January 15, 2009

work smart or work hard ???

dulu selalu dengar kan, study smart not study hard... tp skang.. zaman studi dh berlalu... work time... so sudah tukar la... work smart and not work hard...

just imagine... keje banyak belambak.. anda nk ngadap seharian or pick the urgent one need to finshed ? if you choose to stay back and finished all, then you are workign hard... if otherwise.. you work smart... beza kan...

hari isnin aku ader 6 kelas... so ader 6 lesson plan kena tulis... kalo time praktikum camnie mmg mampus... sebab 1 lesson plan jer makan 2-3 helai... kalo 6, bukan dh jadi 12 ker ? even dh jd cikgu nie pun satu muka jer... 6 kelas per day... mmg byk nak tulis... aku br jumpa solution... actually masa sembang dgn sorg cikgu nie, dia type sumer lesson plan dia... just copy n paste... ubah yg mana perlu... kal dh ada template utk satu minggu, apa susah... nk wat template tue jer yg penat sket but worth... dia dh wat 3 tahun, x pernah kea tegur dgn nazir... in fact, sorg nazir ada bgtau... you nk work smart or work hard... ??? so ak pun mengikut jejak langkah dia... satu, tulisan aku x lawa... padahal aku ngajo bm, cmner aku nk ajor tulisan berangkai ni nanti... huhu... lagi satu... aku lebih laju taip dr menulis... heheh... jgn xcaya... itu kelebihan aku...

ptg ni aku sh siap tampal sumer lesson plan aku... npk nice and neat... heheh.. salute utk diri aku...

pagi tadi aku ajor budak poco-poco... memula chicken dance... sampai 3 kali ulang.. punyer ler seronok budak.. tgk ader time lagi... apa lagi aku on poco-poco... ader ler bdk yg dh bley follow step... heheh.... btul ler... jadi cikgu nie... suemr perasaan segan n malu kena buang... kite nk tunjuk example pd murid, so kita kena buat dulu... cthnyer... time pj, kena ler full attire kan... baru ler bley kalo nk marah budak yg x bawa baju... ni aku tgk ader cikgu marah budak x bawak baju... padahal dia satu sut kemeja... camner bdk nk ikut kan... lagi ler kalo cikgu merokok, nk tegur bdk yg merokok... kena balik... nasb baik aku x merokok... hehehe

orait... adios...

1 comment:

T0tYaTi said...

yaaa betul work smart!!! ayg nk copy template boleh? mslhnye silibus lain2... bukn sume kelas blh capai objektif yg sama..hehhe.. takpe tulisan ayg kemas n bersih...hehehhe