September 22, 2009

Raya punya Citer

salam hari raya sumer...

la ni aku kt kampung tercinta.ari ni dh raya ke tiga. huhu.. lama gak x mengupdate diri... so aku citer comprise nyer lar utk beberapa ari nie... yg penting jer

citer 1

yg ni berlaku time aku on da way pulang ke kg. mcm biasa la kan... sumer org berpusu-pusu balik ke kg.x kira yg kaya ke, miskin ker, ada ekte, xder kete, naik motor, naik bas, feri, ketapi... pndk kata suemr org nk balik kg( walaupun kg dia kt bandar ).yg ni hapen kt Kapar.mcm sumer org tau ( yg biasa balik n guna jalan nie ) kt sini ada 2 traffic light yg aku kira agak nyusahkan org. kalo xder x ramai xder masalah, tp kalo time cuti mmg masalah. kalo dr pekan Meru, lalau satu traffic light n jambatan, lepas tue ada 2 lg traffic light.dh lepas jamabtan nie, ada 2 btg lagi.yg peliknyer... nk ke kanan tue jalan kecik, ada 2 lorong.kalo hijau cuma 1 side yg bley jalan.saper duk line kanan mmg stuck pasal lampu merah.dia bg 2 hala jalan dulu baru yg nk masuk ke simpang bley masuk.tp kalo dh rame org, yg termasuk lane kanan ni akan nyesak ke kiri pasal nk lepas, so kira cilok la. kalo cilok bg signal xper... ni aku dh dekat, itu jam bg signal, itu jam juga terus masuk.aku cukup pantang.apa lagi tekan hon ler... dh kene hon, dia bley wat slow plak, mcm x bersalah.sakit hati btul aku. aku overtake belah kanan potong dia.dia tgk aku. wife aku tjk ler mcm x puas hati.dia bley saing plak ngan aku, xnak bg aku lepas.lupa ckp dia naik toyota prado, aku naik bestari jer.dia besor aku kecik,tp badan aku besar, badan dia kecik.kebetulan depan dia ada keta, so xleh nk saing. aku lepas. dia follow lak dr belakang, 'cucuh' aku.pastu ader kete kt depan, aku bg signal kiri nk potong keta depan.dia dh npk aku bg signal, sanggup plak kejo himpit aku kt tengah2.korg bygkan jalan 2 lane, ader 3 biji keta.prado, bestari n saga( keta yg aku nk potong ). GILE BETUL!!!! mmg kaki buli jalan nie.aku dpt overtake dia.lg sekali dia cucuh aku.aku masuk kiri bg dia lepas.lepas tu bley plak dia saing lagi ngan aku, ader dlm 1-2 km.aku perasan dia tgk jer aku... aku xtoleh, pasal kalo aku toleh kang, aku jd panas.aku wat bodo jer.... lepas tue dia pecut trus blah... MMG MCM SIAL !!! hrp keta jer besar, otak kecik.dia wat silap dulu, cilok dpn aku xbg signal(bg pun signal last minit n trus masuk), pastu bley wat AKSI GILER plak.nasib ler bln posa, n ad ops sikap.kalo x mmg aku dh kejor dia.aku x igt plate keta, tp wife aku ingat...

citer 2

yg ni malam raya pertama.kt kampung biasa ler kalo main mercun n meriam nie.aku xkisah nk main, tp kalo dh pukul 12 malam pun main gak... aper citer ??? kali ni dia main pukul 11 malam.time org nk tido... jiran dpn umah mertua aku ni rame anak.so depa sumer balik ler time cuti. aku rs depa ni org bandar, kt bandar xleh wat perangai so kt kg ler nk main.rame gak ler cucu dia... lepas mertua n wife aku sound, derng masih main lagi... so apa lagi aku pun kluar, berdiri kt tepi jalan, cekak pinggang aku.tempat aku berdiri tue mmg straight trus ker pintu umah jiran aku nie. agak lama ler aku berdiri kt situ, bebudak yg main nie mcm x npk aku.xlama lepas tue... dtg sorg budak, dia ckp.. " dah ler main,paman( pakcik dlm bahasa jawa ) suh masuk ".xlama lepas tue, dia lak join.ampeh tul budak nie... x lama lepas tue, aku rasa mak salah sorg budak nie, panggil derang masuk.aku masih berdiri lagi... dh sumer masuk umah, br aku masuk. dlm kepala aku, derang ni xblajo konsep berjiran ker ??? kt bandar dh xder nilai murni menghormati jiran lagi ker ? xkira la kt mana kan... kg or bandar, sama jer... jiran is jiran, hormati hak mereka sebagai jiran.

citer 3

pasal mercun gak.kali ni kt umah org tua aku.citer 2 pasal umah mentua aku.aku tgh duk lepak dgn org tua aku kt luar, tetiba... "POMMM" giler kuat... aku rasa opah aku pn terkejut( opah aku x bp sihat, sepanjang bulanm posa kt umah org tua aku ).. aku dehem kuat giler.dgr ler jiran depan lak bersuara... "aiyok...." derang berperang ngan jirang belakang aku.aku kt tgh2.... yg kt depan anak cucu ustaz, blkg pun ustaz gak... aduyai.. apa nk jadik... aku intai yg kt belakang... agak npk aku duk tgk... dia senyap sket... lepas tu bunyik lagik.... ayah aku masuk dalam sambil bersuara... " udah ler main tue.. kt sini ada org tua sakit nk rehat " lepas tu aku dgr jawapan yg aku kira agk kurg ajar dr muklut seorang budak.mcm xpernah diajor dgn mak bapak dia. " kami main bunga api jer, derang yg start dulu" perggh... kalo aku la yg ckp camtu... agk2 dh kene cili aku dgn ayah aku... pergh... yg pelik tue, ada 2 org cikgu dlm famili tue.xpernah ajor ker... no wonder la budak skang mcm2 maslaah disiplin.kalo dpt cikgu yg camnie... mmg hancur... aku cikgu gak... minta simpang malaikat 44 ler... aku jadi camnier....

kesimpulan... hormati jiran, hormati org lain pendek kata nilai murni ni sumer dah xder... abis suasana raya yg penuh syahdu nie. aku xtau la nk jadik apa lepas nie...

pada aku raya ni suatu yg special.time ni kita akan jumpa dgn org yg lebih tua, kenal asal-usul kita, insaf diri, muhasabah diri.bukan nyer membuat onar. so aku berpesan pd diri sendiri dn korg yg baca post nie, jgn ler jadik cam 3 citer kt atas nie.... sama2 la kita doa ek...

maaf zahir batin...

1 comment:

nesca said...

itu la pasal. bab terkejut yang bahaya tu. memang diorang tu belum tahap matang tapi mak bapak boleh je tegur kot