June 18, 2009

Financial Freedom... HOW ???

biler tgk tajuk nie...mesti ramai yg nak tau camner ek....

ok, step yg paling senang ialah investment... tp camner...???

paling mudah ialah saham amanah or unit trust... ada 2 jenis UT , kerajaan or private... kerajaan diuruskan oleh PNB, n private ada byk company mcm... public mutual, cimb wealth advisor, maybank UT, hong leong, hwang dbs and so on...

since, i'm a unit trust consultant... let me explain a bit...

unit trust or saham amanah merupakan a pool of money yang dikumpulkan daripada investor or pelabur. duit ini akan dilaburkan ke beberapa instrumen seperti stock market, money market, bond and property mengikut portion yang telah di tetapkan. so the chances utk lost itu adalah rendah kerana ada bermacam-macam tempat yg dilaburkan... semua pelaburan diuruskan oleh pemegang amanah....

yg kt bawah ni merupakan beberapa action orang kita biler diceritakan tentang investment... biar aku jawab satu persatu...

1. first come in mind... stock market...
not 100% true... memang betul ada yang dilaburkan di stock market, tp xkesemuanya... dalam unit trust... anda mendapat unit bukan lot/share.

2. aku xder duit la nk invest....
jangan risau, anda boleh melabur menggunakan EPF dengan pulangan yang lumayan... sehingga 18% setahun.

3. bley untung ker... ekonomi kn tgh merundum nie... lagi nk suh aku membuang duit melabur... rugi wooo....
jgn salah faham. anda melabur pada unit bukan lot. dan ia merupakan pelaburan jangka panjang, bukan pendek.
cth : anda labur RM 1000 pd harga RM 1 seunit, anda mendapat 1000 unit. jika RM 1000 juga pada harga RM 0.50, anda mendapat 2000 unit.kan unit tu dah bertambah lebih 1000 unit.

4. aku dh invest.. tp skang price drop plak... rugi la aku kalo nk buat lagi...
anda silap, jika anda tambah pelaburan pada harga rendah, anda mendapat lebih unit. ini ada dinyatakan pada prinsip dollar/ringgit cost averaging.

5. kt mana dia invest tue.. halal ker... ( for muslim... )
jangan risau, untuk dana islam, ia dilabur ke instrumen yang halal dan ada panel shariah yang sentiasa memantau pelaburan ini.

6. aku nk beli umah pake epf... kalo aku labur, camner aku nk beli umah plak...
pelaburan hanya menggunakan akaun 1 sedangkan rumah drpd akaun 2, jadi x timbul soalan mengenai x dpt nk beli umah. itupun x semua amaun dalam akaun 1 digunakan untuk pelaburan, hanya 20% dar jumlah yang telah ditetapkan. ini maybe akan aku terangkan lebih detail bab lain.

so bagaimana, anda dh dpt idea tentang unit trust nie... sorry to say... peratusan org melayu yg melabur dlm UT ni amatlah sedikit bila di bandingkan dengan kaum cina. ramai yang masih tidak dapat memahami konsep sebenar UT.

so, camner plak dengan melabur dlm UT bley jadik financial freedom ???

UT ni macam anda menyimpan dalam tabung.adakah anda tahu inflasi semakin naik... kalau dulu dengan 10 sen, anda dapat beli 3 or 4 gula2.tp skang ??? hanya satu sahaja... adakah sebab harga barang naik ??? itulah inflasi... kuasa membeli pengguna yang semakin naik menyebabkan harga barang turut meningkat naik...

ok meh tgk di bawah...

Fix deposit = 2 -3 %
EPF = 7- 8 %
ASB = 7 - 9 %
simpanan = 2 -3 %

inflasi plak dlm average 5 -6 %... cuba anda tolak dengan figure di atas.... jgn marah yer... ada yg negatif....

jika anda simpan dlm UT, insyallah setahun anda peroleh dalam 10 - 20 %. so masih ada banyak lagi baki... itulah financial freedom. anda tidak mempunyai masalah dengan kuasa membeli.

simpan RM 100,000.00 seolah-olah RM 50,000.00 dalam masa 10 tahun...

so anda sudah faham.... bertindaklah sekarang... hubungi saya untuk mendengar dengan lebih lanjut lagi...

salam pelaburan....

2 comments:

pen boy said...

what about unit trust like PNB.. ASB, ASW2020, etc. that's not too bad as well right?

akubudaksabak said...

mmg not bad... but based on past performance, not so good compare with public mutual.