May 2, 2011

Ubuntu : Vbox - part II

kali ni sambungan last entry.part 1 aku citer camner nk setting vbox.yg ni aku citer camner nk install plak...
mcm biasa, make sure korg ada ISO utk ubuntu nie.xkira version bp.. sama jer.

1. kalo dh burn ke CD. step yg ni bley ignore. kogr letak cd dlm tray, n start jer.tp kalo blum burn, klik tk setting, pilih location iso file tadi.

2. klik pd start.


3. selepas beberapa saat, akan kuar display mcm kt bawah.klik pd install ubuntu.
 

4. next, korg akan npk 2 kotak kt bawah tu untick.depend pd connection internet korg.kalo laju, bley le tick pd kotak download update while isntalling.kalo x abaikan jer.klik forward.

5. next dia akan tanya nk isntall ktner.amik yg first option.sebab korg install pd vbox, so xyah risau pasal partition.dia akan amik size yg korg dh set dulu.klik forward.

6. cek balik, betul x saiz partition.then, klik install now.

7. pilih location.kita kt malaysia, pick KL.klik forward.

8.pilih keyboard.default jer.klik forward.

9. pilih nama.username auto ikut nama,nk ubah pun bley.password jgn lupa letak.WAJIB.then korg bley pilih, nk login auto or kena input password.sebab vbox dlm windows.aku amik auto pasal, aku bley on bebile jer.malas nk input pswd.tp terpulang pd korg.

10.so, skarang sit back n relax.tgu sampai dia abis install.

11. biler dh siap, akan kuar display nie.

12. log masuk ke akaun korg.

well done... dh siap install ubuntu pd vbox korg. hope this one bley tolong korg install.lepas ni xkira distro apa korg pake, step sama mcm kt atas.follow jer... very simple...

p.s make sure sambungan ke internet stabil n okay... sebab maybe dia akan amik some patch dr internet ms install...

adios...