKOFFCOUNT This preference controls the maximum number of times the content will do timer-based reflows. After this number has been reached, the page will only reflow once it is finished downloading. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.notify.backoffcount in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 5 and click OK.

CONTENT SWITCH THRESHOLDThe user can interact with a loading page when content.interrupt.parsing is set to true. When a page is loading, the application has two modes: a high frequency interrupt mode and a low frequency interrupt mode. The high frequency interrupt mode interrupts the parser more frequently to allow for greater UI responsiveness during page load. The low frequency interrupt mode interrupts the parser less frequently to allow for quicker page load. The application enters high frequency interrupt mode when the user moves the mouse or types on the keyboard and switches back to low frequency mode when the user has had no activity for a certain amount of time. This preference controls that amount of time. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.switch.threshold in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 750000 and click OK.

NGLAYOUT INITIALPAINT DELAYMozilla applications render web pages incrementally - they display what's been received of a page before the entire page has been downloaded. Since the start of a web page normally doesn't have much useful information to display, Mozilla applications will wait a short interval before first rendering a page. This preference controls that interval. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter nglayout.initialpaint.delay in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 0 and click OK.

UI SUBMENU DELAY This preference controls the time a menu takes to open a sub-menu. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter ui.submenuDelay in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 0 and click OK.

PLUGIN EXPOSE FULL PATHThis preference shows full path to plugins in about:plugins. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter plugin.expose_full_path in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK.

BROWSER CACHE MEMORY CAPACITYWhen a page is loaded, it can be cached so it doesn't need to be rerendered to be redisplayed. This preference controls the maximum amount of memory to use for caching decoded images and chrome (application user interface elements). Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter browser.cache.memory.capacity in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 65536 and click OK.
selamat mencuba


Read more...

September 12, 2009

Masa paling best

smlm masa tg basuh pinggan, aku pun tanyer wife aku.kalo org tanya biler masa yg plaing best selama dh kawin almost 4 year nie ?

dia geleng jer... ntah jawab dia... kalo abg lak ? dia tanya balik...

aku jawab ler.. masa posa

apsal ?

time nie le dpt rasa masakan ayg yang best-best... hehe... time biasa jarang masak yg pelik2.. cth.. puding roti ( now become one of my favourite ), puding caramel, nasi jagung, rendang ( org wat rendang time raya, wife aku msk rendang time posa, hehe ), popia goreng, pizza n byk lagi... wife aku part masak kalo time tgh rajin pergh... masyuk beb... cume kdg2 tue aku x sampai hait jer nk mintak yg bukan2... kesian tgk dia penat.. balik sekolah dh pukul 3 lebey... so apa yg dia buat... aku makan jer... xder masalah nyer... ikan masin ngan sayur bening pun jadik beb... xda hal la...

buat isteriku yg tercinta... terima kasih sayang... i love you....


sudila kiranya mengambil bunga ini, walaupun hanya sekepping gambar... :)

Read more...

September 10, 2009

wacana ilmiah

2 hari lepas aku berpeluang untuk mengikuti satu wacana ilmiah anjuran kerajaan negeri melaka. yg sebonarnyer... aku diminta oleh gb kau jd wakil sekolah.sekali sampai kt seri negeri... fuh.. .satu negeri melaka nyer jabatan sumer ada. dasat gak...

oh lupa plak... tajuk wacana nie, gagasan 1 malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

not bad pd perkiraan aku.aku kagum dgn 2 prg panel... umu dh kenal Prof Dr Teo Kok Seong, n PM Dr. Sivamurugan. kenapa aku impress ??? sebab walaupun 2 org ni bukan melayu, tp mereka berckp dlm b melayu, pergh... mantop... fasih. kalo korg dgr kt luar dewan n x masuk, maybe korg sangka 2 org ni melayu.

masing-masing bentangkan kertas kerja sendiri.ada yg memperkatakan sejarah tanah melayu, sejarah org melayu, kupasan tentang konsep 1malaysia,sekolah satu aliran ( sekolah wawasan ), kontrak sosial n macam lagi.

satu yg aku tertarik semasa sesi Q & A, ada seorang peserta memberi pandangan, adakah 1malaysia ni akan terkubur apabila DS Najib nanti telah turun dr kerusi PM, sepertimana yg telah berlaku kpd Islam Hadhari ( Pak Lah ), wawasan 2020 ( yg mana maybe ramai dh lupa apakah 9 cabaran yg kita kena hadapi di bw olh Tun Dr Mahathir ) and byk lagi yg sebelum ini... ada yg mencadangkan ia dimasukkan dlm Akta supaya ia hilang begitu sahaja kerana konsep n nilai dlm 1malaysia ini baik...

korg tau apa nilai dlm 1malaysia ?

1. ketabahan
2. penerimaan
3. pendidikan
4. integriti
5. meritokrasi
6. rendha hati
7. kesetiaan
8. budaya kecemerlangan

dlm sitasi negara skang, aku rasa semua org kena hayati betul bahagian penerimaan... kerana apa... kita menerima setiap kaum yg ada tanpa prasangka... xkan lepas 52 thn merdeka ,apa yg org melayu nk buat masih di pandang prejudis oleh kaum lain ? begitu juga apa yg cina n india buat di pandang prejudis oleh kaum lain ?

skang ni seolah-olah sumer org lupa pd sejarah...

lagi satu yg aku x gemor ialah biler org kata ko xder smgt patriotisme ker ? kenapa ?? ko x kibar bendera....

adakah hanya x kibar bendera, mean ko x patriotisme ? patriotisme itu sendiri marupakan satu semangat cintakan tanahair... setiap org ada cara tersendiri untuk menunjukkan smgt mereka... kalo takat kibar bendera n ikut2 org jer... watper ????

lagi satu pasal keadilan.... maksud adil ialah memberikan sesuatu kepada yg hak... adakah adil memberikan kuih karipap kepada org yg nk makan roti canai... dua2 still makanan tp dia nk yg lain...

adil ker bg seluar besar kpd org yg pinggang kecik ? org besar dpt seluar kecik ??? adil ker ???

so think before ask...

huyo... dasat plak post aku kali nie.. mcm berat jer... huhuhu....

Read more...

September 8, 2009

Kampung kecik.... here i come

ahaha... tgl beberapa hari jer lagi... season 8 smallville akan start air... so cam biasa ler... ak akan mengdonlod utk simpanan sendiri... aku kumul since season 1 lagik... dasat gak aku ni...

tp yg aku peliknyer... dh almost 9 tahun.... masih x pandai terbang lagik... huhu... power yg lain sumer dh dpt... tgl terbang jer... stakat nie lompat tgi tue bley lar...


yg ni maybe start dia pake costume kut...


tu dia lbg dia dh kuar....

di jadualkan start 10hb nie... huhu... kt start world aku rasa br season 7. yg kt tv3 lak... mc mseason 5 or 6... mmg jauh tgl...


adios...

Read more...

September 4, 2009

Bahasa Daerah

tetiba pagi tad iaku dpt idea untuk mengblogkan segala bahasa daerah yg aku dgr kt radio era. b4 that ak search dulu, kut-kut dh ada yang buat. tgk2 xder lagi... so aku pun meneruskan dgn niat aku. aku harap korg akan dpt manfaat dr blog aku yg ini.

Bahasa Daerah : http://akubudaksabakbd.blogspot.com/

kalo korg ada bahasa baru, jgn malu, jgn segan... lontarkan ia....

tengkiu....

Read more...

September 3, 2009

catchy ads

seperti biasa, perjalanan dr umah ke sekolah memakan masa setengah jam.so apa buat dlm keta ???? of course la layan radio apa lagi. selalunya pepagi... aku layan era. layan pak nil dgn din beramboi. selalu kalo aku kluar umah, segmen derang mesti berita dunia n hiburan.tp bukan sebarang berita, berita cara derang.mean, suka2 jer nk baca camner... ok la layan. lepas tue, segmen bahasa daerah.selalunya byk bahas pelik yg x pernah dengar akan di bagitau oleh pendengar.sedikit sebanyak, tambah kosa kata aku hahaha...

dlm mgu ni dh byk kali aku dgr iklan nie...

' hot ming... aku d hx setia dgn kau lagi '....

' dee, aku dah x bersamamu lagi ' ...

iklan apa nie... hahahah iklan tunetalk. telco br kt malaysia. derang siap offer insuran cover sampai 100k n tiket air asia lagik.pergh... dasat.... memula aku x perasan. hot ming... hot ming.. ghuper nyer dia refer kt hotlink... dee plak dia refer pd digi.ampes btul... y ni aku teringat pada iklan celcom, yg harith lakon tue... dia pake baju hujan kuning... huhu... lambang saper tue... aku nyer line ler .. digi....

mmg dasat ler derang wat iklan nie... n aku slalu tgu iklan kt tv biler tiem nk raya, merdeka n big event... selalaunyer byk yg menarik... paling best aku ingat iklan telekom y wat kg raban.pasal daging lembu... mencari satu kampung... pasal mak nk daging lembu nyer pasal nk wat rendang... mmg menarik... lagi satu iklan tv3, masa raya... yg adibah noor, d driver taxi. br kt london 10 hari dh perasan jd mat saleh... skali brek ngejut nk elak kuar lembu... kuar ko bahasa nogri... huhu... mmg pandai ler derang wat iklan...

tahun ni tgu apa plak...

Read more...

September 1, 2009

Malang itu memang berbau...

pagi bagun cam biasa sahur. sambil sahur layan citer qalesha.citer pasal budak bandar kena belajor kt sekolah pondok.layan jer la...

pastu mandi, siap2 nk g sekolah...

'bye sayang.. abg pegi dulu..'

bukak grill, buka pintu keta... masukkan barang... agak banyak la gak... pasal before cuti tue, aku bawa balik buku rph. pastu bukak pintu pagar...

bukak pintu keta. masuk kunci keta... start engine...

'ehk...ehk....ehk..., ekkk'... ' witt.... witt....wit...' alarm keta aku bunyi plak. aik.. engine x start lagii... alarm plak bunyik... memecah kesunyian pagi... stop balik.. start balik... ada ler dlm 4-5 kali... benda yg sama gak jadik....

aduh... apa kes nie... xkan batt kong lak... aduyai... bukak hud keta... start keta balik... alarm bunyik lagik... pastu xnak stop plak... aku bukak bonet... carik spanar... buka wayar kt terminal... senyap alarm... aduss.... dh pukul 7 nie... lambat ler aku sampai skolah camnie...

jiran sebelah kuar... tegur... huhuhu.... gelak jer la....

aku teringat lagi kancil aku tahun lepas... hampir benda yang sama jadik.time tue nk p semayang jumaat lak jadiknya....

wargh.... batt kong... aku msg gpk, cakp sampai lambat... tug wife aku kluar... anto dia p sekolah dulu... br aku p sekolah. keta aku... tgl kt umah...

balik sekolah, aku test lagik sekali... sama gak... satu hari ni hujan dari pagi... so cuaca xpanas... mmg sangkut le batt.aku cabut batt, carik kedai yg jual batt. sembang2 dgn tokei tue... fuhh... melayang RM 190 utk batt GP. yg lama nyer Century. kira aku nasib baik ler gak.. pasal biasanyer batt cuma tahan setahun lebih jer... aku nyer nie, since beli keta nie... almost 3 year la... fuhh.... ganaz gak aku... leh thn sampai 3 tahun... huhuh....

balik bawa balik... terus pasang. start keta... trus on... aku masuk solat asar, trus p masjid amik bubur lambuk utk buka posa nanti.

moral of the story... laways cek 'ur car a day before g keje... huhu.... dulu aku selalu cek.. tp semalam cam malas sket... amik ko... wargh.....

kisah sadis d pagi yg sejuk 1 september...

Read more...

August 28, 2009

Keinsafan

"Mat, balik.dah masa nak buka puasa... " mak jerit dari dapur.

aku yang dengar pun terus laju berlari meninggalkan kawan-kawan aku yg tengah syok main gasing.petang tu aku rasa hepi sangat pasal aku dh pangkah gasing diorang.sampai kt tangga jer aku basuh kaki terus naik ke dapur.mak masak tepung pelita, kuih kegemaran aku. Mak memang best. setiap kali berbuka posa memang tak tinggal kuih ni.aku sayang mak.

" Hei, budak bertuah ni.pergi la mandi dulu.peluh-peluh, bau busuk nak terus makan.",kata mak.

aku cuam tersengih saja.aku terus capai tuala dan mandi ala-ala p-ramlee. tapi mak tau.aku kluar saja, dia suruh aku mandi lagi.dengan rasa malas, aku mandi semula.siap mandi dah bersiap aku turun ke dapur. mak dah sedia menunggu aku.

" Mat, baca doa berbuka." ujar mak.

aku membaca dan mak menjadi tukang amin doa aku. camtu le selalunya setiap petang.aku dan mak tinggal 2 beranak jer. ayah xtau ke mana dia hilang. mak cakap, sejak aku berumur 1 bulan, ayah keluar dari rumah dan tidak pernah balik sejak hari itu. walaupun mak tak tunjuk, aku tau mak sedih setiap kali tiba hari raya. orang lain beraya dengan keluarga, kami hanya 2 beranak saja.

siap berbuka, mak menyuruh aku bersiap untuk ke surau.aku dengar bunyi azan jer, terus aku pegi ke surau. tapi malam tu. pak imam baca surah panjang pulak.aku dh menguap kat belakang.dalam hati aku biler la nk abis nie. aku tak tunggu lama.abis jer lapan aku terus balik.seminggu lagi aku nk periksa UPSR. aku merupakan antara calon harapan untuk mendapat 5A.walaupun bukan untuk sekolah, aku berusaha untuk mak aku. aku kesian melihat dia. aku berazam untuk mengubah nasib keluarga kami selain membalas jasa mak selama ini.

sampai rumah aku lihat mak tengah menjahit baju.mungkin baju raya untuk tahun ini. tahun ini, agak senang sedikit.ramai orang yang menempah baju dengan mak. mungkin aku dapat merasa baju baru tahun ini.tapi aku x kisah. aku tau kami bukan orang senang. sekadar cukup makan je. aku tak kisah pun kalau pakai baju lama. aku lihat mak tekun menjahit baju.

" mak, bersabar ye. mat berjanji akan mengubah nasib kita". kata aku dalam hati.

aku menyambung ulangkaji.buku yang cikgu din hadiahkan telah banyak kali aku buat.cikgu din banyak memberi perangsang untuk aku. banyak sudah jasa dia pada aku. kerana dia aku berubah.aku teringat lagi,dulu aku antara murid yang nakal di sekolah. kalau tak kerana aku mencalarka kereta dia, x mungkin aku menjadi begini.

aku ingat lagi. pagi tu, aku kena marah kerana tidak menyiapka kerja sekolah yang di beri...

---- bersambung ek... jgn mare

Read more...

August 25, 2009

aku bukan superman

lagu ni agak catchy n menarik.... frist time dengar mcm biasa jer.... tp best....

Lucky Laki – Superman

reff:
aku bukanlah superman
aku juga bisa nangis
jika kekasih hatiku
pergi meninggalkan aku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
ayahku selalu berkata padaku
laki-laki tak boleh nangis
harus slalu kuat
harus slalu tangguh
harus bisa jadi tahan banting

tapi ternyata sakitnya cinta
buat aku menangis

repeat reff

ayahku selalu memarahi aku
jika jatuh air mataku
kata ayah slalu air mata itu
adalah tanda kelemahan

tapi ternyata air mataku
ternyata jatuh juga

repeat reff

ayahku tersayang maafkanlah aku
jika aku masih menangis
masih belum bisa menjadi seperti
apa yang ayah selalu mau

kita berjanji ’tuk tidak lagi
menangis karena cinta

repeat reff [3x]



Read more...

August 24, 2009

Rahmat Ramadhan dan Sains di sebaliknya...

yg ni merupakan sisipan yg aku dapat dari salah satu blog yang agak menarik .... bos, aku pinjam ek artikel ini... ibnuibrahim

_______

Secara fitrahnya manusia memerlukan kepada puasa

“Setiap manusia memerlukan kepada puasa sekalipun dia tidak sakit, kerana toksin-toksin makanan dan ubat berkumpul di dalam tubuh lalu menjadikannya seperti orang yang sakit dan memberatkannya, maka kecergasannya akan berkurang. Apabila seseorang berpuasa, dia akan akan terlepas daripada bebanan toksin-toksin berkenaan dan dia akan merasai kecergasan dan kekuatan yang tidak dialami sebelum itu.” (Dr. Mac Fedan – Ahli Perubatan Antarabangsa)

Daripada kata-kata Dr. Mac Fedan di atas, jelas kepada kita bahawa secara fitrahnya manusia sangat memerlukan suatu jangka masa untuk merehatkan tubuh badan daripada berterusan menerima toksin-toksin makanan dan ubat-ubatan. Ini kerana apabila ubat dan toksin berkumpul di dalam badan manusia akan menyebabkan badan menjadi lemah dan kecergasan seseorang akan berkurang.

Ramadhan yang panas terik
Ramadhan daripada perkataan ‘ramadho’ yang membawa maksud panas yang terik. Di dalam Islam bulan Ramadhan merupakan bulan yang ke-9 di dalam kalendar hijrah. Puasa telah difardhukan kepada seluruh umat Islam semenjak tahun ke-2 hijrah sehingga hari kiamat.

Lazimnya pada bulan ini cuacanya sangat panas. Bersempena dengan nama tersebut, semoga Ramadhan akan membakar dan melebur segala dosa yang telah dilakukan oleh orang yang berpuasa.

Kelebihan bulan Ramadhan:
1. Bulan untuk berpuasa



2. Al-Quran diturunkan
Peristiwa agung ini berlaku pada 17 Ramadhan ketika Nabi Muhamad SAW berusia 40 tahun semasa baginda sedang berkhulwah di Hira’.

3. Bulan kemenangan
Berlakunya kemenangan yang terbesar yang berjaya dicapai oleh umat Islam ialah didalam peperangan Badar al-Kubra. Peristiwa ini berlaku pada 17 Ramadhan, hari Jumaat tahun 2H iaitu tahun pertama disyariatkan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Seperti yang kita sedia maklum Allah SWT telah mengurniakan kemenangan kepada umat Islam walaupun bilangan tentera Islam hanya berjumlah 313 orang berbanding orang kafir seramai 1300 orang.

Satu lagi peristiwa agung berlaku pada bulan Ramadhan ialah berlakunya peristiwa ‘Fathul Makkah’. Ianya berlaku dalam bulan Ramadhan tahun ke 8H.

4. Penuh dengan keberkatan
Bulan Ramadhan merupakan satu bulan yang disebut ‘permulaan adalah rahmat, pertengahannya keampunan dan akhirnya dijauhkan daripada api neraka'.

Dari Abu Hurairah r.a bahawa Rasulallah S.A.W bersabda apabila bulan Ramadhan telah datang maka dibuka lah pintu-pintu syurga ditutuplah pintu-pintu neraka dan diikat lah semua syaitan.

5. Bulan penghapus dosa
Dari Abi Hurairah dari Nabi SAW sabdanya: “Barangsiapa berpuasa Ramadhan dengan beriman dan mengharap keredhaan Allah nescaya akan diampunkan dosa-dosanya pada masa-masa lalu.” (HR Bukhari Muslim)

6. Bulan tarbiyah
Bulan Ramadhan mendidik umat Islam supaya menjadi hamba yang bersabar. Juga mendidik hambaNya kearah melakukan kebaikan serta mendidik hamba menjadi insan yang soleh dengan istiqamah menjaga seluruh anggota daripada melakukan perkara yang tidak disukai oleh Allah SWT.

7. Malam Lailatul qadar
Umat Nabi Muhamad SAW merupakan umat yang sangat istimewa kerana dikurniakan satu malam yang mempunyai pahala melebihi 1000 bulan beribadah.

8. Bulan taqwa
Dengan melakukan amalan yang dianjurkan dilakukan pada bulan puasa secara istiqamah seperti qiamulail, bertadarus al-quran dan solat tarawikh Allah SWT akan mengurniakan taqwa kepada hambaNya.

Kenapa perlu berbuka dengan kurma?

Ketika berbuka puasa Islam menganjurkan umatnya agar berbuka dengan buah tamar dan air. Kurma akan memberikan tenaga dengan cepat kepada badan. Apabila kita menyoroti kisah Maryam ibu Nabi Isa AS, Maryam telah bersandar pada pangkal pokok kurma di saat merasa sakit melahirkan anak. Lalu Allah SWT telah mengutuskan malaikat untuk memberitahu supaya digoncangkan pohon kurma untuk mendapatkan kurma yang masak. Daripada kisah ini dapat kita membuat kesimpulan bahawa kurma boleh membekalkan tenaga kepada Maryam tatkala merasa sakit untuk melahirkan Nabi Isa AS.

Kurma juga bertepatan dengan sunnah Nabi SAW. Kurma merupakan buah yang sangat berkat untuk dimakan. Rasulullah SAW telah mewasiatkan kepada umatnya untuk berbuka dengan kurma pada bulan Ramadhan.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;
“Apabila seseorang dari kalangan kamu berbuka, maka hendaklah dia berbuka dengan tamar. Jika dia tidak ada, maka hendaklah dia berbuka dengan air kerana ia adalah penyuci."(Diriwayatkan oleh Abu Daud, kitab Puasa, nombor 2355 dan At-Tirmizi, kitab Sedekah, nombor 658)

Dari Anas, sesungguhnya Nabi SAW berbuka puasa dengan beberapa ruthab sebelum solat, kalau tidak ada ruthab, maka dengan beberapa kurma matang, kalau tidak ada, maka dengan meneguk beberapa tegukan air putih. (HR. Abu Daud dan Tirmidzi)

Kurma makanan kesihatan
Jelas disebalik sunnah Nabi SAW mengandungi manfaat yang banyak untuk kesihatan. Itulah sebabnya Rasulullah SAW memilih kurma berbanding makanan lain untuk berbuka puasa. Ini tidak lain dan tidak bukan ialah kerana kurma mempunyai kandungan yang baik untuk kesihatan.

Jika melihat dari sudut sains pula apabila saat untuk berbuka, organ-organ pencernaan mula aktif dan perlu diberikan sesuatu yang lembut. Ini akan menyebabkan organ-organ pencernaan memulakan kerjanya dengan perlahan-perlahan untuk terus mencernakan makanan yang lebih berat. Sebagai contoh di dalam kehidupan seharian, untuk melicinkan pergerakan sesebuah kenderaan ianya perlu dipanaskan terlebih dahulu sebelum bergerak. Ianya juga bertujuan untuk memastikan hayat kenderaan lebih lama.

Begitu juga dengan tubuh badan kita. Kesihatan sangat diperlukan untuk memudahkan melakukan ibadah bukan sahaja di bulan Ramadhan. Seperti kata pepatah arab berbunyi “al-aqlus salim fil jismi ssalim” yang bermaksud: ‘aqal yang sihat lahirnya daripada badan yang sihat’.

Kurma menghilangkan lapar dan dahaga
Keadaan orang yang sedang berpuasa sangat memerlukan makanan yang mempunyai gula yang mudah dicerna dan yang boleh menghilangkan rasa lapar. Nutrisi makanan yang paling cepat dicerna dan sampai ke darah adalah gula khususnya makanan yang mengandungi satu atau dua zat gula (glukosa atau sukrosa). Ini kerana tubuh mampu menyerap dengan mudah dan cepat zat gula hanya dalam beberapa minit. Apatah lagi jika perut sedang kosong, seperti orang yang berpuasa ini.

Jika kita mencari makanan yang boleh menyamai dua kandungan sekaligus (menghilangkan lapar dan dahaga), maka kita tidak akan menjumpai makanan yang lebih baik daripada apa yang disarankan oleh Nabi SAW. Iaitu kurma.

Kandungan gula dalam kurma
Berdasarkan kajian yang dibuat, menyatakan bahawa satu bahagian kurma yang dimakan menyamai 86-87% beratnya mengandungi 20-24% air, 70-75% gula, 2-3% protein. Manakala mengandungi hanya 8.5% serat. Berdasarkan penelitian, juga ditemui bahawa ruthab (kurma segar) mengandungi 65-70% air berdasarkan berat bersihnya, 24-58% zat gula, 1.2-2% protein dan 2.5% serat.

_______________

tima kahis ibnuibrahim....

Read more...