May 30, 2010

Night Shot @ fotografi

dh lama x mengentry... kali ni nk citer pasal fotografi sket...

aku xler terer sgt, tp sedikit sebanyak ilmu yang pernah aku dapat dr otai, akan aku curahkan kt sini... dalam masa yang sama, korang bantuler aku kalo ada info baru...

okey, actually night shot ni agak thrill... sebab kita kena shot dlm suasana yang mmg kurang cahaya... tu satu cabaran tp menarik sebenarnyer... especially bile tgk gambar yg di ambil...

antara tool yg kena ada, of course le kamera ( dlm citer SLR/DSLR.utk pns nt aku citer camner nk tweak kaera korg ), sturdy tripod n release cable ( yg ni kalo xder pun xper ).

basic shot waktu malam is exposure kena panjang sebab shutter tue akan dibiarkan lama terbuka untuk mengumpul cahaya.normally ISO kena tinggi.800 cukup tp in this case utk shot scene, try as low as 100. foccal length lak biar yg paling kecik ( f15 n above ).sebab, semakin kecik focal, semakin lama kita bley set exposure. untuk night shot kalo under exposure xper... kalo over exposure yg agak x best.

1. first, cr port yg korg snap pic. bukak tripod n make sure strudy enough n atas tapak yang rata.

2. pasang kamera korg n cr view yg korg nk amik. cth kalo amik gambo jambatan putrajaya make sure jambatan dlm frame gambo korg.

3. first setting, set focal to f22, exposure maybe dlm 30 second and iso 100.

4. utk yg xder release cable, bley pake self timer.trick ni aku dpt drpd bro fmdc. set timer dlm 5 second. tekan half press pd shutter utk dptkan point. kalo korg dh dpt, tekan terus n biar timer yg bekerja. lepaskan tangan dr kamera n tunggu hasilnyer.

5. if korg puas hati dgn gambo tue... amik ler seberapa banyak yg nak. try ler ubah setting pd exposure n focal utk lihat hasil yg lain.

6. utk PnS camera kamera... korg cr mode night scene. letak atas tripod. set timer n shoot.try an error for get better result.

7. step kt atas nie korg bley apply utk amik light trail.

tu ler sedikit sebanyak tip yg bley aku bagi. aku xder ler terer sgt. sekadar share info yg pernah aku dapat.

key yg penting, tripod, iso, exposure n focal... happy experimenting

adios...


pic ni aku amik di perkarangan masjid putrajaya

yg ni kt depan food court masjid putrajaya

yg ni plak kt depan sk putrajaya

yg ni drpd jejambat melaka sentral

yg ni pun drpd atas jejantas melaka sentral

Read more...

May 21, 2010

break the silence....

setelah agak lama menyepi... biarlah gambar ini menjadi peneman....  sumer gambar ini, bukan org punyer.. tp ana yang punyer... hasil bidikan dengan d5000 aku...



putrajaya

masjid selat di pulau melaka
 
pemandangan drpd masjid selat

saja, shot pagar di masjid selat - bokeh

klcc n isetan


night view jambatan di putrajaya

segala komen n kritik dihargai....


Read more...

May 14, 2010

Selamat Hari Guru

selamat hari guru buat...

1.  kedua ibu bapa ku ( mereka juga guru )
2.  isteriku ( guru juga )

3. guru-guru yang pernah mengajarku drpd sekolah rendah sampailer universiti
4. pensyarah di ipti
5. rakan-rakan seperjuangan
6. semua guru di Malaysia...

Read more...