April 29, 2009

Kisah Benar Pemuda Arab Belajar di Amerika (Kehebatan Al Quran)


yg ni pun aku dpt dr emel... sesama la kita renung-renungkan....

__________________________________________________________

Asallammualaikum wbt,

Ada seorang pemuda arab yang baru saja menyelesaikan bangku kuliahnya di Amerika. Pemuda ini adalah salah seorang yang diberi nikmat oleh Allah berupa pendidikan agama Islam bahkan ia mampu mendalaminya. Selain belajar, ia juga seorang juru dakwah Islam. Ketika berada di Amerika, ia berkenalan dengan salah seorang Nasrani. Hubungan mereka semakin akrab, dengan harapan semoga Allah SWT memberinya hidayah masuk Islam.

Pada suatu hari mereka berdua berjalan-jalan di sebuah perkampungan di Amerika dan melintas di dekat sebuah gereja yang terdapat di kampong tersebut. Temannya itu meminta agar ia turut masuk ke dalam gereja.

Mula-mula ia keberatan, namun karena desakan akhirnya pemuda itu pun memenuhi permintaannya lalu ikut masuk ke dalam gereja dan duduk di salah satu bangku dengan hening, sebagaimana kebiasaan mereka. Ketika pendeta masuk, mereka serentak berdiri untuk memberikan penghormatan lantas kembali duduk.

Di saat itu, si pendeta agak terbeliak ketika melihat kepada para hadirin dan berkata, "Di tengah kita ada seorang muslim. Aku harap ia keluar dari sini." Pemuda arab itu tidak bergerak dari tempatnya. Pendeta tersebut mengucapkan perkataan itu berkali-kali, namun ia tetap tidak bergerak dari tempatnya. Hingga akhirnya pendeta itu berkata, "Aku minta ia keluar dari sini dan aku menjamin keselamatannya. " Barulah pemuda ini beranjak keluar.

Di ambang pintu, pemuda bertanya kepada sang pendeta, "Bagaimana anda tahu bahwa saya seorang muslim." Pendeta itu menjawab, "Dari tanda yang terdapat di wajahmu." Kemudian ia beranjak hendak keluar. Namun, pendeta ingin memanfaatkan keberadaan pemuda ini dengan mengajukan beberapa pertanyaan, tujuannya untuk memalukan pemuda tersebut dan sekaligus mengukuhkan ugamanya. Pemuda muslim itupun menerima tentangan debat tersebut.

Pendeta berkata, "Aku akan mengajukan kepada anda 22 pertanyaan dan anda harus menjawabnya dengan tepat."Si pemuda tersenyum dan berkata, "Silakan!

Sang pendeta pun mulai bertanya,

1. Sebutkan satu yang tiada duanya,
2. dua yang tiada tiganya,
3. tiga yang tiada empatnya,
4. empat yang tiada limanya,
5. lima yang tiada enamnya,
6. enam yang tiada tujuhnya,
7. tujuh yang tiada delapannya,
8. delapan yang tiada sembilannya,
9. sembilan yang tiada sepuluhnya,
10. sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh,
11. sebelas yang tiada dua belasnya,
12. dua belas yang tiada tiga belasnya,
13. tiga belas yang tiada empat belasnya.

14. Sebutkan sesuatu yang dapat bernafas namun tidak mempunyai ruh!

15. Apa yang dimaksud dengan kuburan berjalan membawa isinya?

16. Siapakah yang berdusta namun masuk ke dalam surga?

17. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah namun Dia tidak menyukainya?

18. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dengan tanpa ayah dan ibu!

19. Siapakah yang tercipta dari api,siapakah yang diadzab dengan api dan siapakah yang terpelihara dari api?

20. Siapakah yang tercipta dari batu, siapakah yang diadzab dengan batu dan siapakah yang terpelihara dari batu?

21. Sebutkan sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap besar!

22. Pohon apakah yang mempunyai 12 ranting, setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah naungan dan dua di bawah sinaran matahari?"

Mendengar pertanyaan tersebut, pemuda itu tersenyum dengan keyakinan kepada Allah. Setelah membaca bismalah ia berkata,

1. Satu yang tiada duanya ialah Allah SWT.

2. Dua yang tiada tiganya ialah Malam dan Siang. Allah SWT berfirman,
"Dan Kami jadikan malam dan siang sebagai dua tanda (kebesaran kami)." (Al-Isra': 12).

3. Tiga yang tiada empatnya adalah kesilapan yang dilakukan Nabi Musa ketika Khidir menenggelamkan sampan, membunuh seorang anak kecil dan ketika menegakkan kembali dinding yang hampir roboh.

4. Empat yang tiada limanya adalah Taurat, Injil, Zabur dan al-Qur'an.

5. Lima yang tiada enamnya ialah Solat lima waktu.

6. Enam yang tiada tujuhnya ialah jumlah Hari ketika Allah SWT menciptakan makhluk.

7. Tujuh yang tiada delapannya ialah Langit yang tujuh lapis. Allah SWT
berfirman,

"Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Rabb Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang." (Al-Mulk: 3).

8. Delapan yang tiada sembilannya ialah Malaikat pemikul Arsy ar-Rahman. Allah SWT berfirman,

"Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung 'Arsy Rabbmu di atas (kepala) mereka." (Al-Haqah: 17).

9. Sembilan yang tiada sepuluhnya adalah mu'jizat yang diberikan kepada Nabi Musa yaitu: tongkat, tangan yang bercahaya, angin topan, musim paceklik, katak, darah, kutu dan belalang.*

10. Sesuatu yang tidak lebih dari sepuluh ialah Kebaikan. Allah SWT
berfirman,

"Barang siapa yang berbuat kebaikan maka untuknya sepuluh kali lipat." (Al-An'am: 160).

11. Sebelas yang tiada dua belasnya ialah jumlah Saudara-Saudara Nabi Yusuf .

12. Dua belas yang tiada tiga belasnya ialah Mu'jizat Nabi Musa yang terdapat dalam firman Allah,

"Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman, 'Pukullah batu itu dengan tongkatmu.' Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air." (Al-Baqarah: 60).

13. Tiga belas yang tiada empat belasnya ialah jumlah Saudara Nabi Yusuf
ditambah dengan ayah dan ibunya.

14. Adapun sesuatu yang bernafas namun tidak mempunyai ruh adalah waktu Subuh. Allah SWT ber-firman,

"Dan waktu subuh apabila fajarnya mulai menyingsing. "

15. Kuburan yang membawa isinya adalah Ikan yang menelan Nabi Yunus AS.

16. Mereka yang berdusta namun masuk ke dalam surga adalah saudara-saudara Nabi Yusuf , yakni ketika mereka berkata kepada ayahnya,

"Wahai ayah kami, sesungguhnya kami pergi berlumba-lumba dan kami tinggalkan Yusuf di dekat barang-barang kami, lalu dia dimakan serigala." Setelah kedustaan terungkap, Yusuf berkata kepada mereka, " tak ada cercaan terhadap kamu semua." Dan ayah mereka Ya'qub berkata, "Aku akan memohonkan ampun bagimu kepada Rabbku. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Yusuf:9

17. Sesuatu yang diciptakan Allah namun tidak Dia sukai adalah suara Keledai. Allah SWT berfirman,

"Sesungguhnya sejelek-jelek suara adalah suara keledai." (Luqman: 19).

18. Makhluk yang diciptakan Allah tanpa bapa dan ibu adalah Nabi Adam,
Malaikat, Unta Nabi Shalih dan Kambing Nabi Ibrahim.

19. Makhluk yang diciptakan dari api adalah Iblis, yang diadzab dengan api ialah Abu Jahal dan yang terpelihara dari api adalah Nabi Ibrahim.
Allah SWT berfirman,

"Wahai api dinginlah dan selamatkan Ibrahim." (Al-Anbiya':69).

20. Makhluk yang terbuat dari batu adalah Unta Nabi Shalih, yang diadzab
dengan batu adalah tentara bergajah dan yang terpelihara dari batu adalah Ash-habul Kahfi (penghuni gua).

21. Sesuatu yang diciptakan Allah dan dianggap perkara besar adalah Tipu Daya wanita, sebagaimana firman Allah SWT:

"Sesungguhnya tipu daya kaum wanita itu sangatlah besar." (Yusuf: 2).

22. Adapun pohon yang memiliki 12 ranting setiap ranting mempunyai 30 daun, setiap daun mempunyai 5 buah, 3 di bawah teduhan dan dua di bawah sinaran matahari maknanya: Pohon adalah Tahun, Ranting adalah Bulan, Daun adalah Hari dan Buahnya adalah Solat yang lima waktu, Tiga dikerjakan di malam hari dan Dua di siang hari.

Pendeta dan para hadirin merasa takjub mendengar jawapan pemuda muslim tersebut. Kemudian ia pun mula hendak pergi. Namun ia mengurungkan niatnya dan meminta kepada pendeta agar menjawab satu pertanyaan saja. Permintaan ini disetujui oleh pendeta.

Pemuda ini berkata, "Apakah kunci surga itu?"

mendengar pertanyaan itu lidah pendeta menjadi kelu, hatinya diselimuti
keraguan dan rupa wajahnya pun berubah. Ia berusaha menyembunyikan
kekuatirannya, namun tidak berhasil.

Orang-orang yang hadir di gereja itu terus mendesaknya agar menjawab
pertanyaan tersebut, namun ia cuba mengelak. Mereka berkata, "Anda telah melontarkan 22 pertanyaan kepadanya dan semuanya ia jawab, sementara ia hanya memberi cuma satu pertanyaan namun anda tidak mampu menjawabnya! "

Pendeta tersebut berkata, "Sesungguh aku tahu jawapan nya, namun aku takut kalian marah." Mereka menjawab, "Kami akan jamin keselamatan anda.

" Pendeta pun berkata, "Jawabannya ialah: Asyhadu An La Ilaha Illallah Wa Wa Aasyhadu Anna Muhammadar Rasulullah."

Lantas pendeta dan orang-orang yang hadir di gereja itu terus memeluk agama Islam. Sungguh Allah telah menganugerahkan kebaikan dan menjaga mereka dengan Islam melalui tangan seorang pemuda muslim yang bertakwa.**

* Penulis tidak menyebutkan yang kesembilan (pent.)
** Kisah nyata ini diambil dari Mausu'ah al-Qishash al-Waqi'ah melalui
internet, www.gesah.net

Read more...

April 25, 2009

Aku kena lagi ..!!!!!

aduh.. aku kena lagi... dalam pada berhati-hati tue kena gak...

citer lama

ak singkap balik sejarah dulu. ada satu amoi datang umah sewa kitorang ( time tu aku blajo lagi kt mmu ). dia dtg bawak kupon gores n menang. time tue aku bodoh lagi... gores punyer gores tup.. kuar satu hadiah n 3 kupon free.aku cabut lagi tiga... dpt lagi hadiah.fuyo... amoi tue pun melompat ler suker... aku pelik apsal lak amoi nie. dia tepon member dia suh dtg. dia ckp ler aku bertuah menang.aku layk cabutan bonanza. tp sebelum tue, aku kena bayar dulu rega tuk sumer hadiah tue. hadian bonanza, keta n moto. time tue aku blajo lagi.. so kalo dpt moto ke keta ker leh la jual ... dpt duit. aku dh penin, kena letak paling kurang 1k... beb... brg ada ler dlm 4 jenis yg kalo kira balik xder la pun sampai 5 ratus. sebab aku bodoh lagi time tue... n aku pun letak ler duit. time tue loan baru masuk... dlm kepala aku dh terbayang moto n keta... aku pun xtau ler dia pakai azimat aper. bygkan dr waktu asar sampai malam dia kt umah aku dgn geng2 dia.macam2 dia persuade supaya aku beli. lepas beli jer... tgk ampes... aduh... duit dh bagi... tepuk dahi aku... adus... sumer br tu aku jual balik dgn rega x sampai 5 ratus pun... rugi aku...

citer skang...

skang dia dh tukar modus operandi... yg aku kena kt mydin mall, mitc... dia bg satu pelekat keta mcm spot n win ler.... lepas tu dia amik detail.... tulis atas kupon. free kan... no harm ler pd aku... biler di koyak kupon tue.. aku perasan ada gambar... sedangkan yg lain saja dia letak atas tue... sumernyer thank you.dia wat2 xnampak ler... aku dh perasan... time tue aku dh terdetik... apa la agaknyer nie... biler dia pusing jer kupon tue... terus mcm terkejut... pergh hebat berlakon. aku pun tertipu... siap tepon bos dia... ckp... pastu dia pass kt aku... boss dia nk ckp... dia tanyer ler... kenal ker dgn promoter tue, ada kaitan sedara x, pernah x pg MP, mahkota parade, pasal kt mp dia kata ada kedai... of course la sumer x kan.dia ucap tahniah ler pasal menang induction cooker dgn vacuum bernilai 6k. voucher 50 jer. dia kata kena beli brg guna voucher tu br boleh bw balik hadiah free. instinct aku dh bgtau ada yg xkena. siap tunjuk dalam majalah nona ada letak iklan.tp hati aku degil... xnak dengar.... aku xdecide lagi... pusing satu round kt mydin, makan dulu pastu dtg balik. dia kata leh wat installment pake kad kredit. aku tgk wife aku, dia pun tgk aku.kitorg cadang beli home theatre set.mcm kena jampi kut... trus kuar jer kad kredit... normally, kalo purchase pake kad kredit n installment, credit centre akan ckp dgn owner utk wat verification.yg ni tak.. ckp2... pastu trus dh approve. aku heran bin ajaib.tp set home theater xdpt nk anto mlm tue... esoknyer br boleh pasal driver kena pegi tempat lain n dia kena setup dulu.aku pn bw balik ler induction cooker n vacum.total utk tiga brg tu dlm 3583. aku teringat td dia ckp ader bukak kedai kt MP.aku trus p MP n apa yg aku jumpa hanya booth mcm kt mydin tadi, padahal td ckp ader ofis.aku dh rasa x sedap hati.balik umah aku bukak jer kotak cooker tue trus tgk manual. yg peliknyer brand perancis, made in perancis. tp manual satu bahasa jer ,english makin bertambah rasa x sedap aku.. trus aku bukak net.. crik info pasl brg nie... vigico.aku tergezut pasal kuar gambar ader org nk jual plak mende nie... ader yg nk jual 4k, 1k, 2k pun ada. aku dh penin. carik lagi info pasal barang lain.
sudahnyer malam tu aku susah nk tidur pk pasal benda nie.time ni aku x inform lagi wife aku.aku nk kumpul info dulu.aku call credit company. huhu dia ckp kalo nk cancel, kena wat dgn merchant xleh trus pasal dh approve. kalo merchant xnak, aku leh wat polis repot pastu isi borang n dia tlg setelkan.aku letak yg ni sebagai jalan last, kalo dia xnak cancel. so after aku citer apa yg aku dpt pada wife , seperti yg dijangka dia freak out.dia ckp trus g mydin n setel sebab satu brg x sampai lagi

aku g mydin mall, jumper derang nk return balik brg free tue.sumer. expression derang aku dh agak. sumer akan terkejut kata rugi kalo aku pulangkan. macam x bagi aku pulang barang. aku dh nekad apa nak jadik pun jadik ler.derang ckp ler nanti kena tgu lama n macam2 ler.biler tgk aku nekad gak.derang pun xder jalan lain.dia mintak balik sumer DO n warranty card. dia amik. aku suh tulis cancel n bagi aku copy fotostat.punyer le susah nk bagi.at last aku dpt gak.dia ckp ari senin dtg balik sebab kedai kt klang tutup.xleh nk process.aku minta copy IC derang.aku dpt sorg jer.yg ni aku jadikan sebagai collateral aku.kut2 dia cabut hari senin nie, aku akan trus pegi wat repot polis, n kdn.kalo kena g tribunal pun pegi ler janji dpt balik duit.biler aku ckp aku tgk website, xder info pasal cooker tue... dia kata ler company tu xkuar dlm internet, macam2 ler.come on la... kalo ko dh p global, xkan xder reference langsung dalam internet ??? aduh... jawapan bodoh... aku tunjuk ler gak mainan keta shell tue ader byk bahasa, tp cooker n vacuum nie ader satu jer .dia balas balik... yg ni utk market malaysia, xleh letak bahasa france, nt org x fhm... aduyai.... apa la punyer jawapan.

skang nie aku tgh tgu info dr credit company n merchant tue. company ni ada kat klang.kalo call xangkat dia akan divert.masa aku tgk kt magazine tue... ader 2 nama dia pakai, same address.vigico marketing n e-touch home.bank pun dh mintak fax slip credit n dia aware aku nk cancel transaction nie, tp kena tgu at least 8 hari. xper... sebab aku ada collateral.insyallah minta2 aku dpt balik refund.also aku tgh berurusan dgn sorg brader nie, camner nk balas balik keja derang nie.

so kengkawan, beringat ler... ek... pesanan buat diri aku n sumer.. nothing is free.xder org nk bg item rega beribu-ribu dengan satu voucher yg bernilai rm 50.

aku dpt info dr web nie... korg leh ler tgk ek..

http://ittutor.net/forums/lofiversion/index.php/t22107.html
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=2465
http://www.cikguazleen.com/news/2007/06/a-messy-day.html
http://www.danchan.com/weblog/harimauj/76544



Read more...

April 23, 2009

Bila kita dah sayang...

aku dapat ni dalam mel yg di forward pada aku... bacale... dan renung-renungkan... :)

-----------------------------------------------

Bila kita syg org tu
Kita terima je apa yg org tu kata
Tp bila dia kata kita?
Ati kata takpe semua manusia tak sempurna.....

Bila kita syg org tu
Kita tunggu dia lama pun x per
Tp bile dia tunggu kita??? Dia marah2
Ati kata ala¿adatlah ada yang menunggu dan ditunggu..

Bila kita syg org tu
Kita x tido pun x pe janji layan dia yg tgh bosan,
Tp bila kita bosan Ada dia layan kita???
Ati kata x pe dia busy kot..

Bila kita syg org tu
Kita gaduh ngan dia, kita diam je
Tp dia heboh 1 dunia
Ati kate x pe, dia tension tuu...

Bila kita syg org tu
Kita call nak cakap dgn dia
Tp dia gayut dgn org lain..
Bila jd camtu,
Ati kata x pe, dia ada hal nak cakap dgn kwn dia...

Bila kita syg org tu
Kita bercerita dgn dia, cerita ngan tunggul lg baik
Tp biler dia bercerita ngan kita..
Kita dgr, sepatah2 kita ingat
Ati kata x pe syg katakan..

Bila kita syg org tu
Kita n dia lapar
Tp kita bg semua roti kita kat dia
Ati kata, ala jagalah hati dia, sian dia...

Bila kita syg org tu
Kita sanggup bg dia rest bila dia letih,
Tp bila kita letih, dia nak jugak kita layan dia bila dia bsn..
Adil ke? Ati kata, ala bukan selalu pun..

Bila kita syg org tu
Kita jadi macam org gila dgr dia sakit,
Tp bila kita sakit, Dia siap bole kuar ngan kwn2 dia
Ati kata, ala x pe, x kn dia nak berkepit ngan kita 24 jam..

Bila kita syg org tu
Kita x penah pentingkan diri sendiri
Tp dia hpokrit tahap cipan gaban
Ati kata x per, dia mmg camtu kena lah terima..

Bila kita syg org tu
Nmpk lalat kat makanan dia, kita halaukan
Tp dia lak kalau Nampak lalat kat makanan kita, dia biarkan je
Ati kata, takpelah, takkan dia asik nk buat semua benda utk kita..

Bila kita syg org tu
Kita x sanggup tgk dia derita
Tp dia x prnh hargai diri kita,
Ati kata, tau x betapa kita sygkan dia...

Bila kita syg org tu
Kita sanggup tinggalkn dia selama2nya utk dia bahagia
Tp adakah dia tahu pengorbanan kita??
Ati kata, x pe, janji dia bahagia..




Read more...

April 20, 2009

New Update!!!

well, as usual, i'll update on my latest torrent....





bleach ep 215 : the real fight startting now. don't miss it



Read more...

April 16, 2009

Satu lagi lipatan sejarah...


salam...

tadi baru jer selesai bagi talk pasal blog pada cikgu-cikgu seramai 28 orang. selama 2 petang alhamdulillah sumernyer selamat.sebenorner.. aku risau gak... pasal aku sendiri pun masih mengupdatekan diri dengan blog nie.so, dalam masa mengajar, aku belajar gak... masuk part coding aku dah cuak... takut ada yg xleh catchup... ghupernyer betul.. ada gak yg tertinggal. so target aku nk ajor lebih x tercapai.aku lebih suka menganggap sebagai fasi or pemudahcara daripada sorang penceramah. ilmu aku masih x banyak lagi... kalau ada course aku sanggup pergi... upgrade diri... dalam servis gomen nie, peluang ni banyak... terpulang pada diri nak amik ker xnak... kursus jangka panjang and pendek banyak di offer... terpulang pada orang itu sendiri nak ker xnak... utk cikgu-cikgu yg join sekali kursus tadi, jutaan terima kasih, sebab sanggup dengar aku menceceh kt depan...

dlm mgu nie gak aku sedikit sibuk... sabtu lepas, cikgu ppda dtg bagi idea, minta tlg wat penjara, pagar n pintu gerbang... idea mmg banyak... tapi masa xder. dgn kelas lagi... so aku curik-curik ler masa buat. plak tu, gerbang yg aku dh buat pagi semalam, tetiba patah lak.. adusss.... abis... masa x sempat dah nak buat yg lain... improvise jer la... nka wat camner.. bgtau pun last minit... mana yg sempat jer lar... nk buat benda banyak n macam2... huhuhu...

target aku tahun nie... sebat jer sumer.... tahun depan baru pilih betul2 mana yang nak amik...

adios....

Read more...

April 15, 2009

Affiliate, make money

if you want to try make some money through affiliate, try join me in my programme. on the left there are two iamges. chitika and blogger template. choose any of it and follow the instruction.
thank you.

Read more...

April 9, 2009

New Cabinet

here is latest and full list of Cabinet lead by our new Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak

here is latest and full list of Cabinet lead by our new Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak

PERDANA MENTERI : Datuk Seri Najib Tun Razak
TIMBALAN PERDANA MENTERI: Tan Sri Muhyiddin Yassin

JABATAN PERDANA MENTERI:
Menteri: 1. Tan Sri Dr Koh Tsu Koon (Hal Ehwal Perpaduan & Pengurusan Prestasi)
2. Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz (Hal Ehwal Perundangan dan Parlimen)
3. Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (Unit Perancang Ekonomi)
4. Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom (Hal Ehwal Agama Islam)

Timbalan Menteri:
1. Datuk Liew Vui Keong
2. Datuk Dr. Mashitah Ibrahim
3. Datuk S.K. Devamany
4. Ahmad Maslan
5. T. Murugiah

KEMENTERIAN KEWANGAN:
Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak
Menteri II: Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
Timbalan Menteri:
1. Datuk Chor Chee Heung
2. Datuk Dr. Awang Adek Hussin

KEMENTERIAN PELAJARAN:
Menteri: Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan Menteri:
1. Datuk Dr Wee Ka Siong
2. Dr. Mohd Puad Zarkashi

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN:
Menteri: Datuk Ong Tee Keat

Timbalan Menteri:
1. Datuk Abdul Rahim Bakri
2. Datuk Robert Lau Hoi Chew

KEMENTERIAN PERUSAHAAN, PERLADANGAN DAN KOMODITI:
Menteri: Tan Sri Bernard Dompok
Timbalan Menteri: Datuk Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN DALAM NEGERI:
Menteri: Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
imbalan Menteri:
1. Datuk Wira Abu Seman Yusop
2. Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PENERANGAN, KOMUNIKASI, KESENIAN DAN KEBUDAYAAN:
Menteri: Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim
Timbalan Menteri:

1. Datuk Joseph Salang Gandum
2. Senator Heng Seai Kie

KEMENTERIAN TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR:
Menteri: Datuk Peter Chin Fah Kui
Timbalan Menteri: Noriah Kasnon

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH:
Menteri: Datuk Seri Shafie Apdal
Timbalan Menteri:
1. Datuk Hassan Malek
2. Datuk Joseph Entulu anak Belaun

EMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI:
Menteri: Datuk Seri Mohd Khaled Nordin
Timbalan Menteri:
1. Datuk Dr. Hou Kok Chung
2. Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI:
Menteri: Datuk Mustapa Mohamed
Timbalan Menteri:
1. Datuk Mukhriz Mahathir
2. Datuk Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INNOVASI:
Menteri: Datuk Dr. Maximus Ongkili
Timbalan Menteri: Fadillah Yusof

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR:
Menteri: Datuk Douglas Uggah Embas
Timbalan Menteri: Tan Sri Joseph Kurup

KEMENTERIAN PELANCONGAN:
Menteri: Datuk Ng Yen Yen
Timbalan Menteri: Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI:
Menteri: Datuk Noh Omar
Timbalan Menteri:
1. Datuk Johari Baharum
2. Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERTAHANAN:
Menteri: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi
Timbalan Menteri: Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN KERJA RAYA:
>Menteri: Datuk Shaziman Abu Mansor
Timbalan Menteri: Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN:
Menteri: Datuk Liow Tiong Lai
Timbalan Menteri: Datuk Rosnah Rashid Shirlin

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN:
Menteri: Datuk Ahmad Shabery Cheek
Timbalan Menteri:
1. Datuk Razali Ibrahim
2. Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA:
Menteri: Datuk Dr S.Subramaniam
Timbalan: Datuk Maznah Mazlan

KEMENTEIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA:
Menteri: Datuk Ismail Sabri Yaakob
Timbalan Menteri: Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN:
Menteri: Datuk Kong Cho Ha
Timbalan Menteri: Datuk Lajim Ukin

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT:
Menteri: Datuk Seri Sharizat Jalil
Timbalan Menteri: Datin Paduka Chew Mei Fun

KEMENTERIAN LUAR:
Menteri: Datuk Anifah Aman
Timbalan Menteri:
1. A. Kohilan Pillay
2. Datuk Lee Chee Leong

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN:
Menteri: Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
Timbalan Menteri: Datuk M. Saravanan


Read more...

Fullmetal Alchemist is back



still remember when it last show in 2003-2004, it's like an epidemic.everyone talk about fullmetal alchemist.what makes it interesting, coz of storyline that never bored, the drawing is very fascinate. now, in 209 it's bakc with title Fulmetal Alchemist : Brotherhood. it's slight different from the first series, btu still remain the same characters. i already pick-up first episode and it might be the next collectable anime.

i paste below the brief of it's story and snapshot. also not forgetting the torrent link.

Gundam 00 season 2, already ended with setsuna become one of the original breed of innovator.
for naruto, still don't know what happened coz, dload and not seen it yet.wakakak.


"Fullmetal Alchemist: Brotherhood" is set in a fictional world where alchemy – the transmutation of raw materials into objects – is science and the way of life. The series follows the Elric brothers Edward and Alphonse on their perilous journey in search of the legendary Philosopher's Stone. They set forth in the hope that the magical artifact can restore their bodies after a failed attempt to revive their dead mother cost Edward's left leg and right arm; as well as Alphonse's entire body, leaving his soul affixed to a suit of armor.




Read more...

April 8, 2009

Cikgu KPLI, Instant, cap junjung ???

hati aku meronta setelah membaca satu blog yg dikirim oleh kawan aku...

http://mykerabukerang.blogspot.com/2009/03/cikgu-cap-junjung.html

kalau anda lapang, sila baca dahulu blog ini. penulis turut memberi beberapa rujukan seperti...

http://cikgufarizal.com/2008/02/04/motivasi/you-choose-it/

http://kemenjadianguru.blogspot.com/2008/12/guru-kpli-sombong-guru-lama-berlagak.html

http://www.ipbl.edu.my/inter/penyelidikan/seminarpapers/2007/Edpsychology/mohdnorIPSAHfp.pdf

http://eprints.uum.edu.my/1525/

http://apps.emoe.gov.my/ipba/rdipba/cd1/article36.pdf

http://nogold.com/forum/showthread.php?t=28854&page=3

http://www.bernama.com.my/bernama/state_news/bm/news.php?id=216907&cat=ut

http://www.scribd.com/doc/5282059/penempatan-guru

http://cikgufarizal.com/2008/11/25/kerjaya/kementerian-perlukan-calon-kpli-berkelayakan/

http://eprints.utm.my/2272/1/Kamalularifin.pdf



anda sudah baca semua dalam senarai blog itu ??? jadi sekarang anda boleh membaca respon aku lak....

aku sendiri merupakan hasil keluaran KPLI rendah. kalau kita semak balik sejarah kpli nie.. tercetus asbab ekonomi gawat masa 1997 dahulu... ramai orang cerdik pandai yang tidak dapat ke luar negara di serap masuk ke bidang pendidikan. antara lain sebabnya juga ialah kerana pihak kerajaan ingin menaiktaraf sistem pemdidikan supaya semua guru di sekolah sekurang-kurangnya berkelulusan ijazah. pihak kementerian sendiri ada memberi peluang kepada guru sedia ada mengikuti kursus ijazah dalam perkhidmatan. dan yang terbaru ialah PGSR, di mana guru dihantar kursus masa cuti selama 2-4 tahun untuk mendapatkan segulung ijazah.punbagaimanawalau ( aku pinjam ayat pensyarah aku ) dalam masa 1-2 tahun ini, kita akan melihat kumpulan ijazah pertama yang akan keluar daripada institut perguruan ( nama baru bagi maktab perguruan ). mereka ini merupakan kumpulan yang masuk selepas peperiksaan spm.4-5 tahun di IPG mengambil ijazah pendidikan.

lepas aku baca jer ulasan penulis, aku beranggapan ia merupakan cabaran kepada aku dan kawan-kawan aku yang merupakan haisl keluaran kpli. tapi yang musykilnyer.. kejap dia cerita pasal guru sandaran, kejap pasal kpli. x constant.so, utk semua reader... dalam sistem pendidikan kita sudah tiada lagi istilah guru sandaran. yang ada hanyalah guru sandaran terlatih yang mana ia merujuk kepada guru yang masih belum di sahkan jawatan tetapi sudah mengikuti / mengambil diploma/iajazah pendidikan. guru sandaran tidak terlatih merujuk kepada guru ganti yang menggantikan tempat guru bersalin. tempohnya juga singkat biasanya 2-3 bulan. guru ganti inilah yang tiada langsung belajar berkenaan teori pendidikan dan zero. segelintir sahaja yang mempunyai pengalaman, itupun kalau dia dapat peluang banyak kali gant guru yang bersalin.bebanan tugas mereka pun tidak sama dengan guru biasa. mereka hanya mengambil alih sementara tugas guru yang bersalin. mereka tiada lesen sebenar dalam pendidikan. mungkin lesen L jer. kalau di bandingkan beban mereka teramatlah sedikit. punbagaimanawalau, guru inilah yang biasanya akan memohon KPLI kerana mereka minat dan sanggup.

citer pasal kpli lak, kalau anda tidak menjalani sendiri kehidupan di IPG dan hanya melihat sahaja serta mendengar orang bercerita, sebenarnya anda tidak layak untuk berbicara walaupun anda anak seorang cikgu ( penulis jangan terasa ).betul ada segelintir kecil sahaja yang membuat taik ( bahasa kasar ) atau membawa lumpur, maka habislah semua terpalit sekali. golongan ini hanya sedikit sahaja.boleh dibilang dengan jari. cuba anda bayangkan, seorang jurutera dengan gaji sudah 5 angka berubah angin menjadi cikgu. seorang yang sudah berniaga berjuta-juta menjadi cikgu, seorang peguam menjadi cikgu, malah ada juga dooktor yang menjadi cikgu. kenapa ???? anda pernah bertanya kepada mereka ??? mungkin pada permulaannya, mereka hanya ingin lari dari rutin. tetapi lama-kelamaan cinta dan minat itu terpupuk dengan sendiri. ia akan datang dan memakan masa. tempoh masa setahun hanya untuk mendapatkan teori dan lesen.cara untuk pengajaran dan pembelajaran itu sendiri datang daripada pengalaman.kami berkorban, berjauhan dengan ibu bapa, isteri ,suami dan anak-anak. malah ada yang sanggup berulang -alik setiap minggu hanya untuk bersama-sama dengan anak dan isteri. malah rakan aku sendiri tetap gagah walaupun isterinya tidak sihat.

hanya kerana profesion cikgu ada yang boleh masuk hanya dengan kursus selama setahun, maka bermacam-macam tanggapan di buat. kalau lah doktor, jurutera, peguam dan semua tugas professional pun ada gak buat camnie, hanya dengan kursus selama setahun agak-agak berapa ramai yang apply ? di lua negara sendir iseperti UK, mereka pun ada kursus kpli ini. kebetulan pensyarah aku di IPG ada ikut program lawat ke sekolah di UK, dia cerita memang ada kursus kpli macam kt sini gak. sana lagi best... yang masuk iktu sumer volunterr dan tiada elaun di beri. bahkan ada yg dh dpt phd pun sanggup masuk kpli, hanya nak dapat ilmu pengajaran.jadi jangan ler di keji orang-orang yang mohon kpli nie, walau apa pun alasan dan niat mereka. biarlah itu menjadi hal antara mereka dengan tuhan.

memang ada guru lama yang dengki pada kpli ini. tapi hanya sedikit saja.alasan mereka... hanya kerana gaji. DUIT. kami kpli yang baru ini sudah boleh mendapat gaji yang sama dengan mereka yang telah berkhidmat puluhan tahun. kalau daha nama manusia, perasaan dengki itu memang ada. tapi kalau diarahkan ke saluran yang betul, perasaan dengki ini boleh membawa manfaat. kebanyakan kpli telah mempunyai pengalaman kerja dan mempunyai pengetahun teknikal yang baik, guru yang lama pula kaya dengan pengalaman. sekiranya mereka bergabung, pihak sekolah juga yang beruntung. murid-murid juga mendapat manfaat.

pasal bertugas di kawasan pedalaman, terpuang kepada individu. ada yang minat dan ada yang kurang. tetapi arahan tetap arahan. ramai kawan aku yang kena posting di sabah, sarawak.mula-mula dulu merungut gak. biasa la manusia kan. tapi sekarang derang sume dah enjoy sebab dh dpt adapt dgn suasana. so di mana masalahnya ??? hanya masa menjadi penentuan.

kalau nk kata cikgu kpli n dpli ni penghancur generasi, mmg aku terasa. seolah-olah dihina. punbagaimanawalau, aku anggap ia sebagai cabaran. aku sendiri bertugas di sekolah dalam kem komando. hari-hari merupakan cabaran baru. terpualng pada sendiri how to handle. turn the problem to be an oppurtunity. kalau fikir masalah jer, mmg sampai bila pun xkan selesai.

akhir kalam aku bawa satu cerita yang aku dapat drpd timbalan ksu kementerian pendidikan, masa aku konvo semalam, beliau membawa cerita berkenaan dialog dengan arwah ayahnya sejurus menerima segulung ijazah,

Ayah : Nak, cuba pandang ke atas, apa yang ada kt atas tu ?
Anak : Lampu ayah.
Ayah : Siapa cipta lampu ?
Anak : Thomas Edision, ayah.
Ayah : Kalau Thomas Edison tu seorang islam, mungkin sampai sekarang dia masih mendapat pahala kerana orang menggunakan ciptaannya. cuba tengok di luar pula ada apa ?
Anak : Kereta ayah.
Ayah : Siapa yang cipta kereta ?
Anak : Henry Ford, ayah.
Ayah : Kalau Henry Ford itu seorang islam, tentu sampai sekarang di mendapat pahala kerana dia telah memudahkan orang untuk bergerak dam berurusan. Nak, apa yang ada di tanganmu?
Anak : Kertas ijazah ayah.
Ayah : Nak, walaupun hanya sekeping kertas yang ada ditanganmu, kalau kamu berjaya membuat beramal dengan ilmu yang kamu perolehi dan memberi menfaat kepada mereka, sehingga mati pun, kamu masih mendapat pahala...

So, kalau ilmu yang kita dapat tu kita amalkan dan murid-murid kita amalkan, insyallah, sampai bila-bila kita akan mendapat pahalanya, cuma terpulang kepada kita sekarang. ikhlaskan hati dan sentiasa berdoa wahai kawan-kawanku. bak kata pengarah dulu, ikhlas tu umpama seekor semut hitam diatas batu yang gelap pada waktu malam yang tiada bulan.

all the best.. n jangan pedulikan apa orang kata, tunjukkan kita boleh.

problem is an opportunity in disguise....

kepada penulis, tahniah kerana membawa isu ini...

Read more...

April 7, 2009

IPTI Convocation 2009


finally today is my graduation day for KPLI. i got a hold of my education diploma. after one year struggling, i create a history when i got pointer more than 3.5 huhu... my degre is quite low... ehehe...

thanks to my wife, mother and father. also for my friend. without them, it's impossible for me to got that.

thanks again to them. especially my wife...

Read more...

April 1, 2009

Very,very,very disappointed...

you want to know what happened today....

i'm very disappointed with the services provided by general hospital.no need for me to mention which hospital.if you smart enough, you can guess which one.

firstly... i arrived at the hospital around 11.30 am. at my slip stated that my number is 2150 and from the display board it shows it just 1190+. so almost 100 more ppl. from there i already shocked... normally around this hour... there should not be more than 100 ppl waiting to be served.so with got n0 choice... i had to sit and wait.... from hour to hour... i keep waiting... until almost 4.00 pm... my number being called.you calculate for yourself... how much i spent time just for waiting.... ???? then wait more for medicine slip... another half hour. waiting to set an appointment another 15-25 minutes... then waiting for the medicine another 45 minutes.... i step out from the hospital only after 6 pm.... see.... almost 6-7 hour i spent time in hospital.. from the minute register until checked out.... very disappointed.... then, at my windows... i got ticket fro parking... who to blame... i round the hospital almost twice... searching for parking space... last minute i saw some cars park at the side of road... so do i have a choice... ??? parking is one problem still not solved for quite a long time.... back to my story... when i got to my car.... it's the only one left... no more cars at the front and behind me... only cone with strap.... so who to blame... do i have a choice ???

today i' very,very,veryyyyyyyyyyyy disappointed.....

Read more...