September 30, 2009

Cikgu, saya x tau...

biler, ader sorg cikgu citer kt aku yg budak ni xreti wat ret wat projek, aku tergelak pasal... budak antara target utk 5A.utk exam, part mmg cantik, bley score.... tp tuk praktikal part.. sket kantol....

bukan apa... biasa ler, lepas upsr, thn 6 mmg ader projek or program yg kena jalankan... nk isi masa derang... so utk subjek kh, mmg aku dh belikan derang kit projek pengelip led.manual sumer ada, gambo pun ada.. tlg pasang iktu gambo jer... tp budak nie, aku tgk kali ni, lain plak... jadik gabra n kelam kabut sket... aku pun x fhm... tp pd aku normal la tue... kalo xtau mmg ler gabra...

aku sempat ler terangkan sket camner nk bengkok kaki komponen dgn cara yg betul supaya x patah kaki komponen tue. nk masukkkan dlm block camner... tp derang x sempat wat habis...

biler sumer dh balik, cikgu ni pun citer la kt aku, yg budak nie.. ckp xtau buat, takut n segala hal ler... aku seyum jer...

pernah seseorang cakap pd aku,
kalo blum buat, jgn ckp xbley buat... buat dulu... kalo salah bley betulkan... kalo dh buat.. xleh wat gak.. br cakap xboleh buat...
ada betul gak, kata2 nie...

so... jgn putus asa dulu... usaha dulu... lepas tu, serah pada yg Esa.

Read more...

September 29, 2009

cikgu, sensei, sifu, ustaz, mualim, guru...

ari ni dlm berita harian, ada satu artikel pasal cikgu. tugas tambahan guur sekarang membebankan cikgu....

ok, balik pada soal pokok... apa sebenarnyer tugas seorang guru ?

MENGAJAR, MENDIDIK

itu tugas hakiki seorang guru. tp tugas cikgu sekarang ???

1. guru data
2. guru ict
3. guru kutip duit yuran sekolah
4. guru kutip duit yuran pibg
5. guru kutip duit yuran sukan
6. guru penyelaras persatuan
7. guru penyelaras rumah sukan
8. guru penyelaras kelab
9. guru panitia
10.guru setiausaha kelab/persatuan/rumah sukan
11.guru tukang anto budak pegi sukan
12.guru juruletih sukan
13.guru kaunselor
14.guru merekod data dalam komputer
15.guru tukang jaga anak ( mak bapak tinggal anak kt sekolah )
16. guru kerani ( merekod segala butir utk sekolah, mesyuarat, fail dll )
17. guru tukang kebun
18.guru tukang cat
19.guru tukang repair barang rosak kt sekolah
20.guru pereka grafik
21.guru kene wat keje pentadbiran
22.guru kena jaga akaun panitia
23.guru kena beli barang projek
24....

ader lagi... aku pun dh xlarat nk tulis...

tp biler cikgu ni start buka mulut jer... org akan mengata...

Ellleehh... keje dr pukul 7 - 2 jer... tue pun nk ngeluh ker???

hello... sape cakap masa keje cikgu nie setakat time tu jer ??? korg ader kira cikgu yg wat ringkasan kt umah, tanda kerja budak kt rumah, tanda kertas periksa kt umah, yg jd pengadil time sukan.... tue sumer aper citer....

cikgu skang ni bukan macam cikgu dulu... murid sendiri pun dh kurg hormat pd cikgu.salah siapa ????

cikgu bersuara sket, masuk paper.... front page...

cikgu biat, jentik, pukul sket anak, masuk paper ... front page....

abis apa yg cikgu bley buat nk didik anak2 ini ???? hari nie gak, front page... budak sekolah umur 14 tahun dh pandai buat seks. salah siapa ????

abis apa yg parent buat ???

kalo anak hebat, pandai... mendabik dada, itulah anak aku...

kalo anak bodoh,x pandai... menuding jari pada cikgu,ni sume salah cikgu mengajar.. keturunan aku xder yg bodoh2...

korg pernah dengar, jururawat kena wat landskap hospital ? doktor kena bancuh ubat ? jurutera kena mengecat banggunan ?

tp korg mesti biasa tgk or dgr kalo cikgu ngecat bilik, cikgu kena wat landskap skolah, cikgu kena anto murid p spital ( ngalahkan parent, sebab mak bapak sendiri xnak bw p spital kalo anak sakit.paksa gak p skolah dgn harapan ckgu yg akan anto ke spital ).

aper sebenarnyer tugas cikgu skang nie ?

salahkah kalo cikgu skang meminta sesuatu yg setimpal yg dengan beban tugas mereka ???


Read more...

September 22, 2009

Raya punya Citer

salam hari raya sumer...

la ni aku kt kampung tercinta.ari ni dh raya ke tiga. huhu.. lama gak x mengupdate diri... so aku citer comprise nyer lar utk beberapa ari nie... yg penting jer

citer 1

yg ni berlaku time aku on da way pulang ke kg. mcm biasa la kan... sumer org berpusu-pusu balik ke kg.x kira yg kaya ke, miskin ker, ada ekte, xder kete, naik motor, naik bas, feri, ketapi... pndk kata suemr org nk balik kg( walaupun kg dia kt bandar ).yg ni hapen kt Kapar.mcm sumer org tau ( yg biasa balik n guna jalan nie ) kt sini ada 2 traffic light yg aku kira agak nyusahkan org. kalo xder x ramai xder masalah, tp kalo time cuti mmg masalah. kalo dr pekan Meru, lalau satu traffic light n jambatan, lepas tue ada 2 lg traffic light.dh lepas jamabtan nie, ada 2 btg lagi.yg peliknyer... nk ke kanan tue jalan kecik, ada 2 lorong.kalo hijau cuma 1 side yg bley jalan.saper duk line kanan mmg stuck pasal lampu merah.dia bg 2 hala jalan dulu baru yg nk masuk ke simpang bley masuk.tp kalo dh rame org, yg termasuk lane kanan ni akan nyesak ke kiri pasal nk lepas, so kira cilok la. kalo cilok bg signal xper... ni aku dh dekat, itu jam bg signal, itu jam juga terus masuk.aku cukup pantang.apa lagi tekan hon ler... dh kene hon, dia bley wat slow plak, mcm x bersalah.sakit hati btul aku. aku overtake belah kanan potong dia.dia tgk aku. wife aku tjk ler mcm x puas hati.dia bley saing plak ngan aku, xnak bg aku lepas.lupa ckp dia naik toyota prado, aku naik bestari jer.dia besor aku kecik,tp badan aku besar, badan dia kecik.kebetulan depan dia ada keta, so xleh nk saing. aku lepas. dia follow lak dr belakang, 'cucuh' aku.pastu ader kete kt depan, aku bg signal kiri nk potong keta depan.dia dh npk aku bg signal, sanggup plak kejo himpit aku kt tengah2.korg bygkan jalan 2 lane, ader 3 biji keta.prado, bestari n saga( keta yg aku nk potong ). GILE BETUL!!!! mmg kaki buli jalan nie.aku dpt overtake dia.lg sekali dia cucuh aku.aku masuk kiri bg dia lepas.lepas tu bley plak dia saing lagi ngan aku, ader dlm 1-2 km.aku perasan dia tgk jer aku... aku xtoleh, pasal kalo aku toleh kang, aku jd panas.aku wat bodo jer.... lepas tue dia pecut trus blah... MMG MCM SIAL !!! hrp keta jer besar, otak kecik.dia wat silap dulu, cilok dpn aku xbg signal(bg pun signal last minit n trus masuk), pastu bley wat AKSI GILER plak.nasib ler bln posa, n ad ops sikap.kalo x mmg aku dh kejor dia.aku x igt plate keta, tp wife aku ingat...

citer 2

yg ni malam raya pertama.kt kampung biasa ler kalo main mercun n meriam nie.aku xkisah nk main, tp kalo dh pukul 12 malam pun main gak... aper citer ??? kali ni dia main pukul 11 malam.time org nk tido... jiran dpn umah mertua aku ni rame anak.so depa sumer balik ler time cuti. aku rs depa ni org bandar, kt bandar xleh wat perangai so kt kg ler nk main.rame gak ler cucu dia... lepas mertua n wife aku sound, derng masih main lagi... so apa lagi aku pun kluar, berdiri kt tepi jalan, cekak pinggang aku.tempat aku berdiri tue mmg straight trus ker pintu umah jiran aku nie. agak lama ler aku berdiri kt situ, bebudak yg main nie mcm x npk aku.xlama lepas tue... dtg sorg budak, dia ckp.. " dah ler main,paman( pakcik dlm bahasa jawa ) suh masuk ".xlama lepas tue, dia lak join.ampeh tul budak nie... x lama lepas tue, aku rasa mak salah sorg budak nie, panggil derang masuk.aku masih berdiri lagi... dh sumer masuk umah, br aku masuk. dlm kepala aku, derang ni xblajo konsep berjiran ker ??? kt bandar dh xder nilai murni menghormati jiran lagi ker ? xkira la kt mana kan... kg or bandar, sama jer... jiran is jiran, hormati hak mereka sebagai jiran.

citer 3

pasal mercun gak.kali ni kt umah org tua aku.citer 2 pasal umah mentua aku.aku tgh duk lepak dgn org tua aku kt luar, tetiba... "POMMM" giler kuat... aku rasa opah aku pn terkejut( opah aku x bp sihat, sepanjang bulanm posa kt umah org tua aku ).. aku dehem kuat giler.dgr ler jiran depan lak bersuara... "aiyok...." derang berperang ngan jirang belakang aku.aku kt tgh2.... yg kt depan anak cucu ustaz, blkg pun ustaz gak... aduyai.. apa nk jadik... aku intai yg kt belakang... agak npk aku duk tgk... dia senyap sket... lepas tu bunyik lagik.... ayah aku masuk dalam sambil bersuara... " udah ler main tue.. kt sini ada org tua sakit nk rehat " lepas tu aku dgr jawapan yg aku kira agk kurg ajar dr muklut seorang budak.mcm xpernah diajor dgn mak bapak dia. " kami main bunga api jer, derang yg start dulu" perggh... kalo aku la yg ckp camtu... agk2 dh kene cili aku dgn ayah aku... pergh... yg pelik tue, ada 2 org cikgu dlm famili tue.xpernah ajor ker... no wonder la budak skang mcm2 maslaah disiplin.kalo dpt cikgu yg camnie... mmg hancur... aku cikgu gak... minta simpang malaikat 44 ler... aku jadi camnier....

kesimpulan... hormati jiran, hormati org lain pendek kata nilai murni ni sumer dah xder... abis suasana raya yg penuh syahdu nie. aku xtau la nk jadik apa lepas nie...

pada aku raya ni suatu yg special.time ni kita akan jumpa dgn org yg lebih tua, kenal asal-usul kita, insaf diri, muhasabah diri.bukan nyer membuat onar. so aku berpesan pd diri sendiri dn korg yg baca post nie, jgn ler jadik cam 3 citer kt atas nie.... sama2 la kita doa ek...

maaf zahir batin...

Read more...

September 18, 2009

Tolong, Ada pembunuh bersiri......

awat... gempak jer tue.. yg sebenornyer aku br balik dr kursus penignkatan jurulatih pusat ko-q melaka. sempena bulan posa nie, derang wat amali sembelihan, tadarus, pengurusan jenazah, terawih, tazkirah n aktiviti kacau dodol..

ustaz tue yg kata dia dh jadi 'pembunuh bersiri' secara tetap selama 7 tahun... bukan apa, semeblih lembu time korban ler... apa lagi... wakakaka so pagi tu kitorg berserta dengan student form 6 dr seklah kt melaka nie, menyembelih puyuh sebanyak 200 ekor... fuh.. byk tue... sume sukses dan telah di tauliah menjadi 'pembunuh bersiri'.ader beberapa ekor jer yg x bp menjadi

setel bab puyuh, terus letak 4 kawah utk dodol... skang ni dh susah nk jumpa org yg menbuat dodol sendiri. alasan nyer.. penat n leceh.. mmg betul... sakit2 badan aku... mengacau selama 6-7 jam. nasib baik leh tukau org... kalo x, abis posa... huhu... memula mmg x susah sgt. tp biler di dh start likat nk maintain tue yg pergh.... dasat beb...

ramuannya senang jer( untuk satu kawah )... tepung pulut 12 kilo/pek, santan kelapa aku x igt bp biji, gula melaka dlm 60 ketul ( satu setengah kotak ) dipotong halus ( nanti tgk gambo dia ), gula batu 2 pek ( diketuk hancur ), gula pasir 2 kilo. kalo nk sedap, org2 lama pesan letak nenas blend satu biji...

memula, tepung pulut di campur dengan santan n air sampai jadi sebati.dh cukup br letak atas api yg slow.mula dgn step nie mmg kena careful... kalo silap kacau, bleh jadi kerak ( org lama panggil kismis ).bile dh start kerak tu yg leceh.. nk kena kuarkan.kalo x tergigit pahit.agak dh nk masak, gula pasir td dimasak atas api ( dicairkan mcm jadik karamel ).pastu tuang atas santan+pulut tadi.time ni kaler dh ader sket warna coklat. kacau lagi... agak dah sebati sket, br tuang gula melaka yg dihancur halus td.tujuan hancur halus supaya dia cepat dissolve.kalo masuk seketul bley gak, tp nk cair gula melaka tue lama ler kene tgu.lepas tue kacau jer sampai biler kita tarik keatas dh xder benang.angkat jer trus putus.time tue dh masak n bley letak atas bekas n sejukkan.

skang nie sumer dh pake mesin. jrg jumpa.kalo aku balik kg pun, biler tanya org2 tua... x ramai yg rajin kacau dodol lagi.penat... x larat dah. anak2 balik lbt.

so, esok aku start balik kampung.. hopefuly perjalanan selamat n x jem.utk yg nk balik kampung, berhati-hati n semoga selamat sampai n selamat balik...


part sembelih nie, xkira lelaki ker pompuan ,sumer kene buat... pake pisau lipat 10 sen jer


dh selesai sembelih, operasi membersihkan plak..




gula melaka di hancurkan gunakan parang jer... daasat... almost 40 ketul...


rupa gula yg dh hancur 'dikerjakan'


sediakan bahan untuk dodol


adunan yg telah siap.tgl letak atas api jer


dh standby.lepas ni tgl kacau jer


kacau peringkat pertama.masih putih suci lagi.belum masuk 3 jenis gula lagi.gula melaka, gula pasir n gula batu.


yg ni dh masuk gula pasir yg dimasak tanpa air.


br masuk gula melaka n gula batu.


peringkat terakhir mengacau dodol.kena kacau bebetul.kalo x nanti jadi keras.


stail melilit pd 'dayung' sebelum masuk dlm bekas.ini org suda ada pengalaman 10 tahun woo...


hasil akhir.wallah... fuh.... masyuk...

Read more...

September 15, 2009

Salam Lebaran

di kesempatan ini, aku mengucapkan selamat menyambut hari raya 'idulfitri kepada semua pengunjung blog/ followers & frenz aku. sudila kiranya korg menerima kad aku yg x seberapa ini.kepala tgh blank, amik mouse... tekan-tekan jer... ni ler hasilnyer....


Read more...

September 14, 2009

dh lupa ker...

aku ingay lagi, masa kau skolah dulu... time raya sumer geng aku berlumba-lumba bg kad raya pd cikgu... sper yg dpt reply dr cikgu tu plak, pergh... sonok ghasenyer mcm dpt dr artis femes lak.

tp skang, biler aku dh bergelar cikgu.... satu keping kad jer yg akud dpt... naper leh jd camnie ??? bukan aku mengharap murid aku bg kad pd aku.. tp ialah... kalo bg kad tu rasa mcm di hargai sket... pasal aku garang sgt ker ??? rsnyer xder plak... budak leh siap gelak lg kt belakang time aku ngajo.aku peratikan... hampir sumer cikgu laki kt skolah aku, diorang x takut... yg diorang takut cikgu pompuan... aku pun pelik...

tahun lepas time praktikum, ada gak dpt kada raya, tp itupun setelah dipromote oleh cikgu diorang huhu.. kesannya, kami dpt hadiah byk giler... berbeg-beg... penuh kt seat belakang keta...

tp tue ler... antara budaya baik yg aku rasa semakin ilang di skolah skang. kalo budak lalu or terserempak dgn cikgu, jarang yg bg salam.. x sumer la bagi....

kalo cikgu sampai di skolah lak, jarang aku nampak budak yg berkejor ke keta cikgu tlg angkat barang.

biler cikgu masuk kelas, x rame yg senyap n sedia dgn buku masing-masing nk blajo...

betul ada bdk yg baik... xsumer bdk mcm yg aku ckp kt atas...

tp aku rasa mcm sedikit kecewa biler tgk bdk2 sekarang.dimana agak silapnyer... sistem pelajaran kita or cikgu sendiri...

kdg aku duk berfikir gak... kt mana salah silap aku... masa skolah dulu, aku rs xder ler nakal sgt... aku antara budak yg 'skema' gak sampai aku dpt nickname skema... huhu....

so apa lagi yg korg rasa kurang tentang budak2 skarang nie...

anyway, tahun ni tahun pertama aku beraya sebagai sorang cikgu...

Read more...

September 13, 2009

Aku dpt Award ?????


hoho.. gempak jer... wife aku yg tersayang, bg award kt aku... x amik kang merajuk plak... kui..kui...

so selepas beratus posting... dpt gak awrds... hehehe

syg, mekasih ek...

so skarang turn aku plak nk memanjangkan awrad nie..


so, skang aku mengaward plak kepada kengkawan aku ni...

1. alam Maya
2. my blog my story my view
3. sasau
4.delightplussorrowequaltobliss
5. angah
6. ateh
7.sao bell
8. usu
9. tycooncyber
10. luvida
11.are you
12. pak nil ( ^_^ )
13. bicara seorang guru
14. buluh lemang
15. acikz
16. faraway
17. hazimin
18.ina asz
19. bario
20. julie
21. lepak it
22. nescagraf
23. siti shorty
24.merepek

nie je yg spt aku bg... nt aku tbh lagik...

apa kene buat ???

Apa yang anda perlu lakukan ialah:

1. Buat Posting tentang Award ini.
2. Linkkan pemberi awards ini di entri itu.
3. Bagi para sahabat yang belum jadi Follower atau Bertukar Link, harap menjadi Follow atau
bertukar link dengan saya.
4. Copy-paste Image diatas.
5. Sebelum ambil jangan lupa tinggalkan komentar di entri ini.

Bagi sahabat yang belum tahu makna Award, sedikit gunanya...
1. Menambah mempererat jalinan Blokwalking.
2. Menambah jaringan link di web mesin pencari berita.
3. Cepat menambah tingkat Page Rank, baik dari Google, yahoo, msn, alexa atau yang lain.


byee...

Read more...

Nak laju ??? laju sgt pun kemana...

aper cer nie... ??? nk laju...?? laju ke mana ???

hohoho... xder ni kisah kalo korg nk lajukan speed mozilla.ini merupakan tip kedua yg aku dpt dr site trivuz yg pertama aku dh buat dulu... tp yg ni leby byk.. and ada tip tambahan kalo nk tgk yg first nyer kt sini...

sebelum korg wat ni sumer.. berhati-hati ek... di sebabkan mozilla ni one of open source so, x menjadi masalah kalo korg main dgn codingnyer... but be carefull...

1. Open Firefox.
2. Type about:config in the address bar and press Enter.

HTTP PIPELINING
HTTP is the application-layer protocol that most web pages are transferred with. In HTTP 1.1, multiple requests can be sent before any responses are received. This is known as pipelining. Pipelining reduces page loading times, but not all servers support it.

In the filter bar type network.http.pipelining. Make sure under the value field is says true. If not double-click to set it.

Return to the filter bar and type network.http.pipelining.maxrequests. Double-click this option and set its value to 8.

HTTP PROXY Go to the filter bar and type network.http.proxy.pipelining. Once it opens double-click it to set it to true.

DNS
IPv6 was designed in part to solve the problem IPv4 will soon be facing: the exhaustion of all possible IP addresses. Mozilla implemented IPv6 support in early 2000, but that support did not receive widespread testing until recently as IPv6-capable OSs and network software/equipment became more common.

One particular bug that has appeared exists not in Mozilla, but in IPv6-capable DNS servers: an IPv4 address may be returned when an IPv6 address is requested. It is possible for Mozilla to recover from this misinformation, but a significant delay is introduced. Type network.dns.disableIPv6 in the filter bar and set this option to true by double clicking on it.

CONTENT INTERRUPT PARSINGThis preference controls whether the application will interrupt parsing a page to respond to UI events. It does not exist by default.

Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter content.interrupt.parsing in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK

CONTENT MAX TOKENIZING TIME Rather than wait until a page has completely downloaded to display it to the user, Mozilla applications will periodically render what has been received to that point. This preference controls the maximum amount of time the application will be unresponsive while rendering pages.

Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.max.tokenizing.time in the New integer value pop-up window and click OK.
You will be prompted to enter a value. Enter 2250000 and click OK.

CONTENT NOTIFY INTERVALThis preference specifies the minimum amount of time to wait between reflows. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.notify.interval in the New integer value pop-up window and click OK.
You will be prompted to enter a value. Enter 750000 and click OK.

CONTENT NOTIFY ONTIMERThis preference specifies whether to reflow pages at an interval any higher than that specified by content.notify.interval. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter content.notify.ontimer in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK.

CONTENT NOTIFY BACKOFFCOUNT This preference controls the maximum number of times the content will do timer-based reflows. After this number has been reached, the page will only reflow once it is finished downloading. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.notify.backoffcount in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 5 and click OK.

CONTENT SWITCH THRESHOLDThe user can interact with a loading page when content.interrupt.parsing is set to true. When a page is loading, the application has two modes: a high frequency interrupt mode and a low frequency interrupt mode. The high frequency interrupt mode interrupts the parser more frequently to allow for greater UI responsiveness during page load. The low frequency interrupt mode interrupts the parser less frequently to allow for quicker page load. The application enters high frequency interrupt mode when the user moves the mouse or types on the keyboard and switches back to low frequency mode when the user has had no activity for a certain amount of time. This preference controls that amount of time. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter content.switch.threshold in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 750000 and click OK.

NGLAYOUT INITIALPAINT DELAYMozilla applications render web pages incrementally - they display what's been received of a page before the entire page has been downloaded. Since the start of a web page normally doesn't have much useful information to display, Mozilla applications will wait a short interval before first rendering a page. This preference controls that interval. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter nglayout.initialpaint.delay in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 0 and click OK.

UI SUBMENU DELAY This preference controls the time a menu takes to open a sub-menu. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter ui.submenuDelay in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 0 and click OK.

PLUGIN EXPOSE FULL PATHThis preference shows full path to plugins in about:plugins. Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Boolean from the pop-up menu.

Enter plugin.expose_full_path in the New boolean value pop-up window and click OK.

You will be prompted to choose the value for the new boolean. Select true and click OK.

BROWSER CACHE MEMORY CAPACITYWhen a page is loaded, it can be cached so it doesn't need to be rerendered to be redisplayed. This preference controls the maximum amount of memory to use for caching decoded images and chrome (application user interface elements). Right-click (Apple users ctrl-click) anywhere in the about:config window and select New and then Integer from the pop-up menu.

Enter browser.cache.memory.capacity in the New integer value pop-up window and click OK.

You will be prompted to enter a value. Enter 65536 and click OK.
selamat mencuba


Read more...

September 12, 2009

Masa paling best

smlm masa tg basuh pinggan, aku pun tanyer wife aku.kalo org tanya biler masa yg plaing best selama dh kawin almost 4 year nie ?

dia geleng jer... ntah jawab dia... kalo abg lak ? dia tanya balik...

aku jawab ler.. masa posa

apsal ?

time nie le dpt rasa masakan ayg yang best-best... hehe... time biasa jarang masak yg pelik2.. cth.. puding roti ( now become one of my favourite ), puding caramel, nasi jagung, rendang ( org wat rendang time raya, wife aku msk rendang time posa, hehe ), popia goreng, pizza n byk lagi... wife aku part masak kalo time tgh rajin pergh... masyuk beb... cume kdg2 tue aku x sampai hait jer nk mintak yg bukan2... kesian tgk dia penat.. balik sekolah dh pukul 3 lebey... so apa yg dia buat... aku makan jer... xder masalah nyer... ikan masin ngan sayur bening pun jadik beb... xda hal la...

buat isteriku yg tercinta... terima kasih sayang... i love you....


sudila kiranya mengambil bunga ini, walaupun hanya sekepping gambar... :)

Read more...

September 10, 2009

wacana ilmiah

2 hari lepas aku berpeluang untuk mengikuti satu wacana ilmiah anjuran kerajaan negeri melaka. yg sebonarnyer... aku diminta oleh gb kau jd wakil sekolah.sekali sampai kt seri negeri... fuh.. .satu negeri melaka nyer jabatan sumer ada. dasat gak...

oh lupa plak... tajuk wacana nie, gagasan 1 malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

not bad pd perkiraan aku.aku kagum dgn 2 prg panel... umu dh kenal Prof Dr Teo Kok Seong, n PM Dr. Sivamurugan. kenapa aku impress ??? sebab walaupun 2 org ni bukan melayu, tp mereka berckp dlm b melayu, pergh... mantop... fasih. kalo korg dgr kt luar dewan n x masuk, maybe korg sangka 2 org ni melayu.

masing-masing bentangkan kertas kerja sendiri.ada yg memperkatakan sejarah tanah melayu, sejarah org melayu, kupasan tentang konsep 1malaysia,sekolah satu aliran ( sekolah wawasan ), kontrak sosial n macam lagi.

satu yg aku tertarik semasa sesi Q & A, ada seorang peserta memberi pandangan, adakah 1malaysia ni akan terkubur apabila DS Najib nanti telah turun dr kerusi PM, sepertimana yg telah berlaku kpd Islam Hadhari ( Pak Lah ), wawasan 2020 ( yg mana maybe ramai dh lupa apakah 9 cabaran yg kita kena hadapi di bw olh Tun Dr Mahathir ) and byk lagi yg sebelum ini... ada yg mencadangkan ia dimasukkan dlm Akta supaya ia hilang begitu sahaja kerana konsep n nilai dlm 1malaysia ini baik...

korg tau apa nilai dlm 1malaysia ?

1. ketabahan
2. penerimaan
3. pendidikan
4. integriti
5. meritokrasi
6. rendha hati
7. kesetiaan
8. budaya kecemerlangan

dlm sitasi negara skang, aku rasa semua org kena hayati betul bahagian penerimaan... kerana apa... kita menerima setiap kaum yg ada tanpa prasangka... xkan lepas 52 thn merdeka ,apa yg org melayu nk buat masih di pandang prejudis oleh kaum lain ? begitu juga apa yg cina n india buat di pandang prejudis oleh kaum lain ?

skang ni seolah-olah sumer org lupa pd sejarah...

lagi satu yg aku x gemor ialah biler org kata ko xder smgt patriotisme ker ? kenapa ?? ko x kibar bendera....

adakah hanya x kibar bendera, mean ko x patriotisme ? patriotisme itu sendiri marupakan satu semangat cintakan tanahair... setiap org ada cara tersendiri untuk menunjukkan smgt mereka... kalo takat kibar bendera n ikut2 org jer... watper ????

lagi satu pasal keadilan.... maksud adil ialah memberikan sesuatu kepada yg hak... adakah adil memberikan kuih karipap kepada org yg nk makan roti canai... dua2 still makanan tp dia nk yg lain...

adil ker bg seluar besar kpd org yg pinggang kecik ? org besar dpt seluar kecik ??? adil ker ???

so think before ask...

huyo... dasat plak post aku kali nie.. mcm berat jer... huhuhu....

Read more...

September 8, 2009

Kampung kecik.... here i come

ahaha... tgl beberapa hari jer lagi... season 8 smallville akan start air... so cam biasa ler... ak akan mengdonlod utk simpanan sendiri... aku kumul since season 1 lagik... dasat gak aku ni...

tp yg aku peliknyer... dh almost 9 tahun.... masih x pandai terbang lagik... huhu... power yg lain sumer dh dpt... tgl terbang jer... stakat nie lompat tgi tue bley lar...


yg ni maybe start dia pake costume kut...


tu dia lbg dia dh kuar....

di jadualkan start 10hb nie... huhu... kt start world aku rasa br season 7. yg kt tv3 lak... mc mseason 5 or 6... mmg jauh tgl...


adios...

Read more...

September 4, 2009

Bahasa Daerah

tetiba pagi tad iaku dpt idea untuk mengblogkan segala bahasa daerah yg aku dgr kt radio era. b4 that ak search dulu, kut-kut dh ada yang buat. tgk2 xder lagi... so aku pun meneruskan dgn niat aku. aku harap korg akan dpt manfaat dr blog aku yg ini.

Bahasa Daerah : http://akubudaksabakbd.blogspot.com/

kalo korg ada bahasa baru, jgn malu, jgn segan... lontarkan ia....

tengkiu....

Read more...

September 3, 2009

catchy ads

seperti biasa, perjalanan dr umah ke sekolah memakan masa setengah jam.so apa buat dlm keta ???? of course la layan radio apa lagi. selalunya pepagi... aku layan era. layan pak nil dgn din beramboi. selalu kalo aku kluar umah, segmen derang mesti berita dunia n hiburan.tp bukan sebarang berita, berita cara derang.mean, suka2 jer nk baca camner... ok la layan. lepas tue, segmen bahasa daerah.selalunya byk bahas pelik yg x pernah dengar akan di bagitau oleh pendengar.sedikit sebanyak, tambah kosa kata aku hahaha...

dlm mgu ni dh byk kali aku dgr iklan nie...

' hot ming... aku d hx setia dgn kau lagi '....

' dee, aku dah x bersamamu lagi ' ...

iklan apa nie... hahahah iklan tunetalk. telco br kt malaysia. derang siap offer insuran cover sampai 100k n tiket air asia lagik.pergh... dasat.... memula aku x perasan. hot ming... hot ming.. ghuper nyer dia refer kt hotlink... dee plak dia refer pd digi.ampes btul... y ni aku teringat pada iklan celcom, yg harith lakon tue... dia pake baju hujan kuning... huhu... lambang saper tue... aku nyer line ler .. digi....

mmg dasat ler derang wat iklan nie... n aku slalu tgu iklan kt tv biler tiem nk raya, merdeka n big event... selalaunyer byk yg menarik... paling best aku ingat iklan telekom y wat kg raban.pasal daging lembu... mencari satu kampung... pasal mak nk daging lembu nyer pasal nk wat rendang... mmg menarik... lagi satu iklan tv3, masa raya... yg adibah noor, d driver taxi. br kt london 10 hari dh perasan jd mat saleh... skali brek ngejut nk elak kuar lembu... kuar ko bahasa nogri... huhu... mmg pandai ler derang wat iklan...

tahun ni tgu apa plak...

Read more...

September 1, 2009

Malang itu memang berbau...

pagi bagun cam biasa sahur. sambil sahur layan citer qalesha.citer pasal budak bandar kena belajor kt sekolah pondok.layan jer la...

pastu mandi, siap2 nk g sekolah...

'bye sayang.. abg pegi dulu..'

bukak grill, buka pintu keta... masukkan barang... agak banyak la gak... pasal before cuti tue, aku bawa balik buku rph. pastu bukak pintu pagar...

bukak pintu keta. masuk kunci keta... start engine...

'ehk...ehk....ehk..., ekkk'... ' witt.... witt....wit...' alarm keta aku bunyi plak. aik.. engine x start lagii... alarm plak bunyik... memecah kesunyian pagi... stop balik.. start balik... ada ler dlm 4-5 kali... benda yg sama gak jadik....

aduh... apa kes nie... xkan batt kong lak... aduyai... bukak hud keta... start keta balik... alarm bunyik lagik... pastu xnak stop plak... aku bukak bonet... carik spanar... buka wayar kt terminal... senyap alarm... aduss.... dh pukul 7 nie... lambat ler aku sampai skolah camnie...

jiran sebelah kuar... tegur... huhuhu.... gelak jer la....

aku teringat lagi kancil aku tahun lepas... hampir benda yang sama jadik.time tue nk p semayang jumaat lak jadiknya....

wargh.... batt kong... aku msg gpk, cakp sampai lambat... tug wife aku kluar... anto dia p sekolah dulu... br aku p sekolah. keta aku... tgl kt umah...

balik sekolah, aku test lagik sekali... sama gak... satu hari ni hujan dari pagi... so cuaca xpanas... mmg sangkut le batt.aku cabut batt, carik kedai yg jual batt. sembang2 dgn tokei tue... fuhh... melayang RM 190 utk batt GP. yg lama nyer Century. kira aku nasib baik ler gak.. pasal biasanyer batt cuma tahan setahun lebih jer... aku nyer nie, since beli keta nie... almost 3 year la... fuhh.... ganaz gak aku... leh thn sampai 3 tahun... huhuh....

balik bawa balik... terus pasang. start keta... trus on... aku masuk solat asar, trus p masjid amik bubur lambuk utk buka posa nanti.

moral of the story... laways cek 'ur car a day before g keje... huhu.... dulu aku selalu cek.. tp semalam cam malas sket... amik ko... wargh.....

kisah sadis d pagi yg sejuk 1 september...

Read more...