August 2, 2009

Multilevel Marketing Plan Vs Pyramid Scheme

aku sebanarnya dh lama nak tulis pasal yopik nie,cume masa xder kesempatan. recently biler aku sendiri di panggil utk sesi review mende nie... tergerak nk tulis balik pasal aktiviti nie.

jgn x percaya, aku dh terdedah dgn MLM nie since aku form 5 kalo x salah. that time my father la... aku tgk dia ada wat mcm2 utk earn more income. tiem tu mana tau pasal bende ni sumer... mlm nie sebenarnyer marketing plan utk pasarkan produk. senang citer konsep nyer mudah jer. let say aku dpt kerja untuk menanam pokok. satu pokok yg aku tanam bley dpt upah rm 1.00 kalo nk bua sengsorg sampai biler bley tahan.so aku pun upah org lain dgn 50 sen satu pokok.aku still untung 50 sen. org tu pulak dia akan upah orang lain lagi.lama, org yg wat keje sumer dpat upah atas angin jer.

utk produk lak... contoh aku kena beli satu produk rega 50. dlm 50 tue dh siap calculate sumer komisyen utk upline aku.then aku pun di minta utk jual produk nie sambil rekrut baru. kalo jual jer, dpt komisyen jual jer.tp kalo rekrut org baru dpt lagi komisyen utk rekrut.dia jual barang plak, aku dpt lagi komisyen. n benda ini akan berterusan. tp jgn lupa, mlm nie, kalo silap sket... akan jadi piramid skim. piramid skim akan terjadi biler org atas akan terus menerima komisyen hasil kerja org bawah tanpa limit. so be carefull...

ok, camner nk elak diri dari terjebak dgn mlm yg kita x suka.utk yg selalu kene, korg perasan tak... biasanya anda berseorangan sahaja.sedangkan org yg datang tue, sampai 3-4 org.dari mula lagi dh rasa pressure. tp anda ada kuasa untuk mengatakan TAK NAK.biarla dia kata apa pun.anda berhak untuk pulang ke rumah, memikirkan dahulu tawaran yang diberi dan membuat sedikit kajian tentang company tue. sometimes, all the products yg dioffer mmg bagus. BUT, if from the start they keep stressing about the plan.. WATCH OUT. mereka nie nk jual plan sebab nk kejar komsyen bukan nk market produk.... so, ingatler kalo mereka asyik ckp pasal komisyen jer... produk sket sangat....

so, rerajin ler wat research dulu dlm internet sebelum mengambil tindakan.biar lambat sedikit tetapi untung kemudian.

ada banyak jenis mlm plan. rerajin ler carik maklumat... kt bawah nie ada sket list untuk rujukan..

http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing
http://www.vandruff.com/mlm.html
http://www.zaharuddin.net/content/view/222/95/

http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/invest/inv12.shtm
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme

adios

1 comment:

Wanita Itu said...

salam kenal..:)

saya tak reti bab MLM ni hee..

beli dari orang MLM pernah ler hee..