April 25, 2009

Aku kena lagi ..!!!!!

aduh.. aku kena lagi... dalam pada berhati-hati tue kena gak...

citer lama

ak singkap balik sejarah dulu. ada satu amoi datang umah sewa kitorang ( time tu aku blajo lagi kt mmu ). dia dtg bawak kupon gores n menang. time tue aku bodoh lagi... gores punyer gores tup.. kuar satu hadiah n 3 kupon free.aku cabut lagi tiga... dpt lagi hadiah.fuyo... amoi tue pun melompat ler suker... aku pelik apsal lak amoi nie. dia tepon member dia suh dtg. dia ckp ler aku bertuah menang.aku layk cabutan bonanza. tp sebelum tue, aku kena bayar dulu rega tuk sumer hadiah tue. hadian bonanza, keta n moto. time tue aku blajo lagi.. so kalo dpt moto ke keta ker leh la jual ... dpt duit. aku dh penin, kena letak paling kurang 1k... beb... brg ada ler dlm 4 jenis yg kalo kira balik xder la pun sampai 5 ratus. sebab aku bodoh lagi time tue... n aku pun letak ler duit. time tue loan baru masuk... dlm kepala aku dh terbayang moto n keta... aku pun xtau ler dia pakai azimat aper. bygkan dr waktu asar sampai malam dia kt umah aku dgn geng2 dia.macam2 dia persuade supaya aku beli. lepas beli jer... tgk ampes... aduh... duit dh bagi... tepuk dahi aku... adus... sumer br tu aku jual balik dgn rega x sampai 5 ratus pun... rugi aku...

citer skang...

skang dia dh tukar modus operandi... yg aku kena kt mydin mall, mitc... dia bg satu pelekat keta mcm spot n win ler.... lepas tu dia amik detail.... tulis atas kupon. free kan... no harm ler pd aku... biler di koyak kupon tue.. aku perasan ada gambar... sedangkan yg lain saja dia letak atas tue... sumernyer thank you.dia wat2 xnampak ler... aku dh perasan... time tue aku dh terdetik... apa la agaknyer nie... biler dia pusing jer kupon tue... terus mcm terkejut... pergh hebat berlakon. aku pun tertipu... siap tepon bos dia... ckp... pastu dia pass kt aku... boss dia nk ckp... dia tanyer ler... kenal ker dgn promoter tue, ada kaitan sedara x, pernah x pg MP, mahkota parade, pasal kt mp dia kata ada kedai... of course la sumer x kan.dia ucap tahniah ler pasal menang induction cooker dgn vacuum bernilai 6k. voucher 50 jer. dia kata kena beli brg guna voucher tu br boleh bw balik hadiah free. instinct aku dh bgtau ada yg xkena. siap tunjuk dalam majalah nona ada letak iklan.tp hati aku degil... xnak dengar.... aku xdecide lagi... pusing satu round kt mydin, makan dulu pastu dtg balik. dia kata leh wat installment pake kad kredit. aku tgk wife aku, dia pun tgk aku.kitorg cadang beli home theatre set.mcm kena jampi kut... trus kuar jer kad kredit... normally, kalo purchase pake kad kredit n installment, credit centre akan ckp dgn owner utk wat verification.yg ni tak.. ckp2... pastu trus dh approve. aku heran bin ajaib.tp set home theater xdpt nk anto mlm tue... esoknyer br boleh pasal driver kena pegi tempat lain n dia kena setup dulu.aku pn bw balik ler induction cooker n vacum.total utk tiga brg tu dlm 3583. aku teringat td dia ckp ader bukak kedai kt MP.aku trus p MP n apa yg aku jumpa hanya booth mcm kt mydin tadi, padahal td ckp ader ofis.aku dh rasa x sedap hati.balik umah aku bukak jer kotak cooker tue trus tgk manual. yg peliknyer brand perancis, made in perancis. tp manual satu bahasa jer ,english makin bertambah rasa x sedap aku.. trus aku bukak net.. crik info pasl brg nie... vigico.aku tergezut pasal kuar gambar ader org nk jual plak mende nie... ader yg nk jual 4k, 1k, 2k pun ada. aku dh penin. carik lagi info pasal barang lain.
sudahnyer malam tu aku susah nk tidur pk pasal benda nie.time ni aku x inform lagi wife aku.aku nk kumpul info dulu.aku call credit company. huhu dia ckp kalo nk cancel, kena wat dgn merchant xleh trus pasal dh approve. kalo merchant xnak, aku leh wat polis repot pastu isi borang n dia tlg setelkan.aku letak yg ni sebagai jalan last, kalo dia xnak cancel. so after aku citer apa yg aku dpt pada wife , seperti yg dijangka dia freak out.dia ckp trus g mydin n setel sebab satu brg x sampai lagi

aku g mydin mall, jumper derang nk return balik brg free tue.sumer. expression derang aku dh agak. sumer akan terkejut kata rugi kalo aku pulangkan. macam x bagi aku pulang barang. aku dh nekad apa nak jadik pun jadik ler.derang ckp ler nanti kena tgu lama n macam2 ler.biler tgk aku nekad gak.derang pun xder jalan lain.dia mintak balik sumer DO n warranty card. dia amik. aku suh tulis cancel n bagi aku copy fotostat.punyer le susah nk bagi.at last aku dpt gak.dia ckp ari senin dtg balik sebab kedai kt klang tutup.xleh nk process.aku minta copy IC derang.aku dpt sorg jer.yg ni aku jadikan sebagai collateral aku.kut2 dia cabut hari senin nie, aku akan trus pegi wat repot polis, n kdn.kalo kena g tribunal pun pegi ler janji dpt balik duit.biler aku ckp aku tgk website, xder info pasal cooker tue... dia kata ler company tu xkuar dlm internet, macam2 ler.come on la... kalo ko dh p global, xkan xder reference langsung dalam internet ??? aduh... jawapan bodoh... aku tunjuk ler gak mainan keta shell tue ader byk bahasa, tp cooker n vacuum nie ader satu jer .dia balas balik... yg ni utk market malaysia, xleh letak bahasa france, nt org x fhm... aduyai.... apa la punyer jawapan.

skang nie aku tgh tgu info dr credit company n merchant tue. company ni ada kat klang.kalo call xangkat dia akan divert.masa aku tgk kt magazine tue... ader 2 nama dia pakai, same address.vigico marketing n e-touch home.bank pun dh mintak fax slip credit n dia aware aku nk cancel transaction nie, tp kena tgu at least 8 hari. xper... sebab aku ada collateral.insyallah minta2 aku dpt balik refund.also aku tgh berurusan dgn sorg brader nie, camner nk balas balik keja derang nie.

so kengkawan, beringat ler... ek... pesanan buat diri aku n sumer.. nothing is free.xder org nk bg item rega beribu-ribu dengan satu voucher yg bernilai rm 50.

aku dpt info dr web nie... korg leh ler tgk ek..

http://ittutor.net/forums/lofiversion/index.php/t22107.html
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=2465
http://www.cikguazleen.com/news/2007/06/a-messy-day.html
http://www.danchan.com/weblog/harimauj/76544


17 comments:

T0tYaTi said...

orang itu memang sangat pandai berlakon!!!

image-promotesb.blogspot.com said...

Hi, saya Jasmi. Terkena kat Mydin Mall K.Terengganu...terbang RM2674 (harga Water Filter) untuk dapat percuma Induction Cooker jenama Vigico dan Vacuum Cleaner jenama Izonic.Kata mereka harga 2 barang percuma RM 5,000 lebihlah. Rasa tak menyesal sgt. pasal saya dah kahwin dan perlukan semua barang tu ...tapi bagi mereka yg. tak perlukan barang, pasti melenting...kalau tak nak terkena, jangan layan mereka yang nak bagi baucer RM50 ke RM100 ke, sebab mereka semua penipu...semua orang akan diberi baucer yang dapat hadiah di atas seolah-olah anda seorang shj yg dapat...pandai mereka berlakun....so berhati-hatilah...jangan terpedaya..

Anonymous said...

kalau rasa berbaloi utk duit yg dikuarkan xper.tp rasanya, anda kena 2k u utk rega tiga barang.vacum paling power pun, electrolux pun baru dlm 4-500.so maybe anda bayar 2k utk induction cooker and water filter. :)

Anonymous said...

meow..halo. .. itu sume terjadik n trus terjadik pd golongan yg bersifat TAMAK .huhu..pikir la lojik,lam dunia,mane ade free.oksigen jew free,aku rase... tp,pikir2 untung ade gak. beli satu nilai,tp dpt bape pakej brg skali gus kan??? andai kate,nk dpt pakej satu hadiah tu,kena beli 1 brg,bli lah yg pling murah...yela,paling2 pon,kena kua 2k kew...cthla.misal kate,amik water filter, dpt pe td,mcm c mamat mmu tu kater td?ic n v/c ek...ok la. aku rase ,mcm water fiter ka market pon,pling2 dekat 2k kan?so,xrugi la sgt. plan2 mcm ni untung gak bg yg minat n berkemampuan. aku tgk ka maket pon ,cam i.cooker tu,mahal gak bro...pling murah 1k lebih. hitung2,de untung gak. walaupun dia brg xori (china)ke,maybe brg2 tu jauh ckit klas dia dr brg china yg tul2 cam ayam kan?..... para penipu ni pun ade pikir gak ,dorang labur msuk iklan cna cni,smata2 nk jual name brand dorg.cth,vigico,aowa,arezzo,eletrofast kew...kire cam ade klas gak,bg aku la. tp,jgn bro samekan nan brg2 yg btul2 gores menang ka paking2 keta tu..hahaha.. bayangkan lah,mcm bro ckp td,dorg ade bisnis sampai masuk mydin mitc tu ek? aku kire2,bkn murah gak sewa tu. senag citerla,bisnes skan,cam2 taktik ade. yg penting,korg pandai pilih jew,berbaloi ke x?xmau gado2.

Anonymous said...

Rerasanye berbaloi dpt Induction Cooker ngan Cookware tuk rege rm2388

Induction Cooker derang kasi warranty 3thn n ade delivery + derang akan tukar kan kepala plug(I/C gune kepala plug lain).

n CookWare 21pcs yg ade warranty 25yrs.

klu nak branded nye xtau aa ngan rege bape leh dpt.

Anonymous said...

sekarang ni ader nama produk yang sama "Arezzo". modus operandinya sama... kepada sesiapa yang terkene, silalah mengambil tindakan dengan membuat laporan polis & pergi ke Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia yang terdekat. Tribunal sentiasa mengalu2kan anda semua...

kadang2 barang yang dikeluarkan hampeh jer... ader kawan kepada kawan saya guna katanya x bermutu... ada jugak yang buat siasatan ngan SIRIM, tp cam ntah ape2 jer...

Anonymous said...

kepada yang terkene... PLEASE... pergilah buat repot polis & repot kt Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia yang terdekat. Tribunal akan selalu membantu anda semua... jangan biarkan malaung ni semua berleluasa...

aku cam pelik... camner orang boleh kerja camni... pujuk orang untuk beli, barang ntah ape2... yang macam induction cooker tu, kt mydin pun ader jual dah sekarang (cuma x sebijik lah), harga pun lagi murah... pertahankan hak pengguna anda!!!

Anonymous said...

Dari dulu smpai sekarang syarikat yang beroperasi sedemikian rupa masih bebas mengaut keuntungan berlipat kali ganda tanpa rasa takut... penipuan demi penipuan berlaku, yang kaya tokey2 taik kucing. Org Melayu kena tipu dek Cina... Yang haram jadahny org melayu yang keja kat situ, bersubahat menipu bangsa sendiri.. ingat bro,hukum rezeki lu x sama ngan org kapir...

Anonymous said...

Aku sarankan pergi wat tuntutan kat tribunal... jgn biarkan mcm 2 je... tipu tetap tipu.. baik die cakap je beli satu barang, dapat lagi 2 barang... x de la susah2 nk berlakon...

Anonymous said...

saye terkena kat plaza angsana johor hr sabtu lepas..tp hr ahad pi pulangkan blk..kronologi kes sebijk ngan bro sesedap oren..xde beza..yg beza cuma masa dan tempat..perang habis-habisan ms minta nak cancel tu..tp melayang gak rm278 sbb kami nak cancel on the spot transaksi kad kredit semalam tue..xnak tunggu2..semua dokumen jual beli ada copy..ingt nak ke tribunal pasni..bro sesedap oren..update skit cmna perkembangan kes u..

Anonymous said...

MAAF, SIAPA YANG RASA TERKENA DAN HENDAK TURUT SERTA BERSAMA SAYA KE TRIBUNAL TUNTUTAN PENGGUNA MALAYSIA UNTUK BUAT REPORT...?
-LAKSAMANA SUNAN-

Anonymous said...

mcm chi### jer die org ni...memang aku pun terkena ni.....wife siap swipe card lagik...camne nak buat....kena kat Carefor Mid Valley....

Farah said...

nama saya Farah...smlm husband aku dpt discount voucher $50 and free vacuum & induction cooker tu gak...dpt kat carrefour midvalley...lakonan mamat2 vigico tu mmg hebat siap call boss depa lahh.. tp hebat gak lakonan husband aku & aku ni...kitaorg pakat bgtau xde kredit kad.. semua kad semua kitaorg dh cancel & skg pakat pakai cash & cheque book je.. so..si mamat2 vigico bgtau kalau pakai cash lg bagus..dpt discount lg.. ahhah..siap diaorg bgtau ada atm dkt kt situ so kuarlah cash..kitaorg bgtau lh...duit gaji x masuk lg lah aperlah... xde planning pun nk belanja besar sgt kt midvalley hrtu..aku ngan laki aku mmg pandai kelentong kalau bab2 nie..hahahah... tp pelik oo...pastu laki aku bgtau lah..better diaorg hold dulu brg2 free tue (vacumm & induction cooker).. and just kuarkan resit yg dpt FOC dua brg tu & harga brg yg kena beli (utk guna discount kupn $50)..sbb nye..hrtue kitaorg bwk keta kecik je..(kitaorg kelentong lg..) so keta x muat nk masuk brg2 free tu..so..kitaorg br cdgan apa kata kita just letak deposit dulu ..utk beli 29unit cookware harga RM3200 (tp diaorg kasi discount lagi jadi $2200 sbb beli ngan cash)..so..nanti.. bila kita suruh deliver kat rumah nanti...kitaorg kasi cash on delivery lahhh.... diaorg dok terpinga2 gaklahh... ahhahaha...tp..last2 diaorg setuju gakk.... so...aku just letak deposit RM50 je... kira utk secure untuk harga resit & brg2 tu... so... tgklah nanti...kitaorg nk amik ke tak brg tue... tp... kalau tgk mcm okay je brg2 tue... mmg aku nk beli pun cookware ni..yerlahh.. tgh pakat nk pindah rumah baru..byk nak belanja brg baru...tp kena lah tgk quality brg tue.... kalau setakat cookware vigico tu nmpk ok... tp..aku x berani nk amik water filter...sebab ceramic filter dia takut dr tulang babi/binatang.... so..apa2 pun..kitaorg just burn RM50 ...and kredit kad kitaorg selamat (berlakon ajer yg kitaorg nie x pakai kredit kad...;P)

Farah said...

oohh yaa....cookware vigico yg 29 units to comes with warranty 50 tahun beebbb...kira kalau berkarat ke calar ke or lekuk ke....diaorg ganti one on one.... dpt brg baru utk ganti cookware yg rosak tu....

aku siap sound lagi kt mamat2 vigico tue..."wahhhh hebatt woo....50tahun warannty ka?... saya mati & ada anak cucu cicit pun tak habis lagi warranty oooo...." hahahaha.... kelakar sungguh aku tgk muka diaorg tue..... lawak siott .....

tp...aku tgk cookware diaorg bleh tahan gaklah....sama standard ngan jenama branded mahal yg lain.... mmg harga cookware branded kalau fullset pun harga mencecah beribu2 gak.. ;p

Anonymous said...

Actually 21pc cookset Dan induction cooker sekali brp harga? Ada orang khabar i dia org bli rm10k,Nik jual kpd i 3k!

Anonymous said...

saya pernah terkena kat Mydin Mall KT tahun 2007 or 2008 pun saya dah lupa. Tp masa tu sy byr dalam RM2,388 untuk microwave oven vigico +dual induction cooker vigico + vacuum izonic dan satu hot thermal pot which is i thought it was worth it at that time. Masa tu sy survey panasonic induction cooker alone was around rm1000 plus. At first, sy mmg rasa tak nak amik. Tp sy rasa agak berbaloi dgn harga yg mcm tu dengan 3 main items.

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡