March 28, 2011

Jauh perjalanan luas pemandangan...

peribahasa orang2 dahulu kala... yang membawa maksud, semakin jauh kita berjalan.... maka semakin dalam, semakin jauh, semakain hebat pemikiran kita.... kerna kita akan nampak bermacam2 gaya, bermacam2 citer, bermacam2 hal... yang berlaku di sekeliling kita...

aku mengucapkan terima kasih kepada orang tuaku yang selalu membawa kami adik-beradik berjalan time cuti sekolah masa aku kecik2 dulu... kira merata gak ler aku berjalan... oleh sebab itu, aku telah diasuh dan di ajar supaya tidak takut n gentar dalam mengemudi hidup ini....

betul, aku mmg tak takut... kalo dicampak kt mana sekalipun.. insyallah aku bisa mencari jalan pulang coz aku telah diajar supaya tidak putus asa...

sebagai pendidik, maka seharusnya ilmu di dalam dada harus penuh... bukan setakat illmu p&p sahaja...

aku bukan mendabik dada, tapi alhamdulillah.. berkat asuhan ini, makan aku telah jauh berjalan dan aku mampu bercerita kepada anak murid aku....

contohnya hari ini, aku ajar KT n Moral...

KT aku tunjukan gambar ketika aku join program ke ulu belum tahun lepas. banyak benda bley aku citer n sume tu bukan setakat teori sahaja.... kena plak aku ajor budak2 yang cemerlang... kalo setakat klepet jer.. mmg dia tau.tp kalo dia npk, mmg kita ada ilmu, at least dia xleh nk cong kita... bile aku citer pasal empangan temenggor, jenut gajah, bunga rafflesia ( aku tgk n pegang yg real nyer ), tasik n segala pengalaman aku... derang hanya senyum mendengar... seronok pasal depa xleh pegi n tgk gambo jer...

time moral plak, citer pasal kasih sayang n memberi peluang kepada penghidap HIV/AIDS. oleh sebab dulu aku slalu masuk kluar pusat serenti... bukan sebab aku hisap dadah ek... pasal umah makcik aku dulu kt kuarters pusat serenti... so aku npk apa yang berlaku dlm tue... tanya pakcik aku n aku bley citer balik pd anak murid aku....

so, kalo korg jadik cikgu... jgn hanya pandai teori dlm kelas jer... kena ada jugak ilmu tambahan... camner nk dapat? rajin bertanya, membaca, berjalan, bercampur n pandai2 la korang...

so, aku berazam kalo ada anak2 nanti... aku akan bawa derang berjalan n bg kebebasan untuk rasa sendiri pengalaman2 sepertimana aku telah lalui...

Read more...

March 23, 2011

kata one stop centre....

apa kes... kata one stop centre...

aku nk anto borg pun kena p hq... ini ka one stop centre....


dh le berpusing2 aku carik hq yang katanya... 'dekat je encik.naik keta kejap je sampai'... kalo dh dekat sgt... xkan ko xleh terima langsung n suh par ko p anto ke HQ ???? susah sgt ker???? ameps tul...

tu ler PTPTN.... aku nk borg ujrah.by hand lagik... p le kl sentral... one stop centre dia... leh dia jwb, "kami x terima di sini.encik kena antar ke HQ.kalo ancik drive keta, kejap jer sampai"...
byk ler kejap... ngan aku yg br first time carik HQ ko... tengahhari buta... siap sesat lagik... satu jam lbey br sampai tpt ko.... dekat ek...
dahle tue, siap ada yg main fesbuk plak kt pc kaunter tu....
dh ler setiap bulan ko cas lg perkhidmatan... bayor serupa mcm x bayo gak.... balance tetap naik...
aduyai.... aper nk jadik ngan ko nie...

Read more...

March 22, 2011

Meh layan slideshow

testing saja...



Read more...

March 21, 2011

Sekadar Berkongsi

dpt ni drpd wall kengkawan kt FB, so meh aku share kt sini plak...

--------------------------------



SEORANG GURU BIASA

1. Menulis rancangan mengajar
2. Menanda kedatangan murid/pelajar
3. Menanda buku kerja murid. 1 murid = 3 buah buku 1 kelas = 45 orang murid Jumlah Buku bagi 1 kelas = 135 Buah buku Seorang guru akan mengajar sekurang-kurangnya 5 kelas > 5 X 135 = 675 Buah buku.
4. Menghadiri/ mengendalikan pelbagai jenis mesyuarat - Mesyuarat JKK sekolah - Mesyuarat Guru - Mesyuarat Sukan - Mesyuarat Panitia seorang guru mungkin ada 2 panitia - Mesyuarat PIBG - Mesyuarat Kelab Guru - Mesyuarat Kokurikulum - Mesyuarat Program lebih dari 6 program anjuran sekolah Hari Guru Maulidur Rasul Maal Hijrah Kemerdekaan Bulan Bahasa Hari Anugerah Sekolah Selamat
 5. Aktiviti kokurikulum, kadang-kadang seorang guru bertanggungjawab terhadap 2 unit - Perjumpaan unit uniform kekadang hadir Sabtu - Perjumpaan permainan tambah untuk pertandingan pulak - Perjumpaan persatuan / kelab - Latihan rumah sukan setiap minggu
6. Menghadiri pelbagai jenis kursus dalaman / luaran
7. Mengisi pelbagai jenis borang. Borang keluar masuk & buku keluar masuk Borang emis / hrmis/ label Buku Hadir Kursus / balik dari kursus Borang Fleksi PMR / SPM Borang kehadiran murid ke kelas fleksi Buku Pemantauan / salah laku murid Buku catatan relief guru Buku tugasan mingguan Laporan mingguan Laporan keceriaan Borang menghantar dan mengambil kertas peperiksaan selepas mengawas peperiksaan Buku Kokurikulum murid Borang permarkahan kokurikulum
7. Menghantar murid ke Klinik
8. Mengisi maklumat murid di dalam file peribadi
9. Menceriakan bilik darjah selalunya duit poket sendiri
10. Mengisi markah ujian/ peperiksaan
11. Mengisi data murid SMM
12. Menangani masalah disiplin murid / pelajar
13. memasukkan data disiplin di dalam e-disiplin
14. Melayani karenah Ibu Bapa / penjaga
15. Mengecat sekolah
16. Membersihkan bilik / stor / bilik khas
17. Menganjurkan program-program wajib (Hari terbuka dsb)
18. Menyiapkan program Head Counting
19. Melaksanakan pelan tindakan PPD, JPN (seperti KIA2M, etc)
20 Menyiapkan file gerko, persatuan, kelab dan sebagainya
21. Menghantar murid ke pertandingan atau kejohanan
22. Mengendali masalah / kebajikan murid
23. Menunggu semua murid pulang sebelum guru pulang.
24. Mengadakan kelas tambahan, kelas intensif dan sebagainya
25. Menyediakan Bahan Bantu Mengajar (BBM)
26. Berniaga (jualan hari kantin, etc)
27. Menjaga kebajikan murid / ke rumah murid bermasalah
28. Bekerja lebih masa (menyiapkan pentas, backdrop, banner dsb)
29. Menyediakan kertas peperiksaan / ujian
30. Menanda kertas peperiksaan / ujian. 1 subjek 2 paper – 2 2 x 45 = 90 90 x 5 = 450 kertas
31. Perkembangan staf
32. Mengendalikan perhimpunan murid
33. Gotong-royong kadang2 guru perlu bawa semua alatan

* Terdapat lagi tugasan sebagai seorang guru terutama yang ada tugas khas….. tetapi cukuplah sekadar ini untuk nilaian kita bahawasanya tugas seorang guru amatlah berat. Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seoran guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita.

SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU-GURU HANYA ALLAH SAHAJA YANG DAPAT MEMBALASNYA…..

Read more...

March 17, 2011

lama karat...

pergh... sejak last entry... dh berhabuk giler kt sini... wife aku pun suh aku update... ehehehe dulu aku yg ajor dia guna, skang dia lg advance dr aku... ehehhe xper la... teruskan perjuangan ayang ek..... rerajin ler korg tgk kt sini ek

dh macam2 berlaku.... xper la kita story satu persatu......

first : aku dh tukar sekolah... dr skolah luar bandar, aku berpindah ke skolah bandar... sekolah cemerlang lagi... tempat 19 drpd 7000 lebih sekolah rendah di Malaysia nie...

second : task makin bertambah, jadi s/u sukan, ketua panitia tetap maintain... jadik penyelaras ict lagik... fuuhh...

tiga : disebabkan reason ini, masa aku dh kurg sket... byk keje la katakan..

empat : projek kt skolah yg dh aku buat : portal skolah n wireless networking... satu skolah aku usahakan untuk dapatkan wireless alhamdulillah... sukses...

lima: skolah br ni sumer budak pompuan... skolah convent la katakan..

enam: dr awal tahun spai skang, aku masih blum join outing lagi... balik kg ni ler sempat main2 dgn d5k aku...

tujuh : blum terpikir lagi...

lapam : korg tgkler post aku lepas ni ek.... ahahaah

adios....

Read more...