March 28, 2011

Jauh perjalanan luas pemandangan...

peribahasa orang2 dahulu kala... yang membawa maksud, semakin jauh kita berjalan.... maka semakin dalam, semakin jauh, semakain hebat pemikiran kita.... kerna kita akan nampak bermacam2 gaya, bermacam2 citer, bermacam2 hal... yang berlaku di sekeliling kita...

aku mengucapkan terima kasih kepada orang tuaku yang selalu membawa kami adik-beradik berjalan time cuti sekolah masa aku kecik2 dulu... kira merata gak ler aku berjalan... oleh sebab itu, aku telah diasuh dan di ajar supaya tidak takut n gentar dalam mengemudi hidup ini....

betul, aku mmg tak takut... kalo dicampak kt mana sekalipun.. insyallah aku bisa mencari jalan pulang coz aku telah diajar supaya tidak putus asa...

sebagai pendidik, maka seharusnya ilmu di dalam dada harus penuh... bukan setakat illmu p&p sahaja...

aku bukan mendabik dada, tapi alhamdulillah.. berkat asuhan ini, makan aku telah jauh berjalan dan aku mampu bercerita kepada anak murid aku....

contohnya hari ini, aku ajar KT n Moral...

KT aku tunjukan gambar ketika aku join program ke ulu belum tahun lepas. banyak benda bley aku citer n sume tu bukan setakat teori sahaja.... kena plak aku ajor budak2 yang cemerlang... kalo setakat klepet jer.. mmg dia tau.tp kalo dia npk, mmg kita ada ilmu, at least dia xleh nk cong kita... bile aku citer pasal empangan temenggor, jenut gajah, bunga rafflesia ( aku tgk n pegang yg real nyer ), tasik n segala pengalaman aku... derang hanya senyum mendengar... seronok pasal depa xleh pegi n tgk gambo jer...

time moral plak, citer pasal kasih sayang n memberi peluang kepada penghidap HIV/AIDS. oleh sebab dulu aku slalu masuk kluar pusat serenti... bukan sebab aku hisap dadah ek... pasal umah makcik aku dulu kt kuarters pusat serenti... so aku npk apa yang berlaku dlm tue... tanya pakcik aku n aku bley citer balik pd anak murid aku....

so, kalo korg jadik cikgu... jgn hanya pandai teori dlm kelas jer... kena ada jugak ilmu tambahan... camner nk dapat? rajin bertanya, membaca, berjalan, bercampur n pandai2 la korang...

so, aku berazam kalo ada anak2 nanti... aku akan bawa derang berjalan n bg kebebasan untuk rasa sendiri pengalaman2 sepertimana aku telah lalui...