September 29, 2009

cikgu, sensei, sifu, ustaz, mualim, guru...

ari ni dlm berita harian, ada satu artikel pasal cikgu. tugas tambahan guur sekarang membebankan cikgu....


ok, balik pada soal pokok... apa sebenarnyer tugas seorang guru ?

MENGAJAR, MENDIDIK

itu tugas hakiki seorang guru. tp tugas cikgu sekarang ???

1. guru data
2. guru ict
3. guru kutip duit yuran sekolah
4. guru kutip duit yuran pibg
5. guru kutip duit yuran sukan
6. guru penyelaras persatuan
7. guru penyelaras rumah sukan
8. guru penyelaras kelab
9. guru panitia
10.guru setiausaha kelab/persatuan/rumah sukan
11.guru tukang anto budak pegi sukan
12.guru juruletih sukan
13.guru kaunselor
14.guru merekod data dalam komputer
15.guru tukang jaga anak ( mak bapak tinggal anak kt sekolah )
16. guru kerani ( merekod segala butir utk sekolah, mesyuarat, fail dll )
17. guru tukang kebun
18.guru tukang cat
19.guru tukang repair barang rosak kt sekolah
20.guru pereka grafik
21.guru kene wat keje pentadbiran
22.guru kena jaga akaun panitia
23.guru kena beli barang projek
24....

ader lagi... aku pun dh xlarat nk tulis...

tp biler cikgu ni start buka mulut jer... org akan mengata...

Ellleehh... keje dr pukul 7 - 2 jer... tue pun nk ngeluh ker???

hello... sape cakap masa keje cikgu nie setakat time tu jer ??? korg ader kira cikgu yg wat ringkasan kt umah, tanda kerja budak kt rumah, tanda kertas periksa kt umah, yg jd pengadil time sukan.... tue sumer aper citer....

cikgu skang ni bukan macam cikgu dulu... murid sendiri pun dh kurg hormat pd cikgu.salah siapa ????

cikgu bersuara sket, masuk paper.... front page...

cikgu biat, jentik, pukul sket anak, masuk paper ... front page....

abis apa yg cikgu bley buat nk didik anak2 ini ???? hari nie gak, front page... budak sekolah umur 14 tahun dh pandai buat seks. salah siapa ????

abis apa yg parent buat ???

kalo anak hebat, pandai... mendabik dada, itulah anak aku...

kalo anak bodoh,x pandai... menuding jari pada cikgu,ni sume salah cikgu mengajar.. keturunan aku xder yg bodoh2...

korg pernah dengar, jururawat kena wat landskap hospital ? doktor kena bancuh ubat ? jurutera kena mengecat banggunan ?

tp korg mesti biasa tgk or dgr kalo cikgu ngecat bilik, cikgu kena wat landskap skolah, cikgu kena anto murid p spital ( ngalahkan parent, sebab mak bapak sendiri xnak bw p spital kalo anak sakit.paksa gak p skolah dgn harapan ckgu yg akan anto ke spital ).

aper sebenarnyer tugas cikgu skang nie ?

salahkah kalo cikgu skang meminta sesuatu yg setimpal yg dengan beban tugas mereka ???

1 comment:

nesca said...

haha baca ni dah tergelak². yang bukan cikgu pun tau kerja cikgu sekolah memang sakit gila. kerja banyak tapi cam tak padan ngan gaji.

kalau budak hormat at least boleh la enjoy mengajar ke wat tugas² lain.. ada la gak benda nak dikenang time tua nanti tapi..