May 1, 2011

Ubuntu : Vbox - part 1

kali ni sengaja wat entry pasal OSS or open source software. salah satu alternatif yg aku nk perkenalkan ialah linux.
dlm keluarga linux ada byk version or distro. n kat sini aku nk perkenalkan Ubuntu. Ubuntu ni actually dh lama ada n skang dh masuk ver. 11.
ok ader byk cara nk install ubuntu ni.
1. singleboot : pc / laptop korg mainly pake ubuntu n no windows.
2. dual boot : laptop / pc korg bley pilih nk login ke ubuntu or windows.
3. virtual : dlm windows korg ada ubuntu n single boot jer.

kali ni aku nk citer pasal cara ketiga.maybe rame yg suka cara nie. tp b4 that, korg kena tahu pc/laptop korg mesti ada space n ram yg besar.sbb bile kita run vbox, dia akan menggunakan separuh drpd ram or kita bley set dia pake byk mana,so, aku cdg min ram ialah 1gb ke atas. ok jom kita tgk camner nk buat.

1. first korg kena ada virtual machine. aku suggest guna virtual box, drpd oracle.yg ni OSS gak. bley dload dari sini...
2. then install virtual box.
3. dload iso untuk ubuntu dari sini. kalo rasa laptop korg bkn high end, bley guna xubuntu.dload dari sini.xubuntu sama gak mcm ubuntu, cume dlm versi yg lbey ringan.
4. selesai dload, korg bley burn iso tu ke cd or just biar dlm hdisk korg.aku prefer biar dlm hdisk sebab masa read nt lbey laju.
5. now, utk virtual box.klik new mcm gambo kt bawah.


6.follow instruction.

7. set nama "ubuntu".pilihan OS : linux. Version : ubuntu.

8.set berapa besar saiz ram.default 512 mb.bley pilih saiz lain.aku set 1gb.

9.then create virtual hdisk.amik new hdisk.

10.next.

11.pilih fix storage.size ni akan fix.

12.by default dia akan pick 8gb.kalo nk besar lagi, terpulang.

13.dia akan kuar summary

14.next dia akan proses.
 15. bile dh siap virtual disk.br korg leh install ubuntu. kalo korg x burn kt cd, proses ni penting.g kt setting.klik gambo cd kt sebelah cd/dvd tue.dia akan minta ktner korg letak iso td.pilih iso td and make sure fle tu bertick.tujuan dia, bley korg start vbox nie, dia akan baca virtual cd korg dulu.

16. bile dh ok sumer, br korg klik pd start button, n follow instruction install ubuntu.

senang kan???  cr nk install mesti korg tau kan...

okay... adios... selamat mencuba

2 comments:

Za Nans said...

menarik... pasni leh wat tutorial joomla 1.6 plak kot... meossis tgh sibuk cari tu...

nnt boleh sy tulun kempen blog ni pulak... hehe

akubudaksabak said...

joomla 1.6 ??? cr org yg lbey terer ler... :)