November 26, 2009

Guru SK dibebani tugas kerani

yg ni aku snap drpd surat pembaca utusan malaysia hari ini.

full url klik kt sini

sama cam last post aku aritu... klik kt sini

so kesimpulan kt sini... kalo anak terer dlm periksa dlm A1,

" ohhh... itu anak aku... yg terer... "

jrg kita dgr ucapan terima kasih kpd furu yg bertungkus lumus mengajar dan mendidik... sebaliknya kalo dpt 5E, fail, gagal....

" itula, cikgu yg bebal, xreti ajor ank aku... "

gitu ler senario skang nie. dulu cikgu cukup dihormati... sekarang cikgu dicaci, dicari kesalahannya... kalo sekolah sampai pukul 5, ibu bapa yg paling gembira... kerana mereka xpayah nk byr pusat asuhan bebanyak.... dh ada 'baby sitter' kt sekolah.xpening-pening nk jaga anak kt umah.. kalo bley hujung mgu pun nk anto anak ke sekolah...

bknnyer nk mengata... betul itu tanggungjawab guru. abis derang nie xder tanggungjawab lain ker... nk tgk anak bini, bg derang makan, rehat dsb.cikgu pun manusia. so pepaham laaa...

btul waktu keje 7 - 1 ptg, or 3 ptg. ader korg kira x cikgu yg bawa keje balik umah, wat ringkasan, tanda buku, periksa kertas, buat persediaan mengajar esoknya.... so cikgu ni xpayah rehat laaaa ek..... tu x campur lagi dgn beban keje lain.... jadik kerani, carik pelapis sukan, wat program motivasi, laporan kepada jabatan, laporan kepada guru besar/pengetua....

mmg aku sokong pendapat penulis surat tue.... korg baca n tafsir ler sendiri...


adios....

Read more...

November 16, 2009

Birokrasi : sape engkar perintah nie... ????

kalo ikut dlm wikipedia :

Birokrasi ialah sebuah konsep sosiologi dan sains politik yang merujuk kepada cara bagaimanapun pentadbiran melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan yang sah secara sosial. Pengurusan ini disifatkan dengan tatacara piawai, pembahagian tanggungjawab yang formal, hierarki, dan hubungan tidak peribadi.

Contoh birokrasi-birokrasi harian termasuk kerajaan, angkatan bersenjata, perbadanan, hospital, mahkamah, kementerian, dan sekolah.

so, ape citer ni beb ???

alkisahnyer.... wife aku masuk spital kan... so dia dpt ler MC 10 hari. mengikut kata sekolah dia, kena dapatkan pengesahan dr doktor kerajaan pasal dia dpt MC dr private hospital. aku pun memulakan 'endorsement hunt' aku.

situasi 1
kebetulan aku g spital wat medical checkup.so aku pun minta dr yg aku jumpa utk endorse. dia mengatakan bahawa dia perku tgk keadaan pesakit sebelum dpt mengesahkan MC tu.... SOOOO aku nk bw ke wife aku yg br kuar spital n lay down atas katil kt umah berjalan ke spital semata-mata nk endorse MC ???

situasi 2
aku pun pegi le ke poliklinik kerajaan... jumpa dr. dh masuk dlm, dia tgk MC tue, lepas tu dia kata... dia xleh sign sebab dia kt xder report sekali.kalo nk minta endorsement kena ada report dr dr yg rawat baru leh endorse.aku pelik jap... sebab last time aku dtg situ gak, dr yg lain,dia sign jer tanpa byk soal.... so skagn aku dpt 2 jawapan dari 2 dr yg berbeza... dia ckp kalo xcaya leh jumpa dgn bos dia... aku makin penin...

situasi 3
aku pegi ke poliklinik yg dekat sket dgn umah aku.biler sampai kt kaunter jer.. dia trus kata xpayh endorse sebab dlm pekeliling dh mention yag mengatakan MC tu x payah endorse. utk gvmt servant yg in patient treatment, kalo dpt MC kurg 90 hari... xperlu endorse. dia siap bg copy pekeliling tue... kalo korg xcaya... bley pegi kt website JPA, cek

pekeliling perkhidmatan bilangan 2 tahun 2006, Pindaan peraturan berkaitan penerimaan sijil sakit swasta untuk tujuan kemudahan cuti sakit
kt situ mmg dh mention xperlu endirse...


situasi 4
so, dengan berbekalkan copy pekeliling tue... aku pegi le skolah wife aku.pass pd kerani kt pejabat. dia ckp, mmg dia tahu pasal pekeliling tue.but still jabatan masih nak pengesahan dr dr kerajaan.dia ckp dulu pernah sorg cikgu bg pd dia gak pekeliling tue.but still jabatan reject n masih nk endorsement... dia minta aku cuba dptkan endorsement... so kt sini saper yg dah mula langgar perintah pekeliling ??? reason jabatan minta sebab, ada yg salah guna MC. ohh... come on laa... kalo dh org tue salah guna, amikla tindakan tatatertib pd dia... tu la gunanya peraturan.. ngaper lk nk hukum sumer org ???

situasi 5
aku pun patah balik ler ke poliklinik tue... sama jer.... sampai di kaunter dia inform xpayah endorse... so aku pun explain ler... jabatan nk endorse gak... aku pun dh tunjuk pekeliling tue... dia kata dia try bw p jumpa dr... dia kuar dr bilik n same answer... pastu dia kata... derang x tengok pekeliling ker ??? nk ingkar perintah ker ??? huik.... sampe ingkar perintah... aduyai... aku makin penin... sign xdpt lagi... kena ulang alik dh almost seminggu pasal MC ni jer... sana tolak sini, sini tolak sana... mana aku nk pegi nie ???

saper yg x baca pekeliling... ???? salah aku ker setakat nk minta endorse jer... sampe jadi camnie... jabatan nk endorse... dr xnak sebab ikut pekeliling... aku kt tengah... tersepit... mana nk ikut nie ????

camnie nie ke rakyat didahulukan.... ????

Read more...

November 13, 2009

cikgu, nametag terbalik....

kuang...kuang...kuang...

pagi tadi aku ke McD, nk amik happy meal utk bebudak aku. actually, ader sorg cikgu ni pesan.tp hubby dia operasi plak pagi tadi.sementelah aku lalu McD tue, so dia pun minta tlg aku amik...

actually.. pagi td aku dh agak terlambat bangun... jam 6.10 aku bgn... selalu aku bgn kul 5.45.mandi2, solat... trus g sekolah... 6.30 aku dh kuar.. palg lambat aku kuar kul 6.45.... so dlm keadaan agak hurry tue... aku pun trus mandi, solat, dress, capai kunci start keta trus jalan...

sampai di McD, agak gelap lagi... kul 6.30... mmg le gelap... McD ni bukak 24hr... aku trus g kaunter... bg kertas pesanan tue... derang dh siapkan.aku byr jer larr....

so, ader la berkotak... aku angkut trus masuk dlm bonet... derang tlg sekali ler...

zuppp.... sekali dia berkata plak...

" cikgu, bley saya tegur sket tak ?"

" naper..."aku pun jawab dgn selamber....

"erm... nametag cikgu terbalik.nanti kalo sampai sekolah, nampak dek budak... naya jer cikgu.budak skang ni bkn leh pake.cikgu jgn marah ek saya tegur" dia tersenyum-senyum ckp dgn aku...

aku plak jd segan... eheheh tp nk cover nyer pasal....

"eh, xper... pg td gelap dlm bilik... so xperasan"...

kui...kui...kui... apa daa... nasib bek, x sampai sekolah lagi...

tu ler citer di pagi jumaat...

Read more...

November 11, 2009

dah bersawang...

pergh.. lama giler x update... dh naik sawang blog aku nie...

hmmm... nk jadi citer... ahad lalau wife aku admit hosp semula.biasa ler.. sakit lama. PID, prolapse intevertebrate disc or slipped disc. n mgu ni agak kelam kabut ler sket... nasib bek kertas dah bias tanda sumer... tinggal masuk markah jer... n petang tute gak dlm wad... aku on laptop masukkan markah....

rasa nk marah pun ada... maraha pada geng skolah dia yg 'baik hati' sgt tue... ko dh tau wife aku br nka recover.. trus dump segala macam keje pada dia... byk cantek muka korg... ko dh xnak buat.. bg kt org lain plak... cube ko yg kene... apa rasa sendiri tanggung....

skolah ada baki lagi 2 minggu... wife ak lak dpt mc ngam-ngam 2 mgu... trus sambung sampai tahun depan... pk ler.. tahun ni jer 2 kali masuk spital.... apa kes... geram tul aku....

bebudak kt skool lak mc mbesa la.. dh abis xm, xtau watper... sok aku ke sek mcm biasa... apa gaknyer aku nk wat nie... bg bdk tgk wayang jer la... wakakakka dh puas satu tahun kena marah aku kan... bg ler enjoy sket... janji diam dlm kelas... cukup.... hua...hua...hua....

ker ar... xleh lelama... nk tgk apa plak wife aku wat...

adios

Read more...

November 2, 2009

Penat...

biasa la tue... sabtu aritu baru lepas setel camping skolah aku.menjadi seorang kem kom lak tue... huhu.... nk melayan karenah budak kecik... pergh... mmg penat... tido pun dpt beberapa jam jer... di dalam dewan yg x berdinding, di atas lantai beralaskan tikar, berselimutkan sleeping beg jer... huhu.... dh pasang khemah, skali tue.... gluduk dtg da.... apa lagi.. angkat khemah masuk dlm dewan... pergh... dasat... tido dlm khemah, khemah dlm dewan, bawah kipas lak tue... kui..kui...kui...

ari nie bdk dh start peksa.so tugas menanda pun dh bermula.... kertas 1 bm, br je abis tanda... kertas 2 blum lagi... sok dpt 3 kelas kh plak... jumaat kang... dpt 5 kelas pj plak.... huhu... markah sumer nk mgu depan.dlm 2 mgu ada hari penyampaian hadiah...

skang ni tgh giler layan mafia wars lak... org lain sumer dh beratus level... aku br nk berta'tih.... ahahha

td dh dload desperata housewives tuk wife aku... sekali dh abis, nk tgk xdpt... ada error plak dgn fail tue.... kecewa wife aku.... dload yg bru balik.... dlm 4 jam akan habis...

aku nk sbg wat keje.... adios

Read more...