November 16, 2009

Birokrasi : sape engkar perintah nie... ????

kalo ikut dlm wikipedia :

Birokrasi ialah sebuah konsep sosiologi dan sains politik yang merujuk kepada cara bagaimanapun pentadbiran melaksanakan dan menguatkuasakan peraturan-peraturan yang sah secara sosial. Pengurusan ini disifatkan dengan tatacara piawai, pembahagian tanggungjawab yang formal, hierarki, dan hubungan tidak peribadi.

Contoh birokrasi-birokrasi harian termasuk kerajaan, angkatan bersenjata, perbadanan, hospital, mahkamah, kementerian, dan sekolah.

so, ape citer ni beb ???

alkisahnyer.... wife aku masuk spital kan... so dia dpt ler MC 10 hari. mengikut kata sekolah dia, kena dapatkan pengesahan dr doktor kerajaan pasal dia dpt MC dr private hospital. aku pun memulakan 'endorsement hunt' aku.

situasi 1
kebetulan aku g spital wat medical checkup.so aku pun minta dr yg aku jumpa utk endorse. dia mengatakan bahawa dia perku tgk keadaan pesakit sebelum dpt mengesahkan MC tu.... SOOOO aku nk bw ke wife aku yg br kuar spital n lay down atas katil kt umah berjalan ke spital semata-mata nk endorse MC ???

situasi 2
aku pun pegi le ke poliklinik kerajaan... jumpa dr. dh masuk dlm, dia tgk MC tue, lepas tu dia kata... dia xleh sign sebab dia kt xder report sekali.kalo nk minta endorsement kena ada report dr dr yg rawat baru leh endorse.aku pelik jap... sebab last time aku dtg situ gak, dr yg lain,dia sign jer tanpa byk soal.... so skagn aku dpt 2 jawapan dari 2 dr yg berbeza... dia ckp kalo xcaya leh jumpa dgn bos dia... aku makin penin...

situasi 3
aku pegi ke poliklinik yg dekat sket dgn umah aku.biler sampai kt kaunter jer.. dia trus kata xpayh endorse sebab dlm pekeliling dh mention yag mengatakan MC tu x payah endorse. utk gvmt servant yg in patient treatment, kalo dpt MC kurg 90 hari... xperlu endorse. dia siap bg copy pekeliling tue... kalo korg xcaya... bley pegi kt website JPA, cek

pekeliling perkhidmatan bilangan 2 tahun 2006, Pindaan peraturan berkaitan penerimaan sijil sakit swasta untuk tujuan kemudahan cuti sakit
kt situ mmg dh mention xperlu endirse...


situasi 4
so, dengan berbekalkan copy pekeliling tue... aku pegi le skolah wife aku.pass pd kerani kt pejabat. dia ckp, mmg dia tahu pasal pekeliling tue.but still jabatan masih nak pengesahan dr dr kerajaan.dia ckp dulu pernah sorg cikgu bg pd dia gak pekeliling tue.but still jabatan reject n masih nk endorsement... dia minta aku cuba dptkan endorsement... so kt sini saper yg dah mula langgar perintah pekeliling ??? reason jabatan minta sebab, ada yg salah guna MC. ohh... come on laa... kalo dh org tue salah guna, amikla tindakan tatatertib pd dia... tu la gunanya peraturan.. ngaper lk nk hukum sumer org ???

situasi 5
aku pun patah balik ler ke poliklinik tue... sama jer.... sampai di kaunter dia inform xpayah endorse... so aku pun explain ler... jabatan nk endorse gak... aku pun dh tunjuk pekeliling tue... dia kata dia try bw p jumpa dr... dia kuar dr bilik n same answer... pastu dia kata... derang x tengok pekeliling ker ??? nk ingkar perintah ker ??? huik.... sampe ingkar perintah... aduyai... aku makin penin... sign xdpt lagi... kena ulang alik dh almost seminggu pasal MC ni jer... sana tolak sini, sini tolak sana... mana aku nk pegi nie ???

saper yg x baca pekeliling... ???? salah aku ker setakat nk minta endorse jer... sampe jadi camnie... jabatan nk endorse... dr xnak sebab ikut pekeliling... aku kt tengah... tersepit... mana nk ikut nie ????

camnie nie ke rakyat didahulukan.... ????

1 comment:

nesca said...

zzzz leceh gila. susah betul ke nak update pekeliling tu.. sabo je la