April 15, 2010

dia


dia
sejak kecil yang mengajar erti abc
sejak kecil mengajar apa itu alif ba ta
sejak kecil mengajar erti kasih sayang


dia
sejak kecil yang sering menegur
atas segala kesalahan dan kesilapan
yang aku lakukan
namun
aku sedar ianya untuk mendidikku
untuk mengajarku
menjadi insan yang berguna

dia
yang selalu menjadi kawan menangis
yang selalu menjadi kawan ketawa

dia
tidak pernah lokek dengan senyuman
membuat hati ini sering gembira

dia
yang sering memikirkan aku setiap masa
yang mendahulukan aku dalam segala perkara

dia
yang ku kenal
itulah bonda dan ayahanda
adakah mampu ku balas segala jasa
mampukah aku berbuat seperti mereka

ya allah
kau limpahkanlah rahmat ke atas mereka
peliharalah mereka
sebagaimana mereka memelihara
aku satu waktu dulu

mak ayah
ampunkan dosa anakmu ini
kiranya ada tersalah kata
halalkanlah makan dan minum anakmu ini
tidak terbalas kukira jasa mereka
tidak dapat dibayar dengan wang ringgit

semoga aku mampu
menjadi seperti dia
kepada anak-anakku nanti...

Read more...

Awas penipu.... Berhati-hati...

dh lama x wat entry... so utk kali ni, aku rasa ada satu info yg agak menarik utk korg sumer...
especially to those yg suka beli barang melalui mudah.com lelong.com.my and bid online...

bukan x elok... tapi rasanya better berhati-hati...

aku petik ni dari forum fotomedia yg asal 

___________________________________________________

Di sini aku ingin berterus terang kepada otai2,senior2,junior, termasuk diri aku sendiri.

Al-Kisahnya begini....

Pada 17 Ogos 2009, aku telah mengiklankan diri aku sendiri untuk membeli Nikon D90 dengan harga Rm2k-Rm2.5k body saja dalam mudah.com sebab aku bkn ada modal sgt nk beli baru masa time tu.

pada 19 Ogos 2009, aku terima sms dari Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar kata dia nk jual dia punya D90 dgn harga rm2k. Pastu apalagi aku, melompatlah sebab murah..huhuhuhu... aku pun terus lah berurusan dgn Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar ni melalui sms dan call.

Pada 21 Ogos 2009, aku telah memasukkan rm1.5k ke dlm acc Maybank bapa saudara Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar sebab aku masa tu time keje, nk g CIMB bank mmg x leh kuar. masa tu 3.30 ptg. Aku pun bank in. pastu aku sms kata dah bank in. Dia tak reply. Sampai pukul 5 ptg aku call x pick up, aku sms x jwp. pastu aku msg kat dia tanya ada masalah ka? Pastu dia call aku kata D90 dah pos. So aku minta tracking no dan dia kata no tu tinggal kat umah dia. So mlm dia akan bagi. Aku kata alright. Pastu mlm dia antar msg kat aku say sorry kata bapa dia tak pos sebab tak sempat ptg td. Aku apa lagi. Angin satu badan. Aku warning dia jgn main2 dgn aku. Dia kata pagi esok awal dia akan pos. Aku kata pagi esok tepat pukul 9 pagi aku nak dia pos.Dia kata ok jangan risau abg.

Pada keesokkan harinya, aku msg kat dia kul 8 pg remind dia utk dia p pos tapi dia tak reply. kul 9 pun dia diam. Pastu kul 12 tghari dia call aku kata dia on d way p pos. Pastu aku kata mana tracking no. Dia kata jap dia msg. Aku tunggu sampai ptg dia tak bgtau. Aku msg kat dia lg tanya tracking no tapi dia x angkat or reply msg aku. Aku dah rasa dia ni nk tipu aku. Pastu keesokkan harinya aku pi opis dan aku mula jadi FBI. Aku siasat melalui acc Maybank dan Acc CIMB dia. Maka aku telah dpt semua detail seluruh family dia dan bapa saudara dia yang aku bank in duit tu. Apalagi aku terus dapat no tel bapa saudara dia. Aku call bapa saudara dia dan bapa saudara dia ckp depa semua ni keluarga baik2 mana mungkin dia akan buat kerja tipu org nih. Aku terus bgtau bapa saudara dia yg dia ni mmg dah cuba tipu aku. Aku suruh bapa saudara dia call tabya sendiri thambi ni ttg D90 dan duit aku tu. Dlm masa yg sama aku msg segala alamat dia dan bapa saudara dia dan seluruh ahli keluarga dia pada thambi dan dia terus call aku dan minta aku jgn libatkan family dia dan jgn bgtau family dia ttg aktiviti dia. Dan dia janji akan bagi blk duit aku. Aku bg no acc aku dan dia janji akan bank in secepat yg mungkin. Aku tunggu punya tunggu tak sampai2 duit aku. Pastu aku call dia dan tanya dia nk bayar ke tak? Klu dia ada kamera, just pos saja tak perlu nk bank in duit aku klu duit tu dia dah guna. So dia kata kamera dia ada. Dia akan pos D90 kat aku tapi dlm masa yg sama dia kata duit dia dah transfer melalui CIMB Cliks ke M2u makan masa 3 hari rm1500(kira dia dah tranfer lah katanya) dan dia minta aku bagi balik duit dia bila kamera aku dpt. Aku kata ok no hal. Aku tanya dia kurier mana dia nk guna utk pos kat aku. Dia kata Secure Xpress Kluang. Aku tanya bila dia nk pos, dia kata on d way..

Dalam masa dia on d way, aku telah call Secure Xpress Johor(no dpt dr Telekom 100) dan aku bgtau staff situ nama siti agar tunggu kejap lg ada org akn pos kamera kat aku. Dan siti tu kata ok. Bila Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar tu sampai jer kat Secure Xpress, dia dah bg tracking no pada aku dan dia pun blk. Dalam masa yg sama dia pesan pada siti suruh sampai lambat pun tak pa kamera tu. Aku terus call siti tu tanya ada tak kamera. Siti kata ada, aku tanya dia kotak macammana ringan ke berat? Siti kata ringan jer. Aku suruh siti buka kotak tu dan siti kata tak berani sebab salah buka brg pasal depa dah seal. Aku kata tak pa buka jer aku tak akan libatkan dia dlm situasi ni. Dia pun buka dan bgtau aku kamera apa ni abg. Aku tanya dia ada tulis Nikon D90 tak? Siti kata tak ada la abg.Yg tulis HP Photosmart dan buruk. Siti tu sempat kata kamera saya rm400 lagio elok pada ini abg.heheheheh... Saya kata ok takpe. Saya tanya siti ada hp dan boleh MMS tak? Siti kata ada dan aku minta dia tangkap gambar kamera tu dan mms kat aku. Dia pun buat dan sent kat aku. teng teng teng... NIKON D90 LIMITED EDITION MCM BUTET PUNYA... HEHEHEHEH JGN MARAH BRO BUTET....

Aku kata cilaka budak ni main2 dgn aku. Aku terus call dia dan ucap terima kasih kat dia sebab dah pos kat aku. pASTu aku warning dia. Aku kata macam ni. "Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar ... kalau kamera D90 yg i order tu sampai, i akan bank in kat u baki rm500.. tapi klu bukan D90, u siap dgn i, i x akan lepaskan u(sebab aku dah tahu dia pos LIMITED EDITION)HUHUHUHU... Dia terkejut sebab aku kata mcm tu dan dia kata betul abg saya pos dah dan akan sampai 3 hari. pastu aku gelak kat dia dan kata tq tq tapi ingat klu buka siap ko dgn aku.

Malam tu aku kacau dia lagi.. aku kata D90 Limited Edition dah sampai kat aku tanpa melalui kurier, aku kata kawan aku bawa dari Kluang dtg kat aku. Dia gelabah biawak dan janji dgn aku akan bagi blk duit aku. Aku kata aku bg peluang sampai esok saja. klu duit aku tak dapat, aku aklan repot polis dan amik tindaklan lawyer. Dia kata jgn buat mcm tu abg. saya janji akan bagi blk duit abg. Aku kata ok dan jgn main2 dgn aku. Aku kata kat dia dgn umur 20 tahun masih beringus dah pandai nk belajar tipu org. Aku kata jgn cuba bermain dgn aku.

Pastu aku tunggu punya tunggu dia masih degil dan tak bagi blk duit aku. Aku tertekan. Aku terus buat repot polis bila kamera tu sampai keesokkan harinya. Yang bpodohnya thambi ni. dah la nk tipu aku, pos juga kamera LIMITED EDITION, pastu letak pula alamat rumah dia kat Tracking No tu. Ish3x bodoh piang. Aku buat repot dan polis tu kata kes ni kategori 420 kanun kesiksaan kesalahan menipu dan kes ni kes jenayah komersial makan masa. Aku kata ok lah nk buat mcmmana.. aku pun diam bagi polis buat kerja.

Pastu aku dah hilang rm1500 dan aku tension takleh beli D90, tup2 aku tgk dlm mudah.com ada org nk jual D60 rm1650 body saja. Aku pun call dia dan set time nk beli D60. Saja nk tambah yg sedia ada.La dah jual tinggal 1 jer lah D60. Aku pun beli kat dia dgn harga rm1350 di sg petani pada 31 Ogos 2009.

Dah lama berlalu dan aku tak amik kisah dah tentang duit tu.. tiba2 aku buka forum dan tgk ada tajuk panas ... sudah kena tipu... aku terus baca dan aku terkejut lelaki yg kena tipu tu adalah insan yg aku beli kamera dia iaitu Naz Gurun. Argghhhhh...
Aku membara kerana dia ditipu oleh org yg sama. Apalagi aku terus bertekad akan banteras thambi ni secepat yg mungkin.. Aku jadi FBI semula. Aku mula hubungi thambi ni dan kata dia dah tipu kawan aku iaitu Naz Gurun.Dan aku dah bgtau dia aku akan cari dia sampai lubang cacing sebab aku yakin klu aku tunggu tindakan polis pastinya duit aku tak akan dpat semula. So aku x bgtau dlm forum kata aku kena sama sebab aku nk tgk bopa ramai yg kena tapi tak de respon. Hanya Naz sorang saja yg lain tak dapat di cari. Tujuan aku ialah utk sama2 p rumah dia. Aku pun ajak Naz p sana tapi Naz kursus di langkawi. Tapi takpa aku minta Naz buat repot polis dan bg salinan kat aku dan aku akan bantu dia dptkan wang kembali sebab aku nk turun Kluang Johor khamis lepas. So naz pun buat repot dan dia serah salinan kat aku.

Tarikh 10 Sept tepat jam 10.30 mlm aku nek bas terus ke Kluang. Aku call insan FMDC Johor yg bernama Fadle utk bantu aku esok pagi bila sampai Kluang dan dia kata dia ada program pagi. Aku kata ok dan dia janji akan dtg juga tgk aku time dia free. So aku pun call Bro Salmi juga FMDC Johor dan dia kata ok boleh amik aku n bawa p umah thambi tu. So aku sampai Air Itam kul 7 pg dan tunggu Fadle mai amik aku. Tepat kul 8 dia dia sampai dan bawa aku p Kluang. Perjalanan makan masa dlm 40 minit juga. masa nk cari rumah, aku call Fadle sebab dia tahu lokasi rumah tu. So jumpalah rumah suspek dan tgk myvi hitam JLR 8569 ada parking kat luar rumah. Dlm masa yg sama anjing tinggi paha pun dok parking depan umah dia juga. Aku, bro Salmi dan Isterinya yg tercinta dok dlm keta dok fikir nk buat apa. Aku apalagi tgkl anjing tu berantai, so aku keluar kereta terus tekan loceng byk kali dgn tujuan nk bg thambi buka pintu tapi no respon. Pastu bro salmi pun kuar keta juga. kami tgk ada jiran selalng sepintu dri umah dia sdang ushar kami. Dan kami pun p jumpa dia dan tanya ni rumah |Thambi ka dan dia kata ya. Aku dan bro salmi pelkenalkan diri dan bgtau aku dtg dari kedah ada tujuan.Dan jiran tu tanya aku kenapa? Aku kata aku kena tipu dgn thambi rm1500 dan dia tak percaya. Dia kata depa tu keluarga baik2. Mak bapa cikgu dan masyarakat disitu menyenangi sikap keluarga tersbut.Aku tension la jiran ni dok berleter kat aku. Pastu aku tanya dia kat mana bapa dia dan dia bgtau kat sek men depan tu skit jer bapa dia mengajar kat situ. Aku dan Bro pun p sek tu dan cari bapa dia. Dan bila bapa dia sampai, mmg tepat jiran2 tu kata org baik2. Mmg dia terima kehadiran kami dgn penuh sopan dan tenang bila kami tanya hal anak dia.Dia terus ajak kami balik rumah dan kami pun ikut. Bila sampai kat dpn umah, dia pun masuk dlm rumah dan gerak thambi bangun tidur,dan dlm masa yg sama Bro Fadle pun sampai dan kmi bersalaman. pastu bapa dia keluar kata budak tu tak berani keluar,takut kat aku, Bro Salmi dan Fadle. Bapa dia terkejut dan tak sangka anak dia boleh kerja tipu org sebab dia bgtau dia buat bisnes minuman. Aku gelak bila dgr bisnes minuman.Aku kata kat bapa dia bkn minuman, dia buat bisnes tipu org. Bapa dia kata macam ni anak2 bila tak jaga betul.Aku sedih juga bila bapa dia kata mcm tu. Pastu dia masuk dalam rumah semula dan aku tak tau apa yg dia buat kat anak dia dan dia keluar semula bawa duit rm1500 untuk ganti semula duit aku dan amik salinan repot polis aku dan Naz utk dia simpan. Aku minta duit Naz dan dia kata ini pun dia ganti duit aku melalui duit gaji dia. Pastu ttg duit Naz dia akan suruh anak dia bayar balik dgn segera dan klu tidak dia akan biar anak dia kena tangkap dgn polis. Pastu dia pun bagi blk duit aku rm1500 dan duit Naz akan settle esok Ahad.

Akhir kata...
Dapat ja duit, aku, salmi dan fadle pun pulang. Aku lega sebab dapat blk duit aku d atas usaha aku dan aku harap sapa2 yg kena tipu dgn org ini agar terus pergi kerumah dia dan pastinya duit akan dpt kembali. Dia ni penakut rupanya. Muka dia sampai tak boleh tgk langsung.Dok dlm rumah senyap.dan ini secara rasminya bapa dia dah tahu aktiviti anak dia dan bapa dia salin baju pakai seluar pendek dan t shirt tanda mmg tak p sekolah dah hari tu.mungkin dia nk belasah anak dia kot. Aku pun masa nk balk aku bisik kat bapa dia kata dlm masa 6 hari, anak dia telah perolehi wang rm10700 hasil dari aktiviti penipuan ini dan bapa dia melopong juga lah.

Disini aku mengucapkan jutaan terima kasih pada Bro Salmi dan Bro Fadle yg sanggup turun padang utk bantu Insan kerdil seperti saya ini. FMDC JOHOR SEMPOI...

Dan juga tidak lupa pada semua rakan2 forum yg sama2 memberi semangat dan cetusan idea utk banteras jenayah penipuan ini.

p/s : Berita terbaru saudara marzuki 013209 7789 dari Melaka telah hubungi saya tadi dan kata dia juga kena tipu dgn org yg sama dan dia on d way p Kluang mlm ni juga. Dia kena tipu pembelian radio amatur rm800 dan brg x sampai2.Mungkin mlm ni dia dpt duit dia. Insyaallah..

Jadi kepada yg telah kena tipu, pastikan anda beringat dan jgn kena tipu lagi dan segeralah ke rumah Enouch Sathes Kumar a/l E Sivakumar No 12 A, Jalan Azam 13 Tmn Sri Lambak Kluang Johor utk amik kembali duit sebelum dia kena tangkap polis

Inilah kisah dari saya dan saya yakin boleh buat drama pendek seperti yg dicadangkan. Boleh saya bantu dari segi persembahan.huhuhuhu

_______________________________________________

semoga anda mendapat pengajaran.... kalo nk baca lebih banyak,, bley pergi ke sini...http://forum.fotomedia.com.my/showthread.php?t=8241&highlight=tipu&page=2

Read more...

April 1, 2010

Sukan

br jer abih sukan skolah... n baru nk tarik nafas.....

Read more...