December 17, 2008

Hala Tuju Murid Kini... Dilema Cikgu....

Kemana hala tuju murid-murid sekolah sekarang... ? sedari awal, masuk sekolah darjah satu.. ibu bapa telah menghantar tusyen.... even yg tadika pun ada... rasanya budak2 nie stress tak... aku kesian gak tgk derang nie... zaman aku dulu... tusyen masa nak amik PMR or SPM jer... skang nie tadika pun dah tusyen... apa x cukup ke yg cikgu ajar kt sekolah tue...

kesan secara langsung bile dia masuk kelas nanti, dia akan berfikir, aku dh advance lagi dr cikgu... watper aku dtg sekolah dgr cikgu ni membebel... kalo gitu ler gamaknyer fikiran derang.. hancus aku sebagai cikgu... walaupun aku ada bagi tusyen... seboleh mungkin aku cuba supaya tidak advance dr yg cikgu derang ajar...

sistem pendidikan kita mementingkan keputusan, bukannya pembinaan insan... itu yg agak kurg sekarang... nk exam sumer A, kalo x prestasi cikgu tue lemah... x pandai ajar... sekolah ni x bagus kalo kurang dpt A... saper yg bentuk jadi camnie... masyarakat sekeliling...

pusat tusyen dh jd mcm pusat jagaan kanak-kanak... kt sekolah sudah abis masa selama 6-7 jam... tusyen lak 2 jam. masa tido 8 jam... masa main 1 jam... so sumer dh 18 jam... ada balance 6 jam lagi... kalo yg sekolah agama waktu petang... dh abis 3 jam... tgl 3 jam masa yg berkualiti dgn ibu bapa... tu xkira yang parent keluar masa anak tgh tido... balik keje pun anak dh tido... tu sebab total di serah pada cikgu... BUT.. kalo ada silap sket... xnak ngaku salah sendiri. cikgu juga yg jadi mangsa...

so cikgu-cikgu yg ad kt luar sana... fikir-fikirlah... camner anda nk bentuk anak murid anda... silap sorang doktor... seorang pesakit mungkin mati... tetapi silap seorang cikgu... habis satu geenrasi....

1 comment:

ciKnaThiRaH said...

baikk bos!kite fikirkan skrg lah. bagaimana. x peyh la hnta bdk2 tadika tusyen.. tp sume2 tu kn ade pros n cons.