February 19, 2010

kisah meja dan masjid

aku ditakdirkan lahir sebagai sebuah meja. selepas dilahirkan aku dihantar ke kedai dan tidak lama kemudian aku dibeli oleh sebuah ipts tempatan.

hidup aku berbakti utk student di ipt ini belajar. aku bleh dilipat dan seringkali berpindah randah.

pada satu pagi, aku terjaga daripada tidur apabila muka aku diketuk-ketuk.oh rupanya aku sedang digunakan oleh sekumpulan student utk belajar di MASJID.hari ini hari jumaat. tengahari nanti masjid akan digunakan untuk bersembahyang.

tak lama kemudian student ini meninggalkan aku di kaki lima masjid yang mana merupakan tempat untuk orang bersembahyang juga. aku semkain risau. siapa nk alihkan aku nt... aku menjerit sekuat manapun, tiada orang yang mendengar rintihan hati aku.

semakin lama, semakin ramai org yang datang. semuanya seolah-olah tidak nampak aku di tengah saf sembahyang. datang seorang student... tiba2 dia duduk disebelah aku. aku menjerit lagi... namun, aku hampa kerana suaraku tidaka dapat didengari. semakin lama semakin ramai orang yang datang.

aku nampak seorang pelajar yang m,emakain t-shirt program bakti siswa... dia duduk terus tanpa melihatku... dia pernah mengikut program bakti siswa... pogram yang baik... tapi kenapa dia xnak mengangkatku... malah terus duduk tanpa menghiraukan aku...
tiba2 aku ternampak seorang lelaki masuk dan dia melihat ke arahku... aku kenal muka itu... dia pernah melipatku suatu masa dulu... pada hari jumaat juga. adakah dia akan melipatku juga pada hari ini.... ??? aku rasa sedikit gembira... tetapi aku pelik.. dia asyik merenungku dan langsung tidak datang ke arahku... aku merintih sekali lagi.... aku xnak menjadi penghalang kepada orang yang orang yang ingin sembahyang jumaat... aku xnak menanggung dosa...

kemudian, aku ternampak seorang lelaki datang. aku kenal lelaki itu. dia merupakan bekas staff di ipts ini. aku gembira. mungkin dia akan mengangkat aku.aku hampa. aku lihat dia berbisik dengan lelaki yang merenungku tadi, lalu dia terus masuk ke dewan solat...

tidak lama kemudian... datng seorang student.dia melihatku... kemudian dia meminta rakannya menolong untuk mengangkat aku ke luar... aku lega.. akhirnya ada juga yang hendak mengangkat aku... aku tersenyum... semasa aku di angkat... aku lalu di sebelah lelaki yang merenungku tadi.aku lihat dia pun tersenyum....

aku sangat gembira... kerana tidak perlu menanggung dosa...

_____________________________________________________________

aku sampai utk solat jumaat... aku masuk dlm masjid jer.. nampak meja melintang kt tgh saf... walaupun ia di sebelah luar masjid, saf masih tu masih org guna utk sembahyang.. xkan aku nk angkat lagi... yang lepas dh ler aku angkat... aku biarjer nk tgk saper yg nk angkat... aku npk sorg budak pake tshirt bakti siswa... selamba jer dia duk... wat xtahu langsung...

ish..ish... xguna la pegi program camtu.... hati keras mcm batu... batu pun lembut gak... kena air masih lekuk lagi...

ader sorg tepuk bahu aku... rupanyer x staff ipts tue... aku xtau dia dh brenti... aku pun ckp ler kt dia...

" bang, meja kt tgh tue... budak2 pakai xnak lipat balik..."

jawapan dia...

" saya dh berenti, bukan staff sini lagi" senyum jer dia... pastu dia trus masuk dlm dewan... aku terkesima... itu jawapan sorg yg satu masa dulu pernah pegang jawatan penting dlm HEP. xkan ler ko xleh mintak budak2 yg ada kt situ tlg angkat meja tue...

aku bukan xnak angkat n lipat, masa aku wat dulu... sumer org tk jer... selambaer jer... elok aku dh liapt meja n tempat tu lapang, bley plak drang duk kt tpt meja tadi... panas tul hati aku... so kali ni aku biorkan jer... nk tgk saper yg akan wat... kalo nk dkt solt xder gak yang buat.. baru aku g lipat...

xlama lepas tu... sorg international student dtg n minta tlg kawan dia angkat keluar... at last... ader gak....

tp aku pelik... dh lama aku tgk, sorg pun xder inisiatif nk lipat meja tue... seolah-olah.. aku xpaku, watper nk lipat.. ???
tue ler kisah di hari jumaat ini... kalo ader yg terasa masa baca nie... maaf bebanyak ek....

Read more...

February 10, 2010

akukah.. adakah...engkaukah....

on d way balik umah... " tiiit...tiiit...tiitt "... almak minyak plak dh nyala... huhuh

aku stop jap kt stesen minyak.... time ni mmg agak penuh... rush hour... aku masuk ler ke satu pam yg aku rasa mmg utk keta... pasal ada satu motor nie... tetiba plak bley parking n pegi kaunter bayor... adus... hallooo ko tgk sign ker??? biol apa ??? xper,sabor ... aku tgu sat...

tetiba plak dtg satu keta dr arah bertentangan.. .aik... camner plak nie... xkan ko xnpk aku mmg dh ada kt situ... kelisa dgn sorg pompuan dlm tue... aku tenung jer dia... aku x beam lampu, x hon keta... tgk jer... mamat naik motor ni pun abis... dia kluar.. .tetiba plak... bley dia kedepan nk amik space.. aik... dh lebey nie... aku pun ke depan gak... nak rapat ler gak dgn bumper dia.. dia xnak ngalah... saper yg patut ngalah kt sini ??? aku ker ??? come one laa.... kalo logik la... ko masuk satu pam, n tgk dh ada keta kt situ... camner ??? n kt belakang keta tue ada keta lagi ??? saper yg sampai dulu ???

aku tgk jer... aku tgk mulut dia terkumat-kamit... aku xtau ler dia ckp aper..... lantak ko ler... aku dh penat nie, dgn baju, seluar basah lagi... lembap... kena hujan time trainig sukan tadi... xlama dia blah p pam lain...

elok dia blah.... aku kedepan..... tup... masuk plak satu motor... aduh.. org tua mana plak nie... ko x tgk ker motor isi minyak kt pam mana... ??? kt belakang aku ada lagi keta... aku slow impit dia... mmg rapat giler dgn motor dia. tank minyak aku ngam2 sebelah pam.. motor dia plak tk tayar depan.. korg bley byg ler camner keadaan... time tue...

plak tue, dgn muka x bersalah... muka toya... dia matikan enjin trus p kaunter bayar... aku nk hon kang org tua... hati mmg dh geram nie... ampeh tul la...

aku kuar nk cucuk duit... tgk org rame... dlm wallet ader 20 jer... xper la isi 20 dulu...

time aku bayar.. akak yg jaga kaunter tu tgk pam aku tgh guna... dia rasa pelik...

" tetiba dia masuk kak, camner nk buat.... " dia geleng kepala... tgu jap... org tua tu dh abis.. dia masukkan payment aku...

time aku nk isi, kebetulan ader sorg singh kt sebelah...

" nasib baik dh bayar, ini org masuk saja.langsung xder courtesy.angkat tangan pun tarak"

aku senyum jer....

" biasa la uncle.... "dia geleng kepala...

aku teringat iklan kt era...

" kita nie kalo nk makan, beli tiket kt panggung wayang bley berbaris, tp kalo kt jalanray xtau plak berbaris "

teringat sorg kawan aku pernah kata...

" sealim mana pun org tue, kalo dh pegang stereng, abis terbang sumer dia punyer serban.jadik gile "

kalo la anak org tua ni tengok bapa dia wat perangai camnie ??? camner ??? patut ler budak skang hancur....

bak kata nabil... korg pikirla sendiri...

Read more...

February 8, 2010

My Lil Hammie... Give a BIRTH....!!!!


*gambar sekadar hiasan

aku pun x sangka bley dpt baby hamster. aku agak2 jer umur hamster aku. by time aku beli dlm 2 bulan lbey... dlm masa sebulan dh cukup matang...

actually, satu mlm tu, aku x sengaja nampak deme tgh berseronok... ehehhe

aku jangkakan 2-3 mgu lepas... rupenyer aku tercepat kira... aku pun x perasan sebenornya... period last, budak aku ckp, " cikgu ada anak dia ek ?" aku ckp x tau.. lepas tu derang ckp lagi.. "btul cikgu, ader kecik warna merah ". ehh biar betul bebudak nie.. aku pun cek.rupanya betul.. tp aku npk sekor jer... ermm biasanya 4-5 ekor sekali kuar... xperla.. br first time kut... aku cek kt sekitar cage, x npk plak yg lain... rasanya mmg sekor kut...

kalo ikut lecturer ajor, kitaran biang dia dtg masa umur dlm 2 bulan lbey.. actually lepas 3 minggu dia lahir dh bley lahirkan baby hammie, tp tgk pada cara korg jaga laa...

masa biang dia, 4-5 hari sekali. kalo kena time tue dia mengawan, korg kena tgu dalam masa 19-21 hari or 3 mgu ler lbey kurg...

lepas 3 mgu tue, anytime dia akan give birth.. masa nie, korg kena tukar bedding.bagi yang selesa. aku br tukar hr jumaat aritu.. agak time cuti tue kut dia deliver...

orait sambung balik... lepas dia deliver... jgn kaco sgt dlm masa 21 hari or 3 mgu lbey kurg.kurangkan gangguan.kalo nk tukar bedding pun, tukar part yg kotor jer... takut nt korg brg stress pd mak dia.n biler dia stress dia akan makan anak dia. sebab pd dia, krg tu predator.. lebih baik anak dia mati kt mulut dia sendiri dr mati kg tgn korg... ahahahha

kalo korg nk tengok, pegang dgn sudu.jgn pegang dgn tgn.coz, kalo tertinggal bau korg pd badan anak dia, dia akan abandon her baby... n the worst dia akan makan baby nie...

lepas 8 minggu, biasa nya dia akan matang n kalo korg x asing jantan ngan betina, akan terjadi in-breed. lagi satu, kalo dpt asing kan bapak dia, asingkan terus... sebab lepas 5 hari give birth, hok tino nie, dh bley mengawan.... so agak x baik utk body dia... aku terus asingkan tadi hok jantan n tino... eehehhe

okey... tue ler serba sedikit citer pasal hamster nie.stakat yg aku tau leeer...

hehehe mlm nie kena rebus telur, sok kena bg mok dia makan... ehehehe kena cari sayur lebey sket....

okey... tu jer lar citer aku utk hari nie... ahahhah


Read more...

February 1, 2010

Kenapa melabur dalam unit amanah....

dh berabuk pun blog aku nie.... so basicaly aku nk citer kenapa nk melabur/menyimpan dalam unit amanah, Unit Trust....

korg bley rujuk post aku yg terdahulu pasal UT nie....

link 1

link 2

okey....

antara kelebihan dalam unit trust ialah...

kepelbagaian: ini bermaksud, duit yang dilaburkan akan di pecah2 kan ke banyak portfolio termasuk stoks, bon, sekuriti, money market dan pelbagai lagi dibawah pengurusan fund manager. dengan cara ni, dpt mengurangkan risiko dan pulangan akan diperolehi pada risiko yang minima.

pengurusan yang profesional: dana aset akan di uruskan oleh pengurus dana (fund manager) profesional yang berpengalaman. pelaburan di buat based on extensive research, market analisa, dan pemerhatian yang terperinci dalam ekonomi.

kecairan: bermaksud pelabur boleh kluarkan semula wang yg dilaburkan dlm tempoh 10 hari waktu berkerja. tiada cas akan dikenakan bagi setiap pengeluaran.

senang: transaksi yang mudah untuk membeli dan menjual semula unit amanah. pelabur akan di update kan info mengenai pelaburan melalui interim report dan laporan tahunan.

3 bentuk keuntungan: capital gain, bonus, dan dividend. capital gain ialah peningkatan harga unit. bonus pula akan diberikan dalam bentuk penambahan unit dalam pelaburan, dan dividend ialah keuntungan yang diperolehi dlm tempoh pelaburan tahunan.

itu.. part 1 dalam citer aku pasal UT nie... lepas ni akan datang lagi... kalo korg berminat nk tau lebih detail n apa peluang yg boley korg dapat... boley kontek aku...

Read more...